Sötningsmedel kan vara ohälsosamt

Forskning:  Hälsa

Splenda är ett populärt sötningsmedel i USA som innehåller sukralos men inga kalorier. Foto: Mario Tama/Getty Images


Sötningsmedel bör inte betraktas som ett säkert alternativ till socker. Det menar en grupp forskare som konstaterar att sötningsmedel kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Andra anser emellertid att studien är bristfällig.

Resultaten av studien som nyligen publicerades i The BMJ (tidigare The British Medical Journal) har redan ifrågasatts från flera håll. Studien bygger på insamlad information från över 100 000 vuxna fransmän. I undersökningen utvärderades deltagarnas konsumtion av sötningsmedel från drycker, mejeriprodukter, bordssötningsmedel och andra produkter innan de jämfördes med deltagarnas risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom.

Personerna som deltog rapporterade själva om sina matvanor, sin livsstil och medicinska bakgrund från 2009 till 2021.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!