En kinesisk spion inom militär underrättelse har hoppat av till Australien. Med sig har han tagit insiderkunskaper som stödjer långvarig oro kring Pekings försök att omvända och underminera sina motståndare utomlands.
Wang Liqiang har avslöjat information, i en mängd som saknar motsvarighet, om hur Kinas kommunistregim finansierar och styr operationer för att sabotera demokratirörelsen i Hongkong, blandar sig i de taiwanesiska valen och infiltrerar politiska nätverk i Australien, enligt Nine Network newspapers, en australiensisk mediegrupp, den 22 november.
I en tidigare intervju med The Epoch Times talade 27-åringen om hur han hade blivit desillusionerad av Kinas kommunistpartis (KKP) totalitära agenda, vilket ledde honom till beslutet att hoppa av i maj.
Han är den första kinesiska spionen som går ut offentligt med sin identitet.
– När jag blev äldre och min syn på världen förändrades insåg jag gradvis vilken skada som KKPs auktoritarism gör mot demokrati och mänskliga rättigheter runt om i världen. Mitt motstånd mot partiet och kommunismen blev så mycket tydligare så jag gjorde upp planer för att lämna den här organisationen, säger Wang.
Wang lämnade Hongkong i april och kom till Sydney där hans fru och barn bor. Han presenterade sitt material för Australian Security and Intelligence Organisation (ASIO), landets högsta underrättelsebyrå. Nu bor han på hemlig adress eftersom han samarbetar med byrån.
– Jag har personligen varit inblandad och deltagit i en rad spionaktiviteter, sade Wang till ASIO under ed i oktober.
Från konstnär till agent
Wang kommer enligt utsago till The Epoch Times från Fujian, en provins i sydöstra Kina, mittemot det demokratiska Taiwan. Wang växte upp i en medelklassfamilj och är son till en lokal tjänsteman inom kommunistpartiet. Han studerade oljemålning vid Anhui University of Finance and Economics. Foton från hans studietid visar priser han vann för sitt konstnärliga arbete.
När utbildningen gick mot sitt slut föreslog en äldre tjänsteman vid universitetet att Wang skulle arbeta för China Innovation Investment Limited (CIIL), ett Hongkong-baserat företag inriktat på teknologi, ekonomi och media. Wang började arbeta där 2014.
Företaget presenterar sig själv som ett investmentbolag som fokuserar på listade och olistade kinesiska försvarstillgångar, men snart upptäckte Wang att det var en front för partiets spioneri utomlands, vilket tjänade ett flertal kinesiska säkerhetsorgan och KKP-tjänstemän.
CIILs VD Xiang Xin fattade tycke för Wang då han gav målarlektioner till Xins fru, och Wang släpptes in i företagets inre krets, enligt Nine Network. Det gav honom bred tillgång till information om både pågående och tidigare fall av kinesiska underrättelsesoperationer, mycket av det med koppling till partiets anskaffning av militär teknologi.
Under de regionala valen i Taiwan 2018 hade Wang hjälpt till att koordinera en enorm desinformationskampanj från KKP för att underminera Taiwans president Tsai Ing-wens administration. Han hade rest till Taiwan på ett förfalskat sydkoreanskt pass och deltog där i koordinationen av operationen på plats.
Samtidigt var Wang också ansvarig för att arbeta med studenter från fastlands-Kina i Hongkong för att bibehålla ideologiskt inflytande över dem och för att rekrytera dem till olika underrättelserelaterade uppgifter.
Wang har även gått in i detalj om hur han och andra verksamma har infiltrerat ”alla universitet, inklusive studentföreningar och andra studentgrupper”, i vidare kommentarer till Nine Network.
Han säger att det var enkelt att rekrytera studenter från fastlands-Kina, som ofta kunde ”ges några små tjänster och förmåner” i utbyte mot deras hjälp.
Påverkansoperationer
Som kinesisk medborgare som växt upp till att tro att det att vara patriot innebär att skydda KKPs styre, tyckte Wang att arbeta som spion för regimen var en attraktiv möjlighet.
– Det gav bra betalt och jag kände också att jag gjorde någonting för landet, sade han till tidningen.
Peter Mattis är före detta CIA-analytiker och expert på kinesiskt spioneri. Han säger till tidningen att Wang troligtvis hade funktionen av en medhjälpare till en underrättelseofficer genom att ”bygga upp en rad resurser som kan användas för underrättelse- eller politisk påverkan”.
Wang indikerar att många större medier i Hongkong och Taiwan har köpt eller infiltrerats av KKP-agenter för att föra fram partiets berättelser.
Ett exempel är ”en senior chef vid ett större asiatiskt tv-nätverk är samtidigt ett militärbefäl rankad som kommendörkapten för en enhet” i Folkets befrielsearmé, säger han till Nine newspapers.
Han bestyrkte också rapporter om att kommunistpartiet har byggt ett enastående påverkansnätverk i Australien genom att stötta politiker och politiska partier, liksom att arbeta bland studenter som är etniska kineser för att dränka motståndare mot fastlandsregimens policies.
