loading
Foto: Ryan Rao
Foto: Ryan Rao
Hälsa

Hypotyreos: Så kan vi läka sköldkörteln – del 1

Michael Edwards, www.organiclifestylemagazine.com

Det här är del 1 av 2 i en artikelserie om sköldkörtelbesvär, vanliga orsaker och symptom, och hur man kan läka sköldkörteln.

Sköldkörtelproblem brukar falla inom två kategorier: hypotyreos och hypertyreos. Det vanligaste är hypotyreos, en underaktiv sköldkörtel, vilket leder till långsam metabolism, hormonobalans, försämrat immunförsvar, muskelsmärtor, viktuppgång, trötthet, torr hy, håravfall, hjärtproblem och mycket mer.

Så vet du om sköldkörteln underproducerar

Det finns olika testmetoder för dålig sköldkörtelfunktion, men testerna kan vara problematiska. De flesta läkare använder gamla referensområden när de testar sköldkörtelfunktion. Dessutom har studier visat att de vanliga sköldkörteltesterna inte stämmer med nivåerna i vävnad, vilket leder till felaktiga diagnoser.

De flesta läkare och endokrinologer menar att TSH (tyroideastimulerande hormon) är den bästa indikatorn på hur en persons sköldkörtel fungerar. Man kan dock ha väsentligt nedsatt sköldkörtelfunktion, men ändå ha normalt TSH, fritt T3 (trijodtyronin) och fritt T4 (tyroxin).

En del testar för T3. Människor kan också ha lågt T3-värde och visa normalt T4 och TSH. Många läkare känner inte till att det här visar på en brist på selen eller zink, snarare än problem med sköldkörteln.

Över 80 procent av patienterna med försämrad sköldkörtelfunktion får inte utslag på standardtesterna.

Det finna även andra problem med standardtester och många som är specialister på sköldkörteln kan berätta att över 80 procent av patienterna med försämrad sköldkörtelfunktion inte får utslag på standardtesterna.

Naturläkare och många av de mer progressiva läkarna och endokrinologerna använder en kombination av laboratorietester och att se till symptomen, medan många holistiska läkare menar att testerna inte fungerar och istället ser på symptomen och hela kroppens funktion.

Några av de vanligaste symptomen på hypotyreos omfattar torr, flagig hårbotten och smärta, en känsla av att lederna är ”ur läge” (i behov av att justeras av en kiropraktor) i trapezius-musklerna inklusive och särskilt i nacken och skuldrorna, höftsmärta, armbågar och handleder (karpaltunneln). När man har något av dessa symptom så jobbar sköldkörteln hårt.

Sköldkörteln blir svullen och inflammerad, så som vilken del som helst av kroppen borde bli när det gör ont, och lägger konstant tryck på kotorna i nacke och mellan skuldrorna. Det här ger bland annat obalanser som temporärt kan lättas av en kiropraktor. Men för att smärtan ska försvinna behöver sköldkörteln läkas. Karpaltunnelinflammation är också ett vanligt symptom. Det här syndromet orsakas ofta främst eller enbart av sköldkörtelproblem. Och sist men inte minst så är plattfot också ett tecken på hypotyreos. Jag vet, det låter märkligt, men kroppen är sammankopplad på så många fascinerande sätt.

Symptom på hypotyreos

Här är en utförlig lista på symptom som pekar på hypotyreos.

- allergisk rinit, astma, axelsmärta, blekhet (ohälsosamt blek), bursit (inflammation i en slemsäck), carotenodermia (en orange hudton, vanligen på handflator och fotsulor)

- fibrocystiska bröstförändringar, fibromyalgisymptom, förlossningsdepression, förstoppning

- heshet, humörsvängningar, huvudvärk, hyperkolesteromi, hyperhomocysteinemi, hårbotten som kliar och flagar, högt blodtryck, impotens, återkommande infektioner, infertilitet

- koncentrationssvårigheter, oregelbunden menstruation, minnesförlust, muskelvärk, plattfot, pms, Polycystic ovary syndrome (PCOS), psoriasis, torr och kliande hud

- karpaltunnelsyndrom, värkande knä (på grund av plattfot), svårt att klara kyla, kärlkramp, tillstånd kopplade till kärlsystemet, minskad sexlust, nässelfeber, nacksmärta med stelhet, reaktiv hypoglykemi (tillstånd av lågt blodsocker)

- slöhet/trötthet, svaghet, tinnitus, torrt eller tunt hår, smärta i trapezius-musklerna och/eller nackområdet, trötthet

- vasomotorisk rinit (rinnsnuva, nysningar, utan infektion eller allergi), viktökning, yrsel, åderförfettning, ödem

Viktökning, en oförmåga att gå upp i vikt, och ökad aptit, kan vara tecken på hypotyreos, men i allvarliga fall kan man tappa aptiten och som följd rasa i vikt. Det här är bara ett steg före myxödem, där man tappar i hjärnfunktion på grund av allvarlig och långvarig nedsättning av sköldkörtelfunktionen.

