loadingFoto: Silvia Rita
Foto: Silvia Rita
Hälsa

Hypotyreos: Så kan man läka sköldkörteln – del 2

Michael Edwards, www.organiclifestylemagazine.com

Det här är del 2 av 2 i en artikelserie om sköldkörtelbesvär, vanliga orsaker och symptom, och hur man kan läka sköldkörteln. Läs del 1 här.

Sköldkörtelproblem brukar falla i två kategorier: hypotyreos och hypertyreos. Det vanligaste är hypotyreos, en underaktiv sköldkörtel, vilket leder till långsam metabolism, hormonobalans, försämrat immunförsvar, muskelsmärtor, viktuppgång, trötthet, torr hy, håravfall, hjärtproblem och mycket mer.

Sköldkörtel, binjurar och kroppens hormoner

Försvagade binjurar leder till problem med sköldkörteln. Binjurestress är ofta, kanske vanligen, roten till hypotyreos.

Vad orsakar binjurestress? Ungefär samma saker som orsakar nedsatt sköldkörtelfunktion. När binjurarna arbetar konstant (på grund av stress, njutningsmedel, och brist på sömn) kommer ett överskott av kortisol från binjurarna att ge en uppsjö av problem och ge obalans i kroppens hormonnivåer. Till exempel kan kortisol även hämma kroppens tillgodogörande av T3. När binjurarna fungerar dåligt under en längre tid hamnar kroppen i ett tillstånd av katabolism; kroppen börjar en nedbrytning. Så småningom kommer binjurarna att ”krascha” och kortisolnivåerna når långt under de optimala nivåerna. Det här kallas att binjurarna är nedsatta eller uttröttade.

För att verkligen läka sköldkörteln krävs vanligen att läka binjurarna och/eller hela det endokrina systemet.

Livsmedel som hämmar sköldkörteln

Om du har hypotyreos kan du ha läst att vissa grönsaker ska undvikas eller åtminstone tillagas, som broccoli, vitkål, brysselkål, blomkål, grönkål, spenat, kålrot, soja, jordnötter, linser, pinjenötter, hirs, cassava, sareptasenap, sparris, och sötpotatis. Det här är ett inskränkt angreppssätt på ett komplicerat problem. För all del, undvik soja som pesten (såvida den inte är ekologisk och mjölksyrad).

Om du har problem med sköldkörteln och inte läker det ordentligt med näring, eller om du fortsätter att röka och/eller dricka kaffe, så är det troligt att grönkålssmoothies försämrar en underaktiv sköldkörtel. Å andra sidan kan en varierad kost som främst består av färska, råa, ekologiska grönsaker läka nästan vad som helst (på tillräcklig tid), inklusive en ogynnsam reaktion mot livsmedlen själva.

Så vilka livsmedel orsakar då problemet med sköldkörteln? Raffinerade, processade, homogeniserade, pastöriserade, genetiskt modifierade, artificiellt smaksatta (eller färgade eller konserverade) ”livsmedel”. Nyckeln till att fixa kroppen, inte bara att dölja krämporna eller de varierande symptomen, utan verkligen fixa kroppen, är oraffinerade, ekologiska livsmedel. Nyckeln till att försämra hälsan är raffinerade, processade livsmedel.

Man kan inte läka hypotyreos, eller någon annan sjukdom heller för den delen, utan att läka tarmsystemet.

Dessutom måste du undvika gluten. Jag vet, plötsligt är alla allergiska mot gluten, men det finns skäl till den här ökningen av överkänslighet mot gluten. Tarmsystemet behöver fungera ordentligt för att kunna smälta gluten ordentligt; annars är det giftigt för oss. Människor äter mer och mer socker, vilket underhåller candida och andra dåliga filurer som förstör tarmsystemet.

Man kan inte läka hypotyreos, eller någon annan sjukdom heller för den delen, utan att läka tarmsystemet. Det kommer inte att fungera. Man kan fixa sköldkörteln och förstöra njurarna. Man kan ha en giftlever och ett friskt hjärta (till viss grad, en tid). Men man kan inte ha ett tarmsystem som är allvarligt skadat och ändå ha något större organ eller körtel som fungerar ordentligt. Saker och ting kan pågå utan att man märker det, men ingenting fungerar som det ska, och ännu viktigare, ingenting kommer att läka om inte tarmsystemet är åtminstone i hyfsat skick. Hos de flesta människor idag är tarmsystemet inte i hyfsat skick.

