loadingDaniel Karmann / DPA
Vegetarisk currywurst på tallrik. Arkivbild.
Daniel Karmann / DPA Vegetarisk currywurst på tallrik. Arkivbild.
Hälsa

Järn i vegokött tas inte upp av kroppen

Micke Larsson

Vegokött är ofta mindre näringsrikt i praktiken än etiketten säger. Järn i vegoköttet är bundet till ett ämne som kroppen inte kan hantera.

– Där finns mycket järn, men det åker rakt igenom kroppen, säger Ann-Sofie Sandberg, professor på Chalmers.

Vegetariska produkter som liknar kött, så kallat vegokött, har blivit ett populärt livsmedel. Ibland framhålls att produkterna innehåller mycket järn, som är nyttigt för människan.

Vegokött

(TT)

Vegokött används ofta som benämning på växtbaserade produkter som framställts för att likna kött i konsistensen.

Ett första steg är att extrahera protein ur exempelvis ärter eller sojabönor.

Därefter behandlas proteinet med högt tryck, och hög temperatur, så att det omfördelas till en annan struktur. Metoden kallas extrudering. Pasta, frukostflingor, ostbågar och djurfoder framställs på liknande sätt.

Källa: Chalmers tekniska högskola, NE

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingDaniel Karmann / DPA
Vegetarisk currywurst på tallrik. Arkivbild.
Daniel Karmann / DPA Vegetarisk currywurst på tallrik. Arkivbild.
Hälsa

Järn i vegokött tas inte upp av kroppen

Micke Larsson

Vegokött är ofta mindre näringsrikt i praktiken än etiketten säger. Järn i vegoköttet är bundet till ett ämne som kroppen inte kan hantera.

– Där finns mycket järn, men det åker rakt igenom kroppen, säger Ann-Sofie Sandberg, professor på Chalmers.

Vegetariska produkter som liknar kött, så kallat vegokött, har blivit ett populärt livsmedel. Ibland framhålls att produkterna innehåller mycket järn, som är nyttigt för människan.

Vegokött

(TT)

Vegokött används ofta som benämning på växtbaserade produkter som framställts för att likna kött i konsistensen.

Ett första steg är att extrahera protein ur exempelvis ärter eller sojabönor.

Därefter behandlas proteinet med högt tryck, och hög temperatur, så att det omfördelas till en annan struktur. Metoden kallas extrudering. Pasta, frukostflingor, ostbågar och djurfoder framställs på liknande sätt.

Källa: Chalmers tekniska högskola, NE

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024