USA:s senat antog enhälligt en lag om situationen Hongkong
Senatorn Marco Rubio i Capitol Hill i Washington den 20 juli 2017. Foto: Tasos Katopodis/Getty Images for Kelly Craft


På tisdagen antog den amerikanska senaten enhälligt ett lagförslag som stödjer protesterna i Hongkong.

Det handlar om Hong Kong Human Rights and Democracy som har lagts fram av senatorn Marco Rubio.

Förslaget innebär bland annat att utrikesminister Mike Pompeo en gång om året måste styrka att Hongkong är tillräckligt självständiga från Fastlandskina för att kunna garantera handelsstatus.

– Hongkongs befolkning ser vad det är som händer. De ser hur man eftertryckligt försöker utarma deras självständighet och frihet, sade Rubio under debatten på tisdagen.

– Och Hongkongs myndigheter har besvarat detta, under oerhörd press från Peking, med våld och förtryck.

Ytterligare ett lagförslag har enhälligt antagits som handlar om att man förbjuder export av en viss typ av ammunition till polisen i Hongkong.

Lagen måste först gå igenom via USA:s president Donald Trump innan den blir godkänd.

I juli antog Europaparlamentet en resolution om situationen i Hongkong. Bland annat uppmanar man EU-länder och det internationella samfundet att det införs ”lämpliga exportkontrollmekanismer för att förhindra att Kina, och i synnerhet Hongkong, får tillgång till teknik som används för att kränka grundläggande rättigheter”.

I resolutionen nämner man också fyra Hongkongbor med kopplingar till ett bokförlag som har försvunnit, däribland svenske bokförläggaren Gui Minhai. Senare har det framkommit att de har förts till Kina där de har blivit frihetsberövade.

Europaparlamentet fördömer också ”i hårda ordalag Kinas ständiga och ökande inblandning i Hongkongs inre angelägenheter”.  

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.