Hongkong: 18-åring hävdar att hon utsatts för gruppvåldtäkt av poliser i häktet
HONGKONG. Kravallpolis säkrar ett område utanför Tung Chung tunnelbanestation den 7 september 2019. i Hongkong, Kina. Foto: Anthony Kwan/Getty Images


En 18-årig kvinna i Hongkong har publicerat ett uttalande via sin advokatfirma som hävdar att hon blev utsatt för en gruppvåldtäkt av poliser under den tid då hon kvarhölls på Tsuen Wan polisstation.

Kvinnan, som kallas ”Ms. X ” i uttalandet, säger att hon lämnat in en anmälan till polisen för en brottsutredning av den våldtäkt hon säger sig ha utsatts för.

Hon kritiserar polisen för att ha läckt ut information om hennes ärende till media, och anklagar dem för att ”misskreditera henne" och att de ”förminskar alla möjligheter till ett framgångsrikt åtal”.

Klagomål

Den Hongkongbaserade advokatfirman Vidler & Co. Solicitors publicerade ett uttalande för Ms X: s räkning på sin officiella Facebook-sida den 11 november, där de beskrev hennes anklagelser. Advokatbyrån företräder också fallet där en indonesisk journalist sköts i ögat med en polisprojektil.

Enligt uttalandet höll Ms. X tyst i flera veckor efter den påstådda våldtäkten av polisen. En dag i oktober lämnade hon till slut in en polisanmälan. Någon gång under den här perioden upptäckte Ms. X att hon var gravid.

"Hon gav sedan en detaljerad redogörelse för händelserna till polisen och svarade på omfattande och mycket invasiva frågor", säger uttalandet.

På polisens begäran genomgick Ms. X en kriminalteknisk medicinsk undersökning. Därpå avslutade Ms X sin graviditet och tillät den kriminaltekniske läkaren att ta DNA från det aborterade fostret, för att identifiera en eller flera av de påstådda förövarna.

Under de senaste veckorna har Ms. X "upprepade gånger bett polisen om uppdateringar i ärendet, men utredningsteamet har vägrat att ge henne några detaljer”, enligt uttalandet. Vidare fick Ms. X den 4 november veta att polisen erhöll ”en husrannsakningsorder för att beslagta hennes privata medicinska journaler, inklusive de som var daterade till långt före anklagelserna", samt ”videomaterial från CCTV [Kinas statliga TV] från hennes privata läkarklinik under en period på flera dagar före och efter dagen för den påstådda våldtäkten”, utan att meddela henne.

"Att försöka få privata medicinska journaler tillhörande en person som gjort en våldtäktsanmälan, utan personens kunskap och samtycke, är en grov integritetskränkning," står det i uttalandet.

Ms. X vände sig till domstolen för att ifrågasätta husrannsakningsordern. På morgonen den 5 november upphävde domstolen omedelbart husrannsakningsordern och beviljade ett anonymitetsskydd för att förhindra alla – inklusive media - från att kunna identifiera Ms. X, såväl direkt som indirekt.

Hon förväntade sig att brottsutredningen "skulle ske med opartiskhet, i strikt förtroende och med respekt för hennes integritet och värdighet", men "polisen har medvetet läckt förmodade detaljer i fallet", säger hon.

Medierapporter

Poliskällor har citerats i flera nyliga mediarapporter om hennes fall.

Hongkongpolisen avslöjade också under en presskonferens den 11 november Ms. X:s ålder, och att den påstådda gruppvåldtäkten inträffat den 27 september av fyra kravallpoliser.

I en medierapport den 10 november avslöjade den lokala och Pekingvänliga tidningen Ming Pao, med hänvisning till Hongkongpolisen, att Ms. X:s advokat lämnat in polisanmälan den 22 oktober, efter det att Ms. X upptäckt att hon var gravid vid en kontroll på Queen Elizabeth Hospital.

Medierapporten hävdade att det inte fanns några sammandrabbningar mellan demonstranter och polis i stadsdelen Tsuen Wan den 27 september. Den hävdade också att polisstationen i Tsuen Wan inte har någon kravallpolis stationerad där.

Rapporten ifrågasatte om den unga kvinnan verkligen var gravid och citerade polisens källor som sade att polisen undersöker om kvinnan har väckt ett falskt åtal.

Tidningen Apple Daily i Hongkong rapporterade den 11 november att John Tse Chun Chung, chefssuperintendent för Hongkongpolisens PR-avdelning, berättade för en icke namngiven media att Ms. X ”har en psykisk sjukdom”.

Ming Pao citerade Tse i en nyhetsrapport den 11 november, där han bekräftade att en ung kvinna genomgått en abort vid Queen Elizabeth Hospital. Men han vägrade att svara på sina uttalanden om Ms. X:s psykiska hälsa.

Ms. X:s fall har väckt ytterligare ilska bland demonstranter, som ursprungligen motsatte sig regeringens beslut att lägga fram ett kontroversiellt utlämningsförslag som skulle göra det möjligt för Fastlandskina att överföra brottsmisstänkta personer till Kinas kommunistparti-kontrollerade domstolar.

Även om regeringen tillkännagav lagförslagets formella tillbakadragande i september, fortsätter demonstranter att ge sig ut på gatorna för att kräva att polisen ska utredas för sin våldsanvändning, och att regeringen genomför reformer som beviljar allmän rösträtt.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss