Över hälften av Sveriges kommuner har svårt att hjälpa alla funktionsnedsatta barn som inte längre får assistans. Åtta kommuner säger att man just nu bygger boenden för barn. Det visar en kartläggning som SVT Nyheter har gjort.
Under de senaste åren har flera vägledande domar från Högsta domstolen lett till en tuffare tolkning av LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Syftet med lagen är att människor med funktionshinder, med bland annat hjälp av personlig assistans, ska kunna flytta från institutioner och ut i samhället. Försäkringskassan har dock tolkat vägledande domar så att allt färre människor får rätt till assistans.
113 av 213 kommuner säger att man nu har svårigheter att hjälpa alla. Åtta kommuner bygger just nu boenden för barn: Jönköping, Ljungby, Malung-Sälen, Vadstena, Åstorp, Övertorneå, Eskilstuna och Västerås.
– Rent personligt tycker jag att det är tråkigt att kommunen inte kan ge det stöd som behövs för att de här barnen ska kunna bo kvar hemma, säger Anna Bunninger, chef inom funktionshinderomsorgen i Jönköping.
Av de 223 kommuner som svarade på tv-kanalens enkätundersökning, uppger 114 att de har fått ökade kostnader från och med 2017 i och med Försäkringskassans hårdare tolkning av LSS.
”Vi har varit tvungna till att skapa nya boenden och hitta nya former för att kunna tillgodose behovet hos de enskilda individer som har fått indragen assistans”, skriver Ljungby kommun.
Västerås kommun säger att ett nytt boende för barn och ungdomar startar 2019 eftersom föräldrar inte klarar av att ha sina barn med omfattande behov i hemmet. Det är ”delvis beroende på svårigheter att få assistans från Försäkringskassan”.
Väldigt många kommuner konstaterar att man har fått ökade kostnader och i många fall har man fått dra ner på andra verksamheter. I Piteå har man etablerat ett nätverk med de fem största kommunerna i Norrbotten och Västerbotten. Orsaken är att man behöver uppmärksamma problemet med de ökade kostnaderna som man inte har budget för i kommunerna, rapporterar SVT.