Massprotest mot utlämning till Kina
Hundratusentals demonstranter deltar enligt arrangörernas uppskattning i en protest i Hongkong. Foto: Kin Cheung/AP/TT


Hundratusentals människor demonstrerar i Hongkong i den största demonstrationen på många år. De protesterar mot ett lagförslag som skulle möjliggöra att brottsmisstänkta personer kan utlämnas till Kina för rättegång.

Demonstrationens arrangörer uppskattar att betydligt fler än en halv miljon människor deltar. Uppslutningen väntas sätta press på styret med Pekingvänliga Carrie Lam i spetsen. Hon har inte kommenterat demonstrationen.

2 000 poliser bevakar demonstrationen där gatorna är fullpackade med människor.

Protesten har samlat gamla, unga, studenter, personer från olika yrkesgrupper och religiösa samfund.

— Jag kom hit för att kämpa, säger Lai, en rullstolsburen 78-åring, till Reuters.

Lagförslaget om att brottsmisstänkta kan utlämnas till Kina har mött kritik från människorättsorganisationer som säger sig vara oroade över bland annat rättssäkerheten i Kina, tortyr och problem med att få tillgång till advokater. Förslaget kritiseras också utomlands där det anses riskera att skada synen på Hongkong som internationellt finansnav.

Företrädare för Hongkongs regering försvarar förslaget och säger att ingen som riskerar förföljelse av religiösa eller politiska skäl, tortyr eller dödsstraff kommer att lämnas ut.

Debatter om förslaget inleds på onsdag i Hongkongs lagstiftande råd och kan godkännas som lag i slutet av juni.

Det tättbefolkade Hongkong har drygt sju miljoner invånare.

(TT-Reuters)

Fakta

Hongkong

(TT)

Hongkong är en speciell administrativ region i Kina med mer än 7 miljoner invånare, och ett av världens finansiella centrum.

Under 1970- och 1980-talet förändrades Hongkongs utseende, då många av stadens nu karakteristiska skyskrapor uppfördes.

Den forna brittiska kolonin överlämnades till Kina 1997, enligt en uppgörelse om "ett land – två system" som innebär att Hongkong är delvis självstyrt med press- och yttrandefrihet, men att Peking ansvarar för stadens försvar och utrikespolitik.

Det innebär att bland annat svenskar inte behöver ha visum för att besöka Hongkong i färre än 90 dagar, till skillnad från Fastlandskina. Hongkong har också sin egen valuta, Hongkongdollar.

(Källor: NE, The Guardian)