Livsmedel som läker sköldkörteln

Färskt, otillagat och ekologiskt producerat läker. Det läker allting. Förutom det är livsmedel med hög jodhalt och livsmedel som innehåller stora mängder selen kända för att hjälpa sköldkörtelfunktionen.

Sköldkörteln behöver jod för att fungera. Att ta jod för sig själv eller det man får i sig via berikat salt kan bli problematiskt. Goda källor är de vanliga: kött, skaldjur, yoghurt, mjölk, och ägg, men det finns även veganska källor:

Veganska livsmedel som källa till jod

-Alger

-Himalayasalt

-Vita bönor

-Tranbär

Foto: Misskursovie

För att omvandla T3 till T4 krävs selen. Utan tillräckligt med selen i kosten tar sköldkörteln smällen. Skaldjur och kött innehåller mycket selen, men det finns också veganska alternativ:

Veganska livsmedel som innehåller selen

-Paranötter

-Shiitake

-Champinjon

-Limabönor

-Pintobönor

-Chiafrön

-Brunt ris

-Frön (solros, sesam och linfrö)

-Broccoli

-Vitkål

-Spenat

Tillskott mot hypotyreos

Ett antal vitaminer och mineraler är avgörande för sköldkörtelhälsan, och många örter kan även hjälpa till att stärka sköldkörtelfunktionen. På grund av att sköldkörteltillstånd är kopplade till inflammation, kan även anti-inflammatoriska örter hjälpa att läka sköldkörteln.

B-vitaminer

Vitamin B12 finns i kroppens alla celler. Det krävs för den cellulära metabolismen och energiproduktionen, så uppenbarligen kan sköldkörteln inte fungera optimalt utan B12. Det är mycket vanligt att hitta B12-brist i samband med hypotyreos. Brist på B12 kan orsaka och förvärra hypotyreos. Även om de flesta människor faktiskt får i sig tillräckligt med B12 via kosten så har många en brist på grund av en oförmåga att ta upp näringsämnet i blodet. Här handlar det om tarmhälsa. Kroppen kan inte absorbera och assimilera näringsämnen ordentligt med ett matsmältningssystem som fungerar dåligt.

Dessutom, om inte levern fungerar väl, så hämmar det radikalt kroppens förmåga att använda B12. Såvida inte en välrenommerad naturläkare rekommenderar det för en begränsa tid, ta inte enbart B12. Vi rekommenderar ett B-vitaminkomplex med extra B12.

D-vitamin

Över en miljard människor runt om i världen får inte tillräckligt med D-vitamin. En studie visade nyligen att D-vitaminnivåerna var signifikant lägre hos människor som har hypotyreos än befolkningen i allmänhet. Brist på D-vitamin och hypotyreos tenderar att förekomma samtidigt, men brist på D-vitamin sammanträffar med så gott som alla sjukdomar. Det är inte troligt att enbart D-vitaminbrist är den främsta orsaken till hypotyreos hos någon, men det är säkert att kroppen inte kan läkas helt utan tillräckligt med D-vitamin.

A-vitamin

Vi vet alla att A-vitamin krävs för god syn. Vi behöver det också för immunsystemet, hormonsyntesen och T3-produktionen. Utan tillräckligt med A-vitamin sjunker nivåerna av sköldkörtelhormonerna snabbt.

Bromelain

Bromelain är enzymet som gör ananas till den superfrukt den är. Bromelain hjälper till att minska inflammation.

Ashwagandha

Ashwagandha är en adaptogen ört som har många fördelar, inklusive förmågan att signifikant förbättra leverfunktionen, och den kan hjälpa till att stabilisera kortisolnivåerna. Det här hjälper till att stimulera syntesen av T3- och T4-hormonerna.

Lakritsrot

Lakritsrot kan vara till nytta för sköldkörteln och binjurarna för människor som har lågt kortisol (utmattade binjurar).

Foto: Gate74

Reishi (svamp)

Reishi är en bra källa till selen och de ger också mängder med andra fördelar, inklusive att stärka immunsystemet.

