Kommuner och regioner i Sverige köper in skyddsutrustning som misstänks vara tillverkade av uiguriska tvångsarbetare i Xinjiang i Kina. Det avslöjar SVT:s Uppdrag granskning.
Enligt tv-kanalen köpte Socialstyrelsen in 12 miljoner munskydd av det kinesiska bolaget Zhende Medical som bland annat finns i Xinjiang i Kina.
Svensk leverantör
Människorättsorganisationer uppskattar att cirka en miljon uigurer sitter inspärrade i olika tvångs- och interneringsläger i regionen.
Sveriges kommuner och regioner, SKR, har köpt in utrustning från den svenska leverantören Onemed, visar SVT:s granskning.
En av de utpekade fabrikerna är Hubei Haixin Protective Products i Xinjiang. Enligt tv-kanalen har Onemed sålt tiotusentals munskydd från fabriken till flera svenska kommuner och regioner.
Den svenske leverantören menar samtidigt att företaget ”säkerställer” att produkterna är ”tillverkade under rättvisa förhållanden”. Man säger samtidigt att man har gjort besök på arbetsplatsen för att förvisa sig att allt står rätt till. Men enligt experter är besöken meningslösa eftersom kritik bestraffas.
Enligt NRK har Norge köpt in två miljoner munskydd och 2,3 miljoner skyddsrockar från Hubei Haixin-fabriken.
Kritik mot myndigheter
Den amerikanska arbetsrättsorganisationen Workers Rights Consortium säger till tidningen att inspektioner vid liknande fabriker inte kan avslöja eventuellt tvångsarbete.
– Det är inte möjligt för en uigur att tala fritt eller säga sin ärliga mening utan rädsla för repressalier, säger forskningschefen Penelope Kyristis til NRK.
I Sverige kritiseras nu Socialstyrelsen, Försvarsmakten, Försvarets materielverk och SKR hårt för att ha deltagit i köp av skyddsutrustning från Kina. Men enligt SVT slår myndigheterna ifrån sig av kritiken. Man säger bland annat att man inte visste om uppgifterna eller att man har kontaktat underleverantörer för att säkerställa att det inte förekommer tvångsarbete.
– Vi pratar inte om enstaka fall av tvångsarbete vid enskilda företag, utan ett statligt finansierat upplägg som understöds av en av världens mest inkräktande stater på övervakningsområdet, säger den tyske forskaren Adrian Zenz till SVT.
Nyligen visade en rapport att hundratusentals uigurer tvingas utföra tvångsarbete genom att plocka bomull för hand i Xinjiang.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.