Alexander Fleming upptäckte det första antibiotikumet, penicillin, 1927. Sedan dess har antibiotika, det vill säga bakteriedödande mediciner, räddat miljontals människor runt om i världen.
Med ordet ”antibiotika” menas både naturliga och syntetiska preparat som förstör eller hindrar tillväxten av mottagliga bakterier som orsakar sjukdom hos människa eller djur. Ibland ber patienter sin läkare om antibiotika för att behandla en förkylning, hosta eller influensa, men alla dessa är orsakade av virus och här har antibiotika ingen verkan. Antibiotika dödar bakterier, inte virus.
Antibiotika har många goda effekter, men överanvändningen av de här medicinerna har orsakat ett annat problem: antibiotikaresistens. Det är en av världens mest kritiska problem för folkhälsan. Antibiotikaresistens kommer av att bakterier förändras på ett sätt så att effektiviteten av mediciner, kemikalier eller andra ämnen som är skräddarsydda för att bota eller förebygga infektioner, helt förlorar eller minskar i effektivitet.