Schisandra chinensis

Det här är ytterligare en adaptoten ört som hjälper sköldkörteln och även gör nytta för hälsan på andra sätt.

Ginseng

Det finns många olika sorters ginseng, alla med sina olika styrkor, men sibirisk ginsengrot, brasiliansk ginsengrot, koreansk eller asiatisk ginseng, amerikansk ginseng, och kinesisk ginseng är alla bra för det endokrina systemet, och därmed för sköldkörteln.

Selen

Selen är den huvudsakliga kofaktorn för det viktiga sköldkörtelenzymet 5´dejodinas. Det här enzymet omvandlar T4 till T3 och kan hjälpa till att normalisera sköldkörtelhormonbalansen.

Zink

Zinkbrist har visat sig hämma produktionen av T3. Zink bidrar också till immunmodulation, vilket kan minska nivåerna av sköldkörtelantikroppar. Dessutom, precis som selen, bidrar zink till aktiviteten hos 5´jodinas.

Jod

Brist på jod hämmar kroppens naturliga avgiftning, leder till tillväxt av cancerceller och orsakar hypotyreos. När sköldkörteln absorberar jod ersätter den andra gifter som har ansamlats.

Det är också viktigt att undvika för högt jodintag om man har Hashimotos sjukdom eller hypertyreos. Som sagt tidigare rekommenderar vi att inta jod från obearbetade livsmedel.

Traditionella asiatiska örter

Coleus forskohlii eller Plectranthus barbatus

Melissa officinalis (citronmeliss)

Scrophularia ningpoensis (en växt i flenörtssläktet)

Prunella vulgaris (brunört)

Radix scrophulariae

Brunört. Foto: Ivar Leidus/CC BY-SA 3.0

Slutsats

Om tarmsystemet får läka och man äter en hälsosam kost, kommer sköldkörteln i de flesta fall att läka så småningom. Tyvärr kan det ta mycket lång tid, ofta flera månader. Med en uttorkad sköldkörtel är processen mycket snabbare och symptomen från hypotyreos släpper genast. Men återigen, du måste fixa tarmsystemet!

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingFoto: Silvia Rita
Foto: Silvia Rita
Hälsa

Hypotyreos: Så kan man läka sköldkörteln – del 2

Michael Edwards, www.organiclifestylemagazine.com

Det här är del 2 av 2 i en artikelserie om sköldkörtelbesvär, vanliga orsaker och symptom, och hur man kan läka sköldkörteln. Läs del 1 här.

Sköldkörtelproblem brukar falla i två kategorier: hypotyreos och hypertyreos. Det vanligaste är hypotyreos, en underaktiv sköldkörtel, vilket leder till långsam metabolism, hormonobalans, försämrat immunförsvar, muskelsmärtor, viktuppgång, trötthet, torr hy, håravfall, hjärtproblem och mycket mer.

Sköldkörtel, binjurar och kroppens hormoner

Försvagade binjurar leder till problem med sköldkörteln. Binjurestress är ofta, kanske vanligen, roten till hypotyreos.

Vad orsakar binjurestress? Ungefär samma saker som orsakar nedsatt sköldkörtelfunktion. När binjurarna arbetar konstant (på grund av stress, njutningsmedel, och brist på sömn) kommer ett överskott av kortisol från binjurarna att ge en uppsjö av problem och ge obalans i kroppens hormonnivåer. Till exempel kan kortisol även hämma kroppens tillgodogörande av T3. När binjurarna fungerar dåligt under en längre tid hamnar kroppen i ett tillstånd av katabolism; kroppen börjar en nedbrytning. Så småningom kommer binjurarna att ”krascha” och kortisolnivåerna når långt under de optimala nivåerna. Det här kallas att binjurarna är nedsatta eller uttröttade.

För att verkligen läka sköldkörteln krävs vanligen att läka binjurarna och/eller hela det endokrina systemet.

Livsmedel som hämmar sköldkörteln

Om du har hypotyreos kan du ha läst att vissa grönsaker ska undvikas eller åtminstone tillagas, som broccoli, vitkål, brysselkål, blomkål, grönkål, spenat, kålrot, soja, jordnötter, linser, pinjenötter, hirs, cassava, sareptasenap, sparris, och sötpotatis. Det här är ett inskränkt angreppssätt på ett komplicerat problem. För all del, undvik soja som pesten (såvida den inte är ekologisk och mjölksyrad).

