68-årige Lennart Ericson twittrar om mat. Anledningen är att han inte gillar den. Han hoppas att uppmärksamheten ska leda till en förändring.
– Maten är fruktansvärt dålig, det verkar som att man sparar in pengar på gamla och sjuka hela tiden, säger Lennart Ericson, 68 till Aftonbladet.
I flera år har Lennart tagit bilder av maten på de olika vårdinrättningar han har bott på. Han lägger ut dem på Twitter eller Facebook, ofta med en kritisk kommentar.
Nu bor han på ett äldreboende på Hisingen, i Göteborg, men maten har varit under all kritik på alla ställen han har bott på.
Ville ha respons på kritiken
Han började twittra om maten eftersom han tyckte att han inte fick någon respons på sin kritik.
– Personalen säger ingenting när vi klagar. Jag får inget direkt svar och det händer ingenting. Jag blev så irriterad att jag drog i gång och började twittra, säger Lennart till GT.
Han riktade sig nyligen till lokala politiker och fick svar från Jahja Zeqiraj, S, ordförande i stadsdelsnämnden Västra Hisingen.
"Det ser inte gott ut alls. Våra äldre skall ha mat som är god", svarade Zeqiraj på Twitter.
Maten heter "korv i ugn"
— Lennart Ericson (@Ardalsberget) 13 mars 2018
Tillagad av personal på Fyrväpplingens äldreboende.
Det gick inte att äta maten.
Vad tycker du @JZeqiraj @DanielBernmar pic.twitter.com/kOkxHKlZMR
Inte näringsriktig
Självklart ska maten se god ut och smaka bra, men Lennart vill också att maten ska vara mer hälsosam, med mindre socker och fett. Han tar ostkakan som exempel: Den innehåller 25 procent socker, och sylten han får till innehåller 35 till 70 gram per 100 gram, säger han till Aftonbladet.
– Det kan väl inte vara svårt att laga god mat och näringsriktigt, det är väl ganska enkelt?
Han har diabetes, och ibland kan han inte äta maten för att den innehåller för mycket socker.
– Jag anser inte att den är näringsriktig, utan det är bara en massa fett och mjöl i tjocka såser, säger han till Aftonbladet.
Produktionskök
Maten på boendet tillagas inte på plats utan kommer från ett produktionskök en bit bort, eller utgår från hel- eller halvfabrikat.
Åsa Claesson, enhetschef för produktionsköken i området känner inte igen kritiken.
– Vi får jättemycket beröm för maten. Avdelningarna skriver att den är toppen, säger hon till GT.
Det är den varma maten som kommer från produktionsköket, medan boendet sköter råkosten. Den har Lennart också kritik mot; sallad får han bara ibland, säger han till GT.
Victor Ankarhem, som är enhetschef på äldreboendet lovar bättring.
– Den kritik vi får tar vi till oss och vi ser vad vi kan göra för att tillgodose behoven. Det är viktigt att vi lyssnar och hör vad det är för typ av mat boende vill ha, säger han till GT.