Sammandrabbningar vid universitet i Hongkong
Bränder vid Polytechnic University i Hongkong på måndagsmorgonen lokal tid. Foto: Ng Han Guan/AP/TT


Demonstranter barrikaderade sig på ett universitet i Hongkong i helgen, och tidigt på måndagsmorgonen lokal tid sattes huvudentrén i brand då polisen hade hotat att skjuta skarpt.

Polisen har skjutit tårgas mot demonstranter som har försökt lämna universitetsområdet och många har gripits.

Tidigt på måndagen, lokal tid, hördes flera höga smällar från Polytechnic University i Hongkong, därefter sattes universitetets huvudingång i brand. Branden föregicks av att polisen hade försökt ta sig in på universitetsområdet.

Polisen uppger att de hade avfyrat fler omgångar med skarp ammunition, men att ingen person har skadats. Flera massgripanden har genomförts.

En skadad demonstrant tas om hand av frivilliga sjukvårdare på söndagen. Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Dyster stämning

Vid lunch lokal tid (svensk morgon) hade de flesta demonstranterna lämnat området, men många var fortfarande kvar – antingen fast beslutna att fortsätta barrikadera sig eller på grund av att polisen hindrar dem från att lämna, rapporterar CNN.

– Människor börjar få slut på vatten och mat, säger frilansjournalisten Aidan Marzo, som har varit på plats på universitetet sedan i söndags, till CNN.

– Folket här accepterar nästan det faktum att kampen här nästan är över, de lägger sig. Det är en ganska dyster stämning, fortsätter han.

På söndagen inträffade våldsamma sammandrabbningar mellan polis och demonstranter vid universitetet. En polis uppges ha träffats i benet av en pil och demonstranter som fick tårgas mot sig har kastat både stenar och bensinbomber mot polisen med hjälp av jättelika hemmagjorda slangbellor.

Hongkongpolisen närmar sig det barrikaderade universitetet strax före gryningen. Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Varnade demonstranter

Polisen benämner universitetsområdet som en upploppsplats och utgångar därifrån har blockerats. Upplopp är straffbart med upp till tio år i fängelse.

På Facebook varnar polistalespersonen Louis Lau demonstranterna:

– Jag varnar upploppsmakarna för att använda bensinbomber, pilar, bilar eller några andra dödliga vapen för att anfalla poliser. Om de fortsätter att utföra så pass allvarliga handlingar har vi inget annat val än att använda minimalt med våld, däribland skarp ammunition, sade han under en direktsändning på plattformen under söndagen.

(TT-AFP)

Fakta

Protesterna i Hongkong

(TT)

Protesterna inleddes i våras för att stoppa ett lagförslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar. Demonstranterna lyckades få Hongkongs regering att lägga förslaget på is, men började samtidigt utvidga sina krav till att gälla ökad demokrati och oberoende från Fastlandskina.

Vid flera tillfällen har demonstrationerna enligt arrangörernas siffror samlat runt två miljoner människor. Samtidigt har konfrontationerna mellan polis och demonstranter har gradvis eskalerat sedan i somras.

Konflikten har kastat in Hongkong i den värsta politiska krisen sedan överlämnandet från Storbritannien. Peking har delat ut skarpa varningar till demonstranterna och kinesisk militär har setts öva vid Hongkongs gräns.

Under senare år har massprotester brutit ut i Hongkong vid flera tillfällen. 2013 använde occupyrörelsen civil olydnad för att kräva ett mer demokratiskt valsystem. Som en följd av den föddes paraplyrörelsen 2014, då hundratusentals människor demonstrerade för fria val.

Källor: AFP, Utrikespolitiska institutet med flera