Om du har problem med sköldkörteln och inte läker det ordentligt med näring, eller om du fortsätter att röka och/eller dricka kaffe, så är det troligt att grönkålssmoothies försämrar en underaktiv sköldkörtel. Å andra sidan kan en varierad kost som främst består av färska, råa, ekologiska grönsaker läka nästan vad som helst (på tillräcklig tid), inklusive en ogynnsam reaktion mot livsmedlen själva.

Så vilka livsmedel orsakar då problemet med sköldkörteln? Raffinerade, processade, homogeniserade, pastöriserade, genetiskt modifierade, artificiellt smaksatta (eller färgade eller konserverade) ”livsmedel”. Nyckeln till att fixa kroppen, inte bara att dölja krämporna eller de varierande symptomen, utan verkligen fixa kroppen, är oraffinerade, ekologiska livsmedel. Nyckeln till att försämra hälsan är raffinerade, processade livsmedel.

Man kan inte läka hypotyreos, eller någon annan sjukdom heller för den delen, utan att läka tarmsystemet.

Dessutom måste du undvika gluten. Jag vet, plötsligt är alla allergiska mot gluten, men det finns skäl till den här ökningen av överkänslighet mot gluten. Tarmsystemet behöver fungera ordentligt för att kunna smälta gluten ordentligt; annars är det giftigt för oss. Människor äter mer och mer socker, vilket underhåller candida och andra dåliga filurer som förstör tarmsystemet.

Man kan inte läka hypotyreos, eller någon annan sjukdom heller för den delen, utan att läka tarmsystemet. Det kommer inte att fungera. Man kan fixa sköldkörteln och förstöra njurarna. Man kan ha en giftlever och ett friskt hjärta (till viss grad, en tid). Men man kan inte ha ett tarmsystem som är allvarligt skadat och ändå ha något större organ eller körtel som fungerar ordentligt. Saker och ting kan pågå utan att man märker det, men ingenting fungerar som det ska, och ännu viktigare, ingenting kommer att läka om inte tarmsystemet är åtminstone i hyfsat skick. Hos de flesta människor idag är tarmsystemet inte i hyfsat skick.

Livsmedel som läker sköldkörteln

Färskt, otillagat och ekologiskt producerat läker. Det läker allting. Förutom det är livsmedel med hög jodhalt och livsmedel som innehåller stora mängder selen kända för att hjälpa sköldkörtelfunktionen.

Sköldkörteln behöver jod för att fungera. Att ta jod för sig själv eller det man får i sig via berikat salt kan bli problematiskt. Goda källor är de vanliga: kött, skaldjur, yoghurt, mjölk, och ägg, men det finns även veganska källor:

Veganska livsmedel som källa till jod

-Alger

-Himalayasalt

-Vita bönor

-Tranbär

Foto: Misskursovie

För att omvandla T3 till T4 krävs selen. Utan tillräckligt med selen i kosten tar sköldkörteln smällen. Skaldjur och kött innehåller mycket selen, men det finns också veganska alternativ:

Veganska livsmedel som innehåller selen

-Paranötter

-Shiitake

-Champinjon

-Limabönor

-Pintobönor

-Chiafrön

-Brunt ris

-Frön (solros, sesam och linfrö)

-Broccoli

-Vitkål

-Spenat

Tillskott mot hypotyreos

Ett antal vitaminer och mineraler är avgörande för sköldkörtelhälsan, och många örter kan även hjälpa till att stärka sköldkörtelfunktionen. På grund av att sköldkörteltillstånd är kopplade till inflammation, kan även anti-inflammatoriska örter hjälpa att läka sköldkörteln.

B-vitaminer

Vitamin B12 finns i kroppens alla celler. Det krävs för den cellulära metabolismen och energiproduktionen, så uppenbarligen kan sköldkörteln inte fungera optimalt utan B12. Det är mycket vanligt att hitta B12-brist i samband med hypotyreos. Brist på B12 kan orsaka och förvärra hypotyreos. Även om de flesta människor faktiskt får i sig tillräckligt med B12 via kosten så har många en brist på grund av en oförmåga att ta upp näringsämnet i blodet. Här handlar det om tarmhälsa. Kroppen kan inte absorbera och assimilera näringsämnen ordentligt med ett matsmältningssystem som fungerar dåligt.

