Jämtlands fältjägarkår och statsminister Ulf Kristersson smög på onsdagen fram i skogarna på Frösön utanför Östersund. Där mötte han värnpliktiga soldater som utbildas på det nygamla regementet i Västernorrland. Och statsministern ser nu framför sig en kraftig ökning av värnpliktiga i Sverige kommande år.
Solen kikar fram mellan träden när statsministern lotsas fram till en spaningspluton inne i skogen på Västernorrlands regemente på Frösön. Beväpnad med ett termiskt sikte upptäcker han två soldater gömda i ett kamouflerat tält en bit in i skogen.
– Ni var väl dolda, ropar Kristersson.
Regementet I 21 återetablerades 2022 och har bas i Sollefteå, men även ett så kallat utbildningsdetachement i Östersund. Här utbildas 122 värnpliktiga i år, och 70 andra nästa år som ska bli plutonsbefäl, berättar överstelöjtnant Oscar Ljungberg, chef för fältjägarkåren.

Överstelöjtnant Oscar Ljungberg, chef för fältjägarkåren i Västernorrlands regemente. Foto: Jessica Gow/TT
– Här i år utbildar vi en skyttepluton, en stab och tross, en spaningspluton och en pansarvärnsrobot-pluton, säger Ljungberg.
Rengör kulspruta
Kristersson möter även soldater och värnpliktiga som bedriver vapenvård inne på regementet. 24-årige kulspruteskytten Melker Zickerman Bexell hjälper till med att rengöra en isärplockad kulspruta.
– Det är lite komplicerat men den blir framför allt jäkligt smutsig.

Statsminister Ulf Kristersson (M) besöker Västernorrlands regemente i Östersund. Här tillsammans med värnpliktiga som bedriver vapenvård. Foto: Jessica Gow/TT
När utbildningen är klar i år ska han ta anställning på Försvarsmakten i Stockholm. Han är inte värnpliktig utan sökte sig hit som frivillig.
Omkring 8 000 värnpliktiga ska utbildas i år i Sverige, med målet att de ska vara uppe i 10 000 till 2030 enligt försvarsbeslutet 2024. Men statsminister Ulf Kristersson menar att mycket mer än så kommer att krävas.
– Sedan måste det växa i en takt där man har officerare som kan utbilda och faciliteter som tar hand om dem, och framför allt att det finns meningsfulla uppgifter till de värnpliktiga.
Dubblering av värnpliktiga
Exakt hur många som årligen kan komma att "pliktas" framöver är svårt att ge klart besked om, enligt Kristersson.
– Jag vågar inte ge en siffra men jag tror det är minst det dubbla mot vad vi har i dag.
24-årige Melker Zickerman Bexell uppfattar att de flesta tycker att värnplikten är väldigt rolig, även om man kanske inte tänkt så från början.
– Många vet jag har ändrat uppfattning sedan. Det är klart att det är många som vill bli klara med det, men jag tror inte någon ser tillbaka och känner att de ångrar att de gjort det.
Ulf Kristersson säger att de flesta som är formellt pliktade i dag i praktiken är frivilliga.
– Men det är klart att plikten finns av en anledning, och det är att ibland är det saker som är större än din egen vilja, säger Ulf Kristersson.