Sexåriga Selma nekas assistans av Försäkringskassan trots att Högsta förvaltningsdomstolen nyligen slog fast att sondmatning är en måltid och ger rätt till assistans, rapporterar SVT Nyheter.
Enligt tv-kanalen har familjen stridit i två år för att hjärnskadade Selma Lundmark ska få behålla sin assistans. Hon är en av de som drabbas när Försäkringskassan tolkar lagen hårdare.
Selma kan varken gå, prata eller röra sig som hon vill och hon behöver hjälp med det mesta. Hon har dessutom epilepsi, vilket innebär att hon behöver ständig tillsyn.
Enligt Försäkringskassan har Selma bara rätt till assistans de minuter det tar att koppla på och av slangen till sondmatningen.
Men Selma är inte ensam i sitt slag. Bara förra året förlorade 400 personer sin assistans. Det är mest barn som drabbas.
Maria Persdotter, förbundsordförande i RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar menar att Försäkringskassan tolkar domen fel.
– Det är domstolstrots, det är en tydlig dom, att sondmatas är att likställas med en måltid och ska ge rätt till assistans. Detta är helt oacceptabelt, säger hon till SVT.
Nu när allt fler funktionshindrade förlorar sin personliga assistans behöver de få hjälp av kommunen i stället. Enligt tv-kanalen kommer det att kosta kommunerna 1,5 miljarder extra.
Orsaken till att det blir så mycket indragningar av personlig assistans är att Försäkringskassan inte längre räknar andning eller matning med sond som ”grundläggande behov” och ger därmed ingen rätt till hjälp.
Enligt tv-kanalen har regeringen en prognos som säger att 540 personer totalt får indragen assistans i år.
Många kritiker menar att indragningarna bottnar i regeringens krav på besparingar på assistansersättningen.
Eva Nordqvist, som är rättschef på Försäkringskassan, menar att det inte är regeringens krav på besparingar som ligger till grund för den nya praxisen utan menar i stället att det är regelverket som styr.