Nya sammandrabbningar i Hongkong
En demonstrant utanför Hongkongs polytekniska universitet på söndagsmorgonen. Foto: Vincent Yu/AP/TT


Söndagsmorgonen i Hongkong inleddes som lördagen avslutades – med polis som besköt demonstranter med tårgas och demonstranter som svarade med bensinbomber.

Demonstranter, främst studenter, ockuperade stadens polytekniska universitet där söndagens tidiga sammandrabbningar ägde rum.

— Vi vill inte attackera polisen, vi vill bara skydda vårt område här på universitetet, och vi vill skydda Hongkong, säger Chan, en student på platsen.

Universitetet är det åtminstone femte i Hongkong som under perioder har ockuperats av demonstranter. Det polytekniska universitet ligger nära infarten till den viktiga vägtunnel som förbinder Hongkong-ön med resten av staden. Att blockera trafiken i tunneln, och därmed störa infrastrukturen och ekonomin i Hongkong, är ett av demonstranternas mål.

Lördagens städmanöver, då den kinesiska armén skickade ut soldater på gatorna i Hongkong för att röja bort barrikader och skräp från de enorma protester som hållits i staden, sågs av många demonstranter som en maktdemonstration och en varning från Peking. Lördagskvällen blev orolig i staden, och oroligheter pågick långt in på natten mot söndag.

Ett upprop på sociala medier manar demonstranter att öka trycket mot det lokala styret på måndagen. "Gå upp tidigt, rikta in er på regimen, tryck åt ekonomin för att öka pressen", står det i uppmaningen.

(TT-AFP-Reuters)