loadingRågkost från en studie som forskare genomfört på Chalmers tekniska högskola. Forskarna konstaterar att den som väljer råg i stället för vete tappar mer i vikt. Foto: Kia Nøhr Iversen/Chalmers tekniska högskola
Rågkost från en studie som forskare genomfört på Chalmers tekniska högskola. Forskarna konstaterar att den som väljer råg i stället för vete tappar mer i vikt. Foto: Kia Nøhr Iversen/Chalmers tekniska högskola
Hälsa

Studie: Bättre med råg än vete vid bantning

Tony Lingefors

Den som väljer fiberrika produkter av råg i stället för vete tappar mer i både kroppsfett och vikt vid bantning. Det konstaterar livsmedelsforskare vid Chalmers tekniska högskola i en ny studie.

I studien deltog 242 män och kvinnor mellan 30 och 70 år. De fick en noga anpassad dagsmängd av antingen vete- eller rågprodukter med samma energivärde. De som fick vete- eller rågkost valdes ut slumpmässigt samtidigt som de fick generella råd kring hälsosam kost från en dietist.

– Vi kunde tydligt se att de deltagare som fick råg gick ner i vikt i högre grad och att mängden kroppsfett minskade jämfört med de som fick vete, säger Kia Nøhr Iversen på avdelningen för livsmedelsvetenskap på Chalmers och en av forskarna bakom studien i ett pressmeddelande.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingRågkost från en studie som forskare genomfört på Chalmers tekniska högskola. Forskarna konstaterar att den som väljer råg i stället för vete tappar mer i vikt. Foto: Kia Nøhr Iversen/Chalmers tekniska högskola
Rågkost från en studie som forskare genomfört på Chalmers tekniska högskola. Forskarna konstaterar att den som väljer råg i stället för vete tappar mer i vikt. Foto: Kia Nøhr Iversen/Chalmers tekniska högskola
Hälsa

Studie: Bättre med råg än vete vid bantning

Tony Lingefors

Den som väljer fiberrika produkter av råg i stället för vete tappar mer i både kroppsfett och vikt vid bantning. Det konstaterar livsmedelsforskare vid Chalmers tekniska högskola i en ny studie.

I studien deltog 242 män och kvinnor mellan 30 och 70 år. De fick en noga anpassad dagsmängd av antingen vete- eller rågprodukter med samma energivärde. De som fick vete- eller rågkost valdes ut slumpmässigt samtidigt som de fick generella råd kring hälsosam kost från en dietist.

– Vi kunde tydligt se att de deltagare som fick råg gick ner i vikt i högre grad och att mängden kroppsfett minskade jämfört med de som fick vete, säger Kia Nøhr Iversen på avdelningen för livsmedelsvetenskap på Chalmers och en av forskarna bakom studien i ett pressmeddelande.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024