Husmorstipset: Så kan vitlök hjälpa mot ryggvärk
Foto: höger: Mohamed Hassan


Många av oss arbetar vid skrivbordet och rör oss mindre än förr, vilket kan leda till att vi får ryggvärk. När smärtorna i ryggen har dykt upp kan det vara svårt att bli av med dem. En populär huskur har dock visat sig kunna lindra den här smärtan.

Den som någon gång har haft ryggvärk vet hur man längtar efter att få lättnad. Enligt American Association of Neurological Surgeons drabbas 75 till 80 procent av alla amerikaner av ryggvärk någon gång i livet, enligt Healthline. I 90 procent av fallen blir man bra utan operation.

En god nyhet är att du kanske redan har en smärtlindrare i kylskåpet.

Foto: Manfred Richter

Ett husmorsknep som blivit populärt är ”vitlöksmjölk”. Det kan låta märkligt, men om mediciner och motion inte hjälper så kan den här läkedrycken vara precis vad som behövs.

Vi känner redan till att vitlök har många läkande egenskaper. Den är antiinflammatorisk, bakteriedödande och stärker hjärtkärlsystemet. Den kan också minska risken för hjärtsjukdomar, högt kolesterol och cancer.

Vitlök användes också för sin bakteriedödande verkan för att hjälpa under kolera- och tuberkulosepidemierna vid första världskriget, enligt BBC.

Mjölk innehåller rikligt med vitamin B12, proteiner, kalcium, och kalium som påverkar blodtrycket positivt. Tillsammans med vitlökens läkande egenskaper har den här kombinationen blir allt mer populär som huskur mot ryggvärk.

För den som föredrar växtbaserad mjölk går det bra att göra drycken på sådan också. Bäst effekt har vitlöksmjölken om man dricker den på kvällen innan man går och lägger sig. Receptet är enkelt. 

Vitlöksmjölk recept I

Det här behövs

4 vitlöksklyftor

2 ½ dl mjölk

eventuellt honung som smaksättning

Gör så här

Pressa vitlöken i mjölken och koka upp blandningen. Rör om under tiden så att det inte bränns vid.

Ta av kastrullen från värmen när blandningen just börjat koka. Låt det svalna.

Tillsätt lite honung, rör om och häll upp i en mugg. Drick och njut av dess goda verkan.

Vitlöksmjölk recept II

En annan variant av vitlöksmjölk finns på webbsidan Garlic Matters. Enligt Justyna Serwach, som driver sidan, ska man låta vitlöksklyftan vila i minst fem minuter efter att man har pressat den så att allicinet frisläpps. Allicin är ett enzym som har läkande verkan.

Honung tillsätts här för dess goda verkan på hälsan.

Det här behövs

1 vitlöksklyfta

2 ½ dl mjölk

1 tsk smör

2 msk honung

en nypa gurkmeja

Gör så här

Värm smöret med mjölken tills smöret smält. Låt drycken svalna till rumstemperatur och tillsätt då den pressade vitlöken, gurkmejan och honungen.

Foto: Spencer Wing

En påminnelse: vitlök har en blodförtunnande verkan, så håll ”vitlöksmjölkskuren” till en mugg om dagen. Tillsammans med övningar från en sjukgymnast eller läkare bör man snart märka en tydlig förbättring.

Om lösningen på ryggvärk är så enkel som en mugg mjölk med vitlök så är det här tipset väl värt att sprida vidare.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.