Kina ökar förtryck av oliktänkare inför 70-årsfirande
Paramilitära poliser marscherar bakom ett köpcentrum nära Workers Stadium inför en nattlig generalrepetition av en militärparad i Peking, den 14 september 2019. Foto: Greg Baker/AFP/Getty Images


I förberedandet av firandet av den 70:e årsdagen av kommuniststyret den 1 oktober, inklusive en militärparad med 15 000 personer i Peking, har regimen trappat upp förtrycket av oliktänkare och ökat kontrollen över medborgarnas aktiviteter i olika regioner runt om i landet.

För människorättsadvokater, petitionärer och framträdande aktivister har det också inneburit ökade hot om trakasserier, husarrest och arrest.

Dussintals oliktänkare, varav en i 70-årsåldern, har varit myndigheternas måltavlor under den senaste veckan, enligt en lista från den 27 september från människorättsgruppen Civil Rights & Livelihood Watch.

Övervakning

– Hela familjen är övervakade … och kan inte gå ett steg hemifrån, säger Qu Hua, en petitionär från Jiangsu till NTD, en del av Epoch Media Group.

Qu har just suttit arresterad i sju dagar för att ha överklagat den påtvingade rivningen av hennes hus. Hon säger att hon ibland har sett fler än tio bilar stå parkerade utanför huset.

– Varje dag är det dussintals människor som turas om [att övervaka oss], säger hon.

En annan aktivist, Wi Lijuan från Hubei-provinsen, säger att personal för ”upprätthållande av säkerheten” började övervaka henne dygnet runt från den 24 september. De slutade när hon lovade att inte åka till Peking för att vädja för mänskliga rättigheter.

– Varje pass har de fyra-fem personer. Jag sade till dem att jag inte kommer att åka till Peking och att jag inte kommer att åka någonstans, säger hon till NTD.

Jiang Tianyong, framstående advokat baserad i Peking, säger att regimen har vänt politiskt känsliga dagar till en möjlighet att stärka sin kontroll över massorna.

Den 26 september fick Jiang besök av fyra personer från den lokala polisen. De sade att besöket krävdes inför årsdagen. Jiang berättar att det blev en dispyt dem emellan och att en polis då kallade honom ”förrädare” och hotade att misshandla honom.

– Det här är inte bara mot mig, de gör det mot många människor, säger Jiang till den kinesiskspråkiga Epoch Times.

– De är rädda att de hamnar i underläge om de tappar kontrollen över mig, säger han.

De vill skrämma människorättsadvokater som honom från att tala ut. Det här är också ett tillfälle för tjänstemän från olika regioner att tjäna extra pengar, berättar han.

Han har suttit i husarrest i sitt hem i Xinyang, Henan-provinsen, sedan den 28 februari, efter att ha suttit av en två-årig dom för att ha ”uppmuntrat till omstörtande av statsmakten”.

En grupp människorättsexperter från Förenta Nationerna uppmanade i ett utlåtande den 24 september samma regim att sluta med övervakningen och trakasserierna av Jiang. De sade att den bestraffande behandlingen av Jiang sedan han blev frisläppt var ”lagligen omotiverad” och uttryckte även oro för att han inte hade tillgång till läkarvård.

Jiangs hälsa har försämrats sedan hans fängelsetid, då han tvingades ta okända droger, säger han. Trots att han påpekat att han har högt blodtryck, minnesförlust, försämrad syn och svullna ben, har myndigheterna nekat Jiang läkarkontroller och att få välja en egen läkare.

Vräktes

En annan människorättsadvokat, Wu Li, i Shandong i nordöstra Kina, säger att lokal polis har satt press på hennes hyresvärd att häva hennes kontrakt. Hon fick en dag på sig att flytta ut, annars skulle hon bli utkörd med våld, utan kompensation. Den 7 september kom minst åtta poliser för att se över flytten.

Bilder från händelsen visar hur polisen varnar Wu att ”inte lägga sig i när de upprätthåller lagen”. I en senare intervju med kinesiskspråkiga Epoch Times kallar Wu händelsen för en del av kinesiska regimens regelbundna aktiviteter.

Tidigare sade advokaten att hon ville kontakta demokratiaktivisten Wang Meiyus familj. Enligt Radio Free Asia dog han i häktet den 23 september efter att ha varit inspärrad i två månader.

Innan han greps i juli hade Wang bett officiellt om den kinesiske ledaren Xi Jinpings avgång. Tjänstemän har erbjudit hans familj 2.98 miljoner yuan (ungefär 4.5 miljoner SEK) i förlikning, enligt familjens advokat, Hu Guoqing.

– I flera årtionden har kinesiska kommunistpartiet medvetet trakasserat medborgare under de här känsliga helgdagarna, säger Wu.

Hon tillägger att hon inte hade ”någon plikt” att gå dem till mötes.

The Epoch Times reporter Hong Ning bidrog till rapporteringen.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.