Dessutom, om inte levern fungerar väl, så hämmar det radikalt kroppens förmåga att använda B12. Såvida inte en välrenommerad naturläkare rekommenderar det för en begränsa tid, ta inte enbart B12. Vi rekommenderar ett B-vitaminkomplex med extra B12.

D-vitamin

Över en miljard människor runt om i världen får inte tillräckligt med D-vitamin. En studie visade nyligen att D-vitaminnivåerna var signifikant lägre hos människor som har hypotyreos än befolkningen i allmänhet. Brist på D-vitamin och hypotyreos tenderar att förekomma samtidigt, men brist på D-vitamin sammanträffar med så gott som alla sjukdomar. Det är inte troligt att enbart D-vitaminbrist är den främsta orsaken till hypotyreos hos någon, men det är säkert att kroppen inte kan läkas helt utan tillräckligt med D-vitamin.

A-vitamin

Vi vet alla att A-vitamin krävs för god syn. Vi behöver det också för immunsystemet, hormonsyntesen och T3-produktionen. Utan tillräckligt med A-vitamin sjunker nivåerna av sköldkörtelhormonerna snabbt.

Bromelain

Bromelain är enzymet som gör ananas till den superfrukt den är. Bromelain hjälper till att minska inflammation.

Ashwagandha

Ashwagandha är en adaptogen ört som har många fördelar, inklusive förmågan att signifikant förbättra leverfunktionen, och den kan hjälpa till att stabilisera kortisolnivåerna. Det här hjälper till att stimulera syntesen av T3- och T4-hormonerna.

Lakritsrot

Lakritsrot kan vara till nytta för sköldkörteln och binjurarna för människor som har lågt kortisol (utmattade binjurar).

Foto: Gate74

Reishi (svamp)

Reishi är en bra källa till selen och de ger också mängder med andra fördelar, inklusive att stärka immunsystemet.

Schisandra chinensis

Det här är ytterligare en adaptoten ört som hjälper sköldkörteln och även gör nytta för hälsan på andra sätt.

Ginseng

Det finns många olika sorters ginseng, alla med sina olika styrkor, men sibirisk ginsengrot, brasiliansk ginsengrot, koreansk eller asiatisk ginseng, amerikansk ginseng, och kinesisk ginseng är alla bra för det endokrina systemet, och därmed för sköldkörteln.

Selen

Selen är den huvudsakliga kofaktorn för det viktiga sköldkörtelenzymet 5´dejodinas. Det här enzymet omvandlar T4 till T3 och kan hjälpa till att normalisera sköldkörtelhormonbalansen.

Zink

Zinkbrist har visat sig hämma produktionen av T3. Zink bidrar också till immunmodulation, vilket kan minska nivåerna av sköldkörtelantikroppar. Dessutom, precis som selen, bidrar zink till aktiviteten hos 5´jodinas.

Jod

Brist på jod hämmar kroppens naturliga avgiftning, leder till tillväxt av cancerceller och orsakar hypotyreos. När sköldkörteln absorberar jod ersätter den andra gifter som har ansamlats.

Det är också viktigt att undvika för högt jodintag om man har Hashimotos sjukdom eller hypertyreos. Som sagt tidigare rekommenderar vi att inta jod från obearbetade livsmedel.

Traditionella asiatiska örter

Coleus forskohlii eller Plectranthus barbatus

Melissa officinalis (citronmeliss)

Scrophularia ningpoensis (en växt i flenörtssläktet)

Prunella vulgaris (brunört)

Radix scrophulariae

Brunört. Foto: Ivar Leidus/CC BY-SA 3.0

Slutsats

Om tarmsystemet får läka och man äter en hälsosam kost, kommer sköldkörteln i de flesta fall att läka så småningom. Tyvärr kan det ta mycket lång tid, ofta flera månader. Med en uttorkad sköldkörtel är processen mycket snabbare och symptomen från hypotyreos släpper genast. Men återigen, du måste fixa tarmsystemet!

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025