Studie: Bättre med råg än vete vid bantning

Rågkost från en studie som forskare genomfört på Chalmers tekniska högskola. Forskarna konstaterar att den som väljer råg i stället för vete tappar mer i vikt. Foto: Kia Nøhr Iversen/Chalmers tekniska högskola


Den som väljer fiberrika produkter av råg i stället för vete tappar mer i både kroppsfett och vikt vid bantning. Det konstaterar livsmedelsforskare vid Chalmers tekniska högskola i en ny studie.

I studien deltog 242 män och kvinnor mellan 30 och 70 år. De fick en noga anpassad dagsmängd av antingen vete- eller rågprodukter med samma energivärde. De som fick vete- eller rågkost valdes ut slumpmässigt samtidigt som de fick generella råd kring hälsosam kost från en dietist.

– Vi kunde tydligt se att de deltagare som fick råg gick ner i vikt i högre grad och att mängden kroppsfett minskade jämfört med de som fick vete, säger Kia Nøhr Iversen på avdelningen för livsmedelsvetenskap på Chalmers och en av forskarna bakom studien i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!