loading


Splenda är ett populärt sötningsmedel i USA som innehåller sukralos men inga kalorier. Foto: Mario Tama/Getty Images
Splenda är ett populärt sötningsmedel i USA som innehåller sukralos men inga kalorier. Foto: Mario Tama/Getty Images
Mat

Sötningsmedel kan vara ohälsosamt

Jack Phillips

Sötningsmedel bör inte betraktas som ett säkert alternativ till socker. Det menar en grupp forskare som konstaterar att sötningsmedel kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Andra anser emellertid att studien är bristfällig.

Resultaten av studien som nyligen publicerades i The BMJ (tidigare The British Medical Journal) har redan ifrågasatts från flera håll. Studien bygger på insamlad information från över 100 000 vuxna fransmän. I undersökningen utvärderades deltagarnas konsumtion av sötningsmedel från drycker, mejeriprodukter, bordssötningsmedel och andra produkter innan de jämfördes med deltagarnas risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom.

Personerna som deltog rapporterade själva om sina matvanor, sin livsstil och medicinska bakgrund från 2009 till 2021.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading


Splenda är ett populärt sötningsmedel i USA som innehåller sukralos men inga kalorier. Foto: Mario Tama/Getty Images
Splenda är ett populärt sötningsmedel i USA som innehåller sukralos men inga kalorier. Foto: Mario Tama/Getty Images
Mat

Sötningsmedel kan vara ohälsosamt

Jack Phillips

Sötningsmedel bör inte betraktas som ett säkert alternativ till socker. Det menar en grupp forskare som konstaterar att sötningsmedel kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Andra anser emellertid att studien är bristfällig.

Resultaten av studien som nyligen publicerades i The BMJ (tidigare The British Medical Journal) har redan ifrågasatts från flera håll. Studien bygger på insamlad information från över 100 000 vuxna fransmän. I undersökningen utvärderades deltagarnas konsumtion av sötningsmedel från drycker, mejeriprodukter, bordssötningsmedel och andra produkter innan de jämfördes med deltagarnas risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom.

Personerna som deltog rapporterade själva om sina matvanor, sin livsstil och medicinska bakgrund från 2009 till 2021.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024