Symptom och tecken på hypotyreos. Bild: Häggström, Mikael (2014). "Medical gallery of Mikael Häggström 2014". WikiJournal of Medicine 1 (2). DOI:10.15347/wjm/2014.008. ISSN 2002-4436. Public Domain.

Orsaker till hypotyreos

Det finns många vägar för regleringen av produktion och omvandling av sköldkörtelhormoner. Följaktligen finns det många tillfällen där saker och ting kan gå fel. En frisk sköldkörtel är beroende av många faktorer, inklusive, men inte begränsat till ett fungerande endokrint system, stabila hormonnivåer, hälsosam och balanserad tarmflora, en frisk lever, väl fungerande binjurar, friska njurar, och rent och friskt blod.

Candida

Överväxt av candida leder till en mängd problem och orsakar så småningom autoimmun sjukdom. Det hämmar också kroppens förmåga att smälta och ta upp näring. Stora mängder candida förgiftar blodet på många olika sätt, vilket hämmar all binjureaktivitet.

Autoimmun sjukdom

Hashimoto´s sjukdom är ett tillstånd där immunsystemet attackerar sköldkörteln. Autoimmuna sjukdomar innebär att immunförsvaret producerar antikroppar som attackera de egna vävnaderna. Det här sker ofta på grund av läckande tarm som resultat av ett överskott av candida på grund av dålig kost och/eller användning av antibiotika.

Konventionell behandling av hypotyreos

Människor med en överaktiv sköldkörtel behandlas ofta med radioaktivt jod eller anti-sköldkörtelmedicin i syfte att normalisera dess funktion. Ofta resulterar dessa behandlingar i permanent hypotyreos (permanent enligt konventionell medicinsk standard).

Operation av sköldkörteln

Att ta bort en del av sköldkörteln minskar eller stoppar hormonproduktionen. En person som vill balansera hormonerna efter ett ingrepp (helt eller delvis) behöver antingen ta hormoner livet ut eller låta sköldkörteln växa tillbaka.

Strålningsterapi

Strålning som används för att behandla cancer i huvudet och nacken kan orsaka allvarlig och långvarig skada på sköldkörteln.

Medicinering

Många mediciner bidrar till hypotyreos, inklusive, men inte begränsat till mediciner för mental hälsa, sömnmediciner, smärtstillande, och allergimediciner.

Nikotin, koffein, marijuana

Alla sorters stimulerande ämnen tär på sköldkörteln och binjurarna. Många får i sig stora mängder koffein under en period, vilket så småningom kan leda till uttröttade binjurar och hypotyreos.

Marijuana stör hela det endokrina systemet, vilket påverkar all hormonproduktion från körtlarna. Särskilt THC sänker immunsystemets förmåga att bekämpa infektioner och kan, vid stor användning, sänka sköldkörtelns hormonproduktion. Oavsett vad man röker så orsakar det att blodet blir tjockt och giftigt med fria radikaler och cancerogener som klumpar sig i körtlarna och hindrar hormonproduktionen.

Jodbrist

Sköldkörteln omvandlar jod till sköldkörtelhormoner. Jod är ett spårämne som främst hittas i skaldjur, alger, växter som har växt i jodrik jord, oraffinerat havssalt, och bordssalt med tillsatt jod. Många människor får inte tillräckligt med jod och tvärtemot den allmänna uppfattningen omfattar detta många människor i utvecklade länder.

Jod från salt med tillsatt jod tas upp dåligt av kroppen och är inte ett hälsosamt val för att höja jodnivåerna med kosten. Raffinerat bordssalt bidrar till en mängd hälsoproblem. Jod är nödvändigt för sköldkörtelns funktion, men för mycket jod (särskilt jod som inte kommer med livsmedlen) kan försämra sköldkörtelfunktionen.

