loading

När tranbären fått mogna är de som små ballonger fulla av saft. Foto: Eva Sagerfors
När tranbären fått mogna är de som små ballonger fulla av saft. Foto: Eva Sagerfors
Hälsa

Tranbär för hälsans och smakens skull

Eva Sagerfors

Förutom c-vitamin innehåller tranbär flera andra nyttigheter som kan ha positiv verkan på hälsan. Bären är nu mogna att plocka, men finns också att köpa som juice eller torkade bär, oavsett om det är för hälsans eller smakens skull.

Tranbär har en karaktäristisk smak och syrlighet och påminner om lingon. De är dock mer tidskrävande att plocka. De är en delikatess som gelé eller likör, men har samtidigt visat sig ha goda hälsoeffekter.

Tranbär är näringsrika och innehåller 10 mg c-vitamin per 100 g bär, 0,7 mg järn och 2 mikrogram folat. Dessutom innehåller de alla essentiella aminosyror. Den drickfärdiga tranbärsjuicen innehåller enligt Livsmedelsverket ungefär lika mycket c-vitamin, men saknar folat, och mängden järn är betydligt mindre.

Tranbär

Vaccinium oxycoccos är det latinska namnet på vanliga tranbär som finns i Sverige. Här växer ytterligare en sort: dvärgtranbär, Vaccinium microcarpum. Tranbären tillhör ljungväxterna och blåbärssläktet. 

Artnamnet oxycoccos kommer av grekiskans oxys (sur) och kokos (bär).

Odling av tranbär görs främst i Nordamerika. Den sorten, amerikanskt tranbär (Vaccinium macrocarpon), är större än de bär som finns i Sverige. 2014 producerade Nordamerika 575 000 ton tranbär, vilket utgjorde 85 procent av världsproduktionen.

Fjärde sorten, Vaccinium erythrocarpum, växer i Appalacherna och Ostasien.

Äldre namn på tranbär är myrbär, tränjon och tranjuter.

Revorna som bären växer på kan bli meterlånga. Bladen är gröna och 6–10 mm.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading

När tranbären fått mogna är de som små ballonger fulla av saft. Foto: Eva Sagerfors
När tranbären fått mogna är de som små ballonger fulla av saft. Foto: Eva Sagerfors
Hälsa

Tranbär för hälsans och smakens skull

Eva Sagerfors

Förutom c-vitamin innehåller tranbär flera andra nyttigheter som kan ha positiv verkan på hälsan. Bären är nu mogna att plocka, men finns också att köpa som juice eller torkade bär, oavsett om det är för hälsans eller smakens skull.

Tranbär har en karaktäristisk smak och syrlighet och påminner om lingon. De är dock mer tidskrävande att plocka. De är en delikatess som gelé eller likör, men har samtidigt visat sig ha goda hälsoeffekter.

Tranbär är näringsrika och innehåller 10 mg c-vitamin per 100 g bär, 0,7 mg järn och 2 mikrogram folat. Dessutom innehåller de alla essentiella aminosyror. Den drickfärdiga tranbärsjuicen innehåller enligt Livsmedelsverket ungefär lika mycket c-vitamin, men saknar folat, och mängden järn är betydligt mindre.

Tranbär

Vaccinium oxycoccos är det latinska namnet på vanliga tranbär som finns i Sverige. Här växer ytterligare en sort: dvärgtranbär, Vaccinium microcarpum. Tranbären tillhör ljungväxterna och blåbärssläktet. 

Artnamnet oxycoccos kommer av grekiskans oxys (sur) och kokos (bär).

Odling av tranbär görs främst i Nordamerika. Den sorten, amerikanskt tranbär (Vaccinium macrocarpon), är större än de bär som finns i Sverige. 2014 producerade Nordamerika 575 000 ton tranbär, vilket utgjorde 85 procent av världsproduktionen.

Fjärde sorten, Vaccinium erythrocarpum, växer i Appalacherna och Ostasien.

Äldre namn på tranbär är myrbär, tränjon och tranjuter.

Revorna som bären växer på kan bli meterlånga. Bladen är gröna och 6–10 mm.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024