Den kinesiska telekomjätten Huawei hjälper till att spionera på politiska motståndare i Afrika.
Huawei har svartlistats i USA på grund av säkerhetsskäl kring dess 5G-nätverk och kopplingar till den kinesiska regimen.
Den brittiska regeringen har skjutit upp ett beslut gällande om Huawei får bygga 5G-nätverk i landet, tills det blir tydligare vilka följder den amerikanska svartlistningen kommer att medföra.
Företaget hamnade återigen i strålkastarljuset när det uppdagades att deras anställda, som var verksamma inom cybersäkerhet i Uganda och Zambia, hade ”snappat upp krypterade kommunikationer och använt celldata för att följa motståndare” mot de styrande politiska partierna, enligt en undersökning av Wall Street journal.
Rapporten säger vidare att tekniker från företaget har åtminstone i två fall ”personligen hjälpt afrikanska regeringar att spionera på sina politiska motståndare”.
Statliga tjänstemän i Uganda arbetade med teknikerna för att infiltrera en politikers, Bobi Wines, chatgrupp i appen WhatsApp. Därefter ”omkullkastade myndigheterna hans planer på att organisera massmöten på gatorna”, vilket ledde till att politikern och hans anhängare blev arresterade. Liknande intelligens-samlande operationer har rapporterats i Zambia och Algeriet.
Inte säker på internet
Nyheterna har emottagits med oro i Afrika, där aktivister och skribenter säger att det troligen kommer att få människor över hela kontinenten att känna sig hotade när de använder internet och andra mobila kommunkationssätt.
Huawei har kopplingar med afrikanska länder på flera nivåer.
Ett exempel är Malawi där den kinesiska regimen har gett ett ”mjukt lån” för att finansiera National Fiber Backbone Project (nationellt fibernätverk), som etablerades av Huawei. Enligt regimen är syftet med projektet att ”sammankoppla alla stora sektorer inom ekonomi och statliga myndigheter i landet till ett fiberbaserat optiskt höghastighetsnät”.
Richard Mulonga, är grundare och VD för Bloggers of Zambia, en icke vinstdrivande och oberoende tankesmedja som arbetar med internetövervakning och digitala rättigheter i Zambia och södra Afrika. Han säger att människor inte kommer att känna sig säkra när de använder internet.
– Afrikaner har anledning att vara oroliga eftersom om de sagda aktiviteterna sker så håller demokratin i Afrika på att undermineras. Även människors möjlighet att hålla människor vid makten ansvariga med hjälp av internetplattformar undermineras. Afrika bör verkligen oroa sig, säger Mulonga till The Epoch Times.
Rapporten om spionage kom dock inte som en överraskning, enligt Mulonga.
– Vi har hört den sortens berättelse förut i Zambia vad gäller kinesisk utrustning som används för att undersöka medborgare och politiska motståndare, säger han.
Han lade också till att det här spionerandet kopplat till förtryckande lagar för att regeringen ska stänga det ”medborgerliga utrymmet online” är att missbruka mänskliga rättigheter, särskilt rätten att fritt förenas och samlas.
– Det är mycket olyckligt eftersom vi är medvetna om att [Zambias] regering vill stifta undertryckande lagar för att stänga det medborgerliga utrymmet online. Det är också sorgligt eftersom det är ett missbruk av digitala rättigheter och rätten till att fritt förenas och samlas. Det är en förolämpning mot demokrati, människors rättigheter till berättigande i den här digitala åldern, säger han.
Zambia introducerade 2018 ett mycket kritiserat lagförslag om cyberbrott och säkerhet, som ännu inte har formulerats till en lag. Landet har också planer på att implementera en internetskatt. Om det är framgångsrikt kommer landet att följa i Tanzanias och Ugandas fotspår.
Aktivister tror dock att dessa lagar syftar till att ”tysta utrymmen online i förklädnad av att tygla missbruk av sociala medier”.
Attack på demokrati?
Shadreck Chikoti, Malawisk författare och aktivist, säger att kineserna har dragit fördel av Afrika på sätt som går långt djupare än de som diskuteras just nu.
– De har drivit sin neo-kolonialism – för det är det det verkligen är – med det faktum att afrikanska ledare är giriga, det afrikanska folket är för rädda för att kräva rättvisa och ansvarsskyldighet, och att det knappt finns någon anda av nationalism eller patriotism någonstans i Afrika, säger Chikoti.
– Huawei-problemet är bara en droppe i havet, eftersom om några år kommer Afrika att vara det nya Kina, och så är det på grund av att vi afrikaner medvetet blundar för det här intrånget.
Zambias och Ugandas regeringar har avfärdat Wall Street Journals rapport.
”WSJs artikel om att regeringen spionerar på politiska motståndare är illvillig, vi bemöter den med den avsky den förtjänar, skriver zambiska regeringens talesperson Dora Siliya på Twitter.
Och Ugandas presidentiella talesman Don Wanyama säger till AFP:
– Det är helt felaktigt att hävda att Huawei hjälpt afrikanska regeringar, bland dem Uganda, att spionera på sina politiska motståndare.
I ett uttalande bemöter Huawei anklagelserna och kallar dem för ”ogrundade och falska”.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.