Föräldrarna kämpar för att få hem sina barn som sitter isolerade på olika boenden. Ett beslut i rätten har nu hävt barnens umgängesbegränsning, men mamman menar ändå att det är ”ett steg framåt, men två steg bakåt” i den här processen.
Umgängesbegränsningen är nu hävd av rätten och de fyra barnen som Socialtjänsten tvångsomhändertog 31 januari får tillgång till sina mobiltelefoner och får använda datorer.
Lisa Billö, som är mamma till barnen, ser ett steg i rätt riktning mot att få hem barnen igen. De ska också få träffas mer. Hon berättar att barnen inte har fått träffa sina föräldrar mer än fem timmar sedan i januari.
Barnen omhändertogs av Socialtjänsten enligt LVU, trots att läkare intygar att föräldrarna tar hand om sina barn på bästa sätt. Under den tiden har barnen bott isolerade och bara haft begränsad kontakt med sina föräldrar.
Enligt mamman tar boendet ingen hänsyn till barnens allergier och särskilda behov och därför mår barnen mycket dåligt. Detta har hon berättat om här.
Ett steg framåt…
Förvaltningsdomstolen tog 16 maj upp frågan om umgängesrätt för de fyra barnen. De beslutade att upphäva umgängesbegränsningen eftersom Socialtjänsten inte kunde motivera de sociala begränsningarna.
Rätten menar att redan omhändertagandet av barnen enligt LVU innebär en inskränkning av föräldrarnas fria umgänge med barnen.
Sedan barnen togs hemifrån har de inte fått ha kontakt med sina kompisar alls. Lisa berättar för Epoch Times att deras 13-åriga dotter fick tillbaka sin mobiltelefon för två timmar sedan och har pratat och skickat meddelanden till sina kompisar sedan dess.
…och två steg bakåt
Lisa berättar att Socialtjänsten inte accepterar förvaltningsdomstolens beslut och vill fortfarande att umgängesrätten ska vara begränsad. När föräldrarna besöker ett av boendena, där två av barnen bor ska det därför ske under övervakning och inte mer än en timme.
Det har hänt förut under den här resan att beslut tagna i rätten inte följs av Socialtjänsten, berättar Lisa. Då gäller det att överklaga inom tre veckor.
– Det är en cirkus, det är helt absurt, säger hon.
Socialtjänsten kräver också att föräldrarna går i familjebehandling, där de ska jobba med fyra punkter som Socialtjänsten har satt upp. Lisa berättar att när de varit där och gått igenom punkt för punkt så förstår de på familjebehandlingen inte varför de är där.
– De säger att ”det här är jättebra föräldraförmåga”.
Felaktigheter
LVU-målet ska snart tas upp i kammarrätten; 28 maj. Då hoppas Lisa och hennes man att beslutet ska hävas så att de får hem barnen igen. Det här är första gången de får komma till tals, trots att de borde ha fått säga sitt innan barnen blev hämtade, berättar hon. Det var likadant när utredningen skrevs, att ingen som kände barnen fick komma till tals. Dessutom gjordes utredningen efter att barnen hade omhändertagits.
Enligt Lisa har så många fel begåtts att hon känner sig hoppfull inför beslutet i kammarrätten.
– Det är tydligt att de inte är ute efter barnens bästa. De är jättesura och jättearga, säger hon.
I väntan på förvaltningsdomstolens beslut gällande umgängesbegränsningen fick föräldrarna till och med ett mejl där två enhetschefer på Socialtjänsten hotade dem. Där stod att om föräldrarna lämnar tillbaka mobilerna till barnen måste de se över umgängesbegränsningen. De upprepade också flera gånger i mejlet att ”Vi äger vården”.
Lisa och hennes man har tvingats bli ”hobbyjurister” under den här tiden och känner sig lugna inför 28 maj.
– Vi har ett övertag.
IVO-anmälan
En av barnens läkare har anmält Socialtjänsten till inspektionen för vård och omsorg, IVO, som även har fått en anmälan från familjens advokat. Lisa berättar att han har haft hand om många LVU-fall under sin 28-åriga yrkesbana, men det här är första gången han gör en sådan anmälan. Han har också skickat en anmälan till justitieombudsmannen, JO.