Ett par tusen personer i Hongkong marscherade på söndagen med krav på att Kina hålls ansvarigt för massakern på Himmelska fridens torg för snart 30 år sedan.
Det kinesiska nedslaget mot den spirande studentledda demokratirörelsen kulminerade den 4 juni 1989. Stridsvagnar sattes in i Pekings centrum och rullade obönhörligt mot demonstranterna på och kring Himmelska fridens torg. Soldater sköt också mot den stora folkmassan.
Hur många som miste livet och skadades i massakern har aldrig riktigt slagits fast. Människorättsgrupper och vittnen har beräknat offren i tusental.
Farlig sanning
En dödssiffra runt 3 000 är vad kinesiska Röda Korset uppgav efter massakern, och vad studentorganisationer rapporterade baserat på sjukhusuppgifter.
I slutet av juni 1989 sade den kinesiska regeringen att omkring 200 civila hade dödats när "kontrarevolutionära upplopp" stoppats.
Årligen demonstrerar människor i Hongkong för att Kina ska ta sitt ansvar för dödandet. På söndagen deltog enligt polisen 2 100 personer. Slagord som "folket glömmer inte" hördes.
— Kommunistpartiet försöker att radera ut minnena. Men folket i Hongkong håller dem vid liv och ser fram mot den dag när diktaturen på fastlandet är över, sade Wu-Chi-Wai från Demokratiska partiet.
Sträng censur
Hongkong och Macao, två speciella administrativa regioner i Kina, är de enda platserna på kinesisk mark där massakern uppmärksammas varje år.
I övriga Kina är ämnet förbjudet att ta upp. Massakern får inte nämnas i skolböcker och medier. En armé av statliga censurarbetare arbetar med att förhindra att massakern tas upp på nätet.
Verktygen för att söka upp och blockera information om händelsen har slipats extra noga inför 30-årsdagen. Maskininlärning samt bild- och röstigenkänning ingår i arsenalen, meddelar censorerna vid kinesiska internetbolagen.
Den 4 juni hålls en ljusvaka i Victoria Park i Hongkong som väntas samla tiotusentals personer som inte tänker glömma.
(TT-Reuters-AFP)