Genetiskt förändrade livsmedel

Att äta genetiskt förändrade livsmedel kan trigga autoimmuna tillstånd som Graves sjukdom eller Hashimotos sjukdom. GMO förstör tarmväggen och leder till en mängd problem.

Vacciner

Vacciner kan vara förödande på det endokrina systemet och orsaka autoimmuna problem som kan leda till att sköldkörteln angrips. Formaldehyd och giftiga tungmetaller, som kvicksilver och aluminium bidrar till stor del till utbredningen av hypotyreos. En mängd studier har dragit slutsatsen att ingredienserna i vacciner skadar sköldkörtelfunktionen.

Amalgamfyllningar

En mun full av kvicksilver är vanligen synonymt med sköldkörtelproblem. Kvicksilver kan vara förödande för för det endokrina systemet, nervsystemet, hjärnan, och ja, för hela kroppen. Amalgamfyllningar måste absolut tas bort för att återställa normal, välfungerande sköldkörtelfunktion.

Fluor

Även mindre mängder fluor minskar tallkottkörtelns förmåga att fungera som den ska, vilket i sin tur saktar ner produktionen av sköldkörtelhormon. Större mängder fluor, som många människor får i sig via dricksvattnet, stör hela det endokrina systemet och kan vara förödande för hormonproduktionen. Fluorkonsumtion saktar med tiden ner hela kroppen, inklusive hjärnan.

Miljögifter

Sköldkörteln är ganska sårbar för miljögifter, inklusive, men inte begränsat till, bekämpningsmedel, BPA, flygbränsle, perklorater, tiocyanater, PCB, bly, klor, fluor, brom, och många andra kemikalier som vi kommer i kontakt med, vars koppling till hypotyreos har visats. Vi bombarderas med de här kemikalierna på grund av hur vi konstruerar byggnader, producerar produkter, hur vi reser, och hur vi odlar vår mat. Vårt enda försvar är högkvalitativ näring och att undvika exponering för gifter genom kost, kemisk exponering i vår miljö, och de hygienprodukter vi använder.

Mindre ofta...

Mindre ofta kan hypotyreos komma av medfödda sjukdomar, störning på tallkottkörteln, och graviditet (på grund av näringsbrist under graviditeten).

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading
Foto: Ryan Rao
Foto: Ryan Rao
Hälsa

Hypotyreos: Så kan vi läka sköldkörteln – del 1

Michael Edwards, www.organiclifestylemagazine.com

Det här är del 1 av 2 i en artikelserie om sköldkörtelbesvär, vanliga orsaker och symptom, och hur man kan läka sköldkörteln.

Sköldkörtelproblem brukar falla inom två kategorier: hypotyreos och hypertyreos. Det vanligaste är hypotyreos, en underaktiv sköldkörtel, vilket leder till långsam metabolism, hormonobalans, försämrat immunförsvar, muskelsmärtor, viktuppgång, trötthet, torr hy, håravfall, hjärtproblem och mycket mer.

Så vet du om sköldkörteln underproducerar

Det finns olika testmetoder för dålig sköldkörtelfunktion, men testerna kan vara problematiska. De flesta läkare använder gamla referensområden när de testar sköldkörtelfunktion. Dessutom har studier visat att de vanliga sköldkörteltesterna inte stämmer med nivåerna i vävnad, vilket leder till felaktiga diagnoser.

De flesta läkare och endokrinologer menar att TSH (tyroideastimulerande hormon) är den bästa indikatorn på hur en persons sköldkörtel fungerar. Man kan dock ha väsentligt nedsatt sköldkörtelfunktion, men ändå ha normalt TSH, fritt T3 (trijodtyronin) och fritt T4 (tyroxin).

En del testar för T3. Människor kan också ha lågt T3-värde och visa normalt T4 och TSH. Många läkare känner inte till att det här visar på en brist på selen eller zink, snarare än problem med sköldkörteln.

Över 80 procent av patienterna med försämrad sköldkörtelfunktion får inte utslag på standardtesterna.

Det finna även andra problem med standardtester och många som är specialister på sköldkörteln kan berätta att över 80 procent av patienterna med försämrad sköldkörtelfunktion inte får utslag på standardtesterna.

Naturläkare och många av de mer progressiva läkarna och endokrinologerna använder en kombination av laboratorietester och att se till symptomen, medan många holistiska läkare menar att testerna inte fungerar och istället ser på symptomen och hela kroppens funktion.

