Gatumusiker trakasserades av Hongkong-polisen – sjöng "fel" sång
Poliser försöker få en gatumusiker att avbryta sitt framträdande i Hongkong, oktober 2019. Foto: Skärmavbild/YouTube


En video som visar hur en gatumusiker omringas av poliser, trots att han inte gör något olagligt, har spridits på internet och visats flera miljoner gånger. Den spända situationen ger en ögonblicksbild av läget i Hongkong där miljontals människor värnar om sina friheter.

Situationen i Hongkong har varit spänd sedan början av sommaren, med ökande våld och motsättningar mellan demokratiaktivister och det Pekingvänliga styret. Vi har sett hur två miljoner Hongkong-bor har demonstrerat för sina friheter och en seger för pro-demokraterna i distriktsvalet nyligen.

En situation bland människor på gatan visar hur poliser trakasserar en gatumusikant som inte bryter mot lagen och hur åhörare samlas och tar hans parti. Händelsen ägde rum i oktober och filmades. Videon publicerades av Youtube-användaren Black Head Down den 24 oktober, en månad senare postades den på Facebook och har sedan dess visats över 4 miljoner gånger.

Det är inte förbjudet att framträda på gatan i Hongkong; det som gör poliserna upprörda är valet av låt. ”May Glory Be to Hong Kong” skrevs av demokratiaktivister som en ny nationalsång innan Kinas nationaldagsfirande den 1 oktober.

På videon ses den unge gatumusikern stå omringad av till en början fyra poliser. De försöker få honom att sluta sjunga genom att säga till honom och även genom att dämpa hans mikrofon med en poliskeps. Musikern håller sig lugn, men uppmanar åhörare att filma det som händer.

Åhörarna tar ställning för gatumusikern i Hongkong. Foto: Skärmavbild/YouTube

Snart stiger en man fram och argumenterar för att polisen ska få gripa honom, men han får motstånd och en spänd situation uppstår där allt fler människor samlas. De fyra poliserna får också förstärkning av ett antal kravallpoliser. Publiken visar sitt stöd och just den här händelsen får ett gott slut.

En Facebook-användare kommenterade: ”Vilket mod när man vet hur korrupta och brutala de här poliserna kan vara. Så ledsamt för Hongkong, en gång en demokrati och nu en diktatur under Kina och de marionetter de har placerat där”.

Se videon här och hur situationen slutar.

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.