Tranbär för hälsans och smakens skull

Nyttiga bär

När tranbären fått mogna är de som små ballonger fulla av saft. Foto: Eva Sagerfors


Förutom c-vitamin innehåller tranbär flera andra nyttigheter som kan ha positiv verkan på hälsan. Bären är nu mogna att plocka, men finns också att köpa som juice eller torkade bär, oavsett om det är för hälsans eller smakens skull.

Tranbär har en karaktäristisk smak och syrlighet och påminner om lingon. De är dock mer tidskrävande att plocka. De är en delikatess som gelé eller likör, men har samtidigt visat sig ha goda hälsoeffekter.

Tranbär är näringsrika och innehåller 10 mg c-vitamin per 100 g bär, 0,7 mg järn och 2 mikrogram folat. Dessutom innehåller de alla essentiella aminosyror. Den drickfärdiga tranbärsjuicen innehåller enligt Livsmedelsverket ungefär lika mycket c-vitamin, men saknar folat, och mängden järn är betydligt mindre.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!