Några av de vanligaste symptomen på hypotyreos omfattar torr, flagig hårbotten och smärta, en känsla av att lederna är ”ur läge” (i behov av att justeras av en kiropraktor) i trapezius-musklerna inklusive och särskilt i nacken och skuldrorna, höftsmärta, armbågar och handleder (karpaltunneln). När man har något av dessa symptom så jobbar sköldkörteln hårt.

Sköldkörteln blir svullen och inflammerad, så som vilken del som helst av kroppen borde bli när det gör ont, och lägger konstant tryck på kotorna i nacke och mellan skuldrorna. Det här ger bland annat obalanser som temporärt kan lättas av en kiropraktor. Men för att smärtan ska försvinna behöver sköldkörteln läkas. Karpaltunnelinflammation är också ett vanligt symptom. Det här syndromet orsakas ofta främst eller enbart av sköldkörtelproblem. Och sist men inte minst så är plattfot också ett tecken på hypotyreos. Jag vet, det låter märkligt, men kroppen är sammankopplad på så många fascinerande sätt.

Symptom på hypotyreos

Här är en utförlig lista på symptom som pekar på hypotyreos.

- allergisk rinit, astma, axelsmärta, blekhet (ohälsosamt blek), bursit (inflammation i en slemsäck), carotenodermia (en orange hudton, vanligen på handflator och fotsulor)

- fibrocystiska bröstförändringar, fibromyalgisymptom, förlossningsdepression, förstoppning

- heshet, humörsvängningar, huvudvärk, hyperkolesteromi, hyperhomocysteinemi, hårbotten som kliar och flagar, högt blodtryck, impotens, återkommande infektioner, infertilitet

- koncentrationssvårigheter, oregelbunden menstruation, minnesförlust, muskelvärk, plattfot, pms, Polycystic ovary syndrome (PCOS), psoriasis, torr och kliande hud

- karpaltunnelsyndrom, värkande knä (på grund av plattfot), svårt att klara kyla, kärlkramp, tillstånd kopplade till kärlsystemet, minskad sexlust, nässelfeber, nacksmärta med stelhet, reaktiv hypoglykemi (tillstånd av lågt blodsocker)

- slöhet/trötthet, svaghet, tinnitus, torrt eller tunt hår, smärta i trapezius-musklerna och/eller nackområdet, trötthet

- vasomotorisk rinit (rinnsnuva, nysningar, utan infektion eller allergi), viktökning, yrsel, åderförfettning, ödem

Viktökning, en oförmåga att gå upp i vikt, och ökad aptit, kan vara tecken på hypotyreos, men i allvarliga fall kan man tappa aptiten och som följd rasa i vikt. Det här är bara ett steg före myxödem, där man tappar i hjärnfunktion på grund av allvarlig och långvarig nedsättning av sköldkörtelfunktionen.

Symptom och tecken på hypotyreos. Bild: Häggström, Mikael (2014). "Medical gallery of Mikael Häggström 2014". WikiJournal of Medicine 1 (2). DOI:10.15347/wjm/2014.008. ISSN 2002-4436. Public Domain.

Orsaker till hypotyreos

Det finns många vägar för regleringen av produktion och omvandling av sköldkörtelhormoner. Följaktligen finns det många tillfällen där saker och ting kan gå fel. En frisk sköldkörtel är beroende av många faktorer, inklusive, men inte begränsat till ett fungerande endokrint system, stabila hormonnivåer, hälsosam och balanserad tarmflora, en frisk lever, väl fungerande binjurar, friska njurar, och rent och friskt blod.

Candida

Överväxt av candida leder till en mängd problem och orsakar så småningom autoimmun sjukdom. Det hämmar också kroppens förmåga att smälta och ta upp näring. Stora mängder candida förgiftar blodet på många olika sätt, vilket hämmar all binjureaktivitet.

Autoimmun sjukdom

Hashimoto´s sjukdom är ett tillstånd där immunsystemet attackerar sköldkörteln. Autoimmuna sjukdomar innebär att immunförsvaret producerar antikroppar som attackera de egna vävnaderna. Det här sker ofta på grund av läckande tarm som resultat av ett överskott av candida på grund av dålig kost och/eller användning av antibiotika.

Konventionell behandling av hypotyreos

Människor med en överaktiv sköldkörtel behandlas ofta med radioaktivt jod eller anti-sköldkörtelmedicin i syfte att normalisera dess funktion. Ofta resulterar dessa behandlingar i permanent hypotyreos (permanent enligt konventionell medicinsk standard).

