En anställd på ett av Försäkringskassans kontor i Stockholm har vittnat om att handläggare får högre lön om de ger många avslag på ansökningar om sjukpenning. Hon berättar detta för SVT:s Agenda.
– Jag fick höra på lönesamtalet att jag inte gör tillräckligt många negativa beslut. Jag ska göra ett visst antal avslag per år, i och med att jag inte uppfyller den kvoten så påtalar min chef det återkommande, säger handläggaren.
Hon berättar dessutom att hon känner till fler kollegor som gör avslag för att få högre lön, rapporterar SVT.
– Jag har sett personer som jag anser har rätt till sjukpenning inte får det. Då har de hamnat i en väldigt svår situation.
Tidningen ETC var det medium som först kom ut med handläggarens berättelse. Efter det har fackförbundet ST gjort en enkätundersökning då 20 arbetsplatsombud har svarat.
– Det som är allvarligast är att det finns ett par tre arbetsplatsombud som känner igen att frågan om antal avslag har varit uppe som del i lönesamtalen. Det är fullständigt horribelt att ha en sådan situation, säger Siv Norlin, sektionsordförande för ST, till SVT.
Lars-Åke Brattlund, försäkringsdirektör på Försäkringskassan ser det dock som en isolerad händelse och att den är oacceptabel.
Lönepolicy och styrningen av sjukförsäkringen två helt olika saker https://t.co/Fsp2WkAOPY
— Försäkringskassan (@fk_media) 16 april 2018
Till SVT Agenda säger Socialminister Annika Strandhäll (S) också att det är en oacceptabel händelse och att man omedelbart tagit kontakt med Försäkringskassan.
Försäkringskassan har pressats till att avslå sjukpenning efter det att regeringen 2015 satte upp nya mål, det vill säga att Försäkringskassan inte skulle betala ut mer än nio dagar i snitt per person och år, säger Ruth Mannelqvist, professor i rättsvetenskap vid Umeås universitet, till SVT:s Agenda.