Regeringen sparkar generaldirektören för Försäkringskassan
Socialminister Annika Strandhäll. Foto: TT-arkivbild


I dag meddelade socialminister Annika Strandhäll (S) att generaldirektören för Försäkringskassan, Ann-Marie Begler, får lämna sitt uppdrag. Den som ersätter henne är Maria Hemström-Hemmingsson, rapporterar SVT Nyheter.

Under de senaste åren har hård kritik riktats mot Försäkringskassan för hur man tillämpar assistansersättningen och hur man bedömer sjukskrivnas arbetsförmåga. Men myndigheten har också fått kritik för att man har betalat ut miljardbelopp till oseriösa assistansbolag.

För drygt två veckor sedan vittnade en anställd på Försäkringskassan för SVT:s agenda att handläggare får högre lön om de ger många avslag på ansökningar om sjukpenning.

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) slog fast att Försäkringskassan gjorde fel när man nekade assistans till funktionshindrade som behöver sondmatas.

De två stora förändringarna som kommer att göras vad gäller styrningen av Försäkringskassan är att Ann-Marie Begler får gå och ersätts av Maria Hemström-Hemmingsson. Den andra är att myndigheten ska få en ny överdirektör. Men det är dock oklart vem det blir.

– Det handlar om ett förändrat och tydligt förstärkt ledarskap, säger Annika Strandhäll, under en pressträff.

Hon understryker att Begler under sina tre år som generaldirektör har utfört sitt uppdrag väl och varit en duktig statstjänsteman, men säger samtidigt att man från regeringens sida ”behöver någon annan inför framtiden”.

Anne-Marie Begler. Foto: Bertil Ericsson/TT-arkivbild

Hemström-Hemmingsson har tidigare varit generaldirektör för Inspektionen för socialförsäkringen och innan det var hon chef på regeringskansliet.

Socialministern säger att hon är ”oerhört öppen, lyhörd och kommunikativ”.

Kritiken mot att Begler sparkas har dock inte låtit vänta på sig.

SVT:s reporter inom politik, Elisabeth Marmorstein, säger att man sparkar generaldirektören för att regeringen vill ”mildra kritiken och signera en nystart”.

Även Maria Persdotter, ordförande för Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar (RBU), är kritisk mot regeringens sätt att lösa krisen kring Försäkringskassan.

– Det måste understrykas att Ann-Marie Begler har levererat precis det som regeringen har bett henne om, nämligen besparingar inom den personliga assistansen. Ansvaret för assistanskrisen är helt och hållet politiskt, säger hon i ett pressmeddelande.

– Det är uppenbart att regeringen inför valrörelsen försöker desarmera kritiken mot den brutala hanteringen av människor med omfattande funktionsnedsättning.

Foto: Wikimedia Commons

 Anders W Jonsson, sjukvårdspolitisk talesperson för Centerpartiet riktar också kritik mot regeringens entledigande av Begler.

”En generaldirektör i Försäkringskassan gör exakt som hon av regeringen beordrats att göra, avslår ansökan om personlig assistans och sänker sjukskrivningstalen. Nu är det valrörelse. Då får hon sparken. Ta ansvar är inte S starka sida”, skriver han på Twitter.