”Wang har gett kontoutdrag från banköverföringarna för att backa upp sina påståenden” att KKPs underrättelseorgan ”har haft affärer med flera framträdande australiensiska politiska donatorer, inklusive en tillfälligt anställd på en parlamentsledamots kontor”, rapporterar tidningen.
Chen Yonglin, före detta kinesisk diplomat som hoppade av till Australien 2005, hade tidigt varnat landet för påverkan från Pekings agenter. Han sade att KKP hade 1 000 aktiva spioner i Australien på den tiden. Då var en av partiets högsta prioriteringar att förtala och marginalisera utövare av Falun Gong, en kinesisk andlig metod som förbjöds av KKP 1999.
2017 gjorde avslöjanden om KKPs påverkansoperationer i landet stora rubriker, inklusive anklagelser att kinesiska miljardärer använde donationer för att påverka politiker å regimens vägnar.
Året därpå antog Australien lagar för att bekämpa störningar från andra länder. Dessa introducerades efter vad dåvarande premiärministern Malcolm Turnbull beskrev som ”störande rapporter om kinesisk påverkan”. Lagarna skrevs utifrån liknande lagar i USA och skapade nya beskrivningar för spioneribrott, satte upp ett register för utländska agenter och förbjöd utländska politiska donationer.
Tidigare i år drog landet tillbaka den kinesiske miljardären Huang Xiaomos permanenta medborgarskap, vilket var den första direkta åtgärden mot en misstänkt KKP-influerad agent sedan lagarna trädde i kraft.
Huang, som arbetar som fastighetsutvecklare, har rapporterats ha donerat 2.7 miljoner australiensiska dollar (19 miljoner SEK) till större australiensiska politiska partier under de senaste fem åren och har nära band till KKP. Han var ordförande i Australian Council for the Promotion of the Peaceful Reunification of China (PPRC Australia), en grupp som står under den centrala avdelningen för enhetsfronten, en KKP-instans med uppgift att sprida Pekings agenda utomlands.
Josh Frydenberg, Treasurer of Australia och parlamentsledamot, säger att följderna av Wangs vittnesmål är ”mycket oroande” och att statliga rättsinstanser hanterar saken, enligt Reuters.
Den kinesiska regimen har avvisat Wangs vittnesmål och polisen i Shanghai hävdar att han inte var agent utan en arbetslös 26-åring som tidigare hade suttit i fängelse för bedrägeri.
Den kinesiska ambassaden tillade i ett uttalande den 24 november att Wang är eftersökt för ett bedrägerifall från tidigare i år.
”Den 19 april 2019 öppnade polisen i Shanghai en utredning mot Wang, som påstås ha lurat en person med efternamnet Shu på 4.6 miljoner yuan genom ett falskt investeringsprojekt som involverade bilimport i februari”, lyder uttalandet.
Ambassaden säger att Wang reste till Hongkong den 10 april med ett förfalskat kinesiskt pass och ett förfalskat permanent medborgar-ID för Hongkong. De tillägger också att polisen i Shanghai höll på att undersöka saken.
Lämnar partiet
Enligt Nine Network nådde Wangs interna kamp en vändpunkt när han fick ett falskt sydkoreanskt pass, som han skulle använda för att komma in i Taiwan och delta i KKPs pågående försök att störa presidentvalet 2020. Valet äger rum i januari.
”När Wang såg sin bild i passet rördes något upp i honom. Han insåg att det fanns risk att han skulle förlora sig själv. Som han skulle skriva senare så var det på håret att han blev 'en person utan en verklig identitet' ”, skriver tidningen.
Den 23 april lämnade Wang sin post i Hongkong för att besöka sin fru och son i Sydney. Chefens fru hade gett honom tillstånd.
Det var inget enkelt beslut för Wang att förråda kommunistpartiet, med vetskapen att han kanske aldrig skulle kunna återvända till Kina eller träffa sina släktingar.
– Alltid när jag tänker på det här så blir jag ledsen. Min familj, inte bara mina föräldrar, utan också mina mor- och farföräldrar … Jag vågar inte kommunicera så mycket eftersom våra telefoner är avlyssnade. Det här är det jobbigaste. … Jag är så ledsen inombords och inga ord kan uttrycka min sorg, säger Wang till Nine Network.
I slutänden tyckte han ändå att spionage var för riskabelt och omoraliskt för att han skulle fortsätta med det.
– Jag tänkte på det och tänkte igen, och igen. Jag har undrat om det här beslutet skulle vara en bra eller dålig sak för mitt liv. Jag kan inte säga det helt säkert, men jag tror verkligen att om jag hade stannat med [KKP] så skulle det inte gå bra för mig, berättar Wang för The Epoch Times.
Wangs beslut tog också form utifrån hans erfarenhet av att bo i demokratiska samhällen. Förutom Taiwan så var han också på besök hos sin släkt i Australien i december 2018.
– Under de få månader jag tillbringade i Australien fick jag uppleva det här landets demokratiska friheter och skämdes mer och mer för vad KKP gör för att underminera demokrati runt om i världen, säger han.
– Så jag bestämde mig för att helt sluta mitt arbete och bryta med partiet.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.