Operation av sköldkörteln

Att ta bort en del av sköldkörteln minskar eller stoppar hormonproduktionen. En person som vill balansera hormonerna efter ett ingrepp (helt eller delvis) behöver antingen ta hormoner livet ut eller låta sköldkörteln växa tillbaka.

Strålningsterapi

Strålning som används för att behandla cancer i huvudet och nacken kan orsaka allvarlig och långvarig skada på sköldkörteln.

Medicinering

Många mediciner bidrar till hypotyreos, inklusive, men inte begränsat till mediciner för mental hälsa, sömnmediciner, smärtstillande, och allergimediciner.

Nikotin, koffein, marijuana

Alla sorters stimulerande ämnen tär på sköldkörteln och binjurarna. Många får i sig stora mängder koffein under en period, vilket så småningom kan leda till uttröttade binjurar och hypotyreos.

Marijuana stör hela det endokrina systemet, vilket påverkar all hormonproduktion från körtlarna. Särskilt THC sänker immunsystemets förmåga att bekämpa infektioner och kan, vid stor användning, sänka sköldkörtelns hormonproduktion. Oavsett vad man röker så orsakar det att blodet blir tjockt och giftigt med fria radikaler och cancerogener som klumpar sig i körtlarna och hindrar hormonproduktionen.

Jodbrist

Sköldkörteln omvandlar jod till sköldkörtelhormoner. Jod är ett spårämne som främst hittas i skaldjur, alger, växter som har växt i jodrik jord, oraffinerat havssalt, och bordssalt med tillsatt jod. Många människor får inte tillräckligt med jod och tvärtemot den allmänna uppfattningen omfattar detta många människor i utvecklade länder.

Jod från salt med tillsatt jod tas upp dåligt av kroppen och är inte ett hälsosamt val för att höja jodnivåerna med kosten. Raffinerat bordssalt bidrar till en mängd hälsoproblem. Jod är nödvändigt för sköldkörtelns funktion, men för mycket jod (särskilt jod som inte kommer med livsmedlen) kan försämra sköldkörtelfunktionen.

Genetiskt förändrade livsmedel

Att äta genetiskt förändrade livsmedel kan trigga autoimmuna tillstånd som Graves sjukdom eller Hashimotos sjukdom. GMO förstör tarmväggen och leder till en mängd problem.

Vacciner

Vacciner kan vara förödande på det endokrina systemet och orsaka autoimmuna problem som kan leda till att sköldkörteln angrips. Formaldehyd och giftiga tungmetaller, som kvicksilver och aluminium bidrar till stor del till utbredningen av hypotyreos. En mängd studier har dragit slutsatsen att ingredienserna i vacciner skadar sköldkörtelfunktionen.

Amalgamfyllningar

En mun full av kvicksilver är vanligen synonymt med sköldkörtelproblem. Kvicksilver kan vara förödande för för det endokrina systemet, nervsystemet, hjärnan, och ja, för hela kroppen. Amalgamfyllningar måste absolut tas bort för att återställa normal, välfungerande sköldkörtelfunktion.

Fluor

Även mindre mängder fluor minskar tallkottkörtelns förmåga att fungera som den ska, vilket i sin tur saktar ner produktionen av sköldkörtelhormon. Större mängder fluor, som många människor får i sig via dricksvattnet, stör hela det endokrina systemet och kan vara förödande för hormonproduktionen. Fluorkonsumtion saktar med tiden ner hela kroppen, inklusive hjärnan.

Miljögifter

Sköldkörteln är ganska sårbar för miljögifter, inklusive, men inte begränsat till, bekämpningsmedel, BPA, flygbränsle, perklorater, tiocyanater, PCB, bly, klor, fluor, brom, och många andra kemikalier som vi kommer i kontakt med, vars koppling till hypotyreos har visats. Vi bombarderas med de här kemikalierna på grund av hur vi konstruerar byggnader, producerar produkter, hur vi reser, och hur vi odlar vår mat. Vårt enda försvar är högkvalitativ näring och att undvika exponering för gifter genom kost, kemisk exponering i vår miljö, och de hygienprodukter vi använder.

Mindre ofta...

Mindre ofta kan hypotyreos komma av medfödda sjukdomar, störning på tallkottkörteln, och graviditet (på grund av näringsbrist under graviditeten).

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025