Epoch Times uttalande om brandattacken mot Epoch Times i Hongkong
Personal vid Epoch Times tryckeri i Hongkong reagerar på en brand som har startats av fyra maskerade män den 19 november 2019. Foto: Skärmavbild övervakningskamera/Epoch Times


Den pågående attacken mot Hongkongbornas friheter eskalerade den 19 november. Klockan 3.50 lokal tid gick fyra svartklädda personer rustade med batonger in i Epoch Times tryckeri och lagerlokal i Hongkong och startade en brand.

De teleskopbatonger som personerna hade liknar de som Hongkongpolisen använder. Två av förbrytarna genomförde attacken iförda svarta kläder och masker, precis som Hongkongdemonstranterna. Det här gjordes uppenbarligen som ett försök att förvirra situationen eftersom det här sättet stämmer överens med vad vi sett i Hongkong den senaste tiden. Poliser och hantlangare har låtsats vara demonstranter, journalister och medborgare och begått våldsdåd, även med batonger och eld. Sedan har de lagt skulden på demonstranterna i ett försök att misskreditera dem.

Fyra maskerade män går in i Epoch Times tryckeri innan de hotar personalen och startar en brand den 19 november 2019. Foto: Skärmavbild övervakningskamera/Epoch Times

Under de senaste fem månaderna har Epoch Times utgåva i Hongkong fått stor uppskattning av Hongkongs invånare. Tidningen har ansträngt sig för att rapportera om situationen där till folket i Hongkong och resten av världen och har talat ut för Hongkongs demokratirörelse.

Branden skadade en av tryckpressarna, fyra rullar tryckpapper, en del till en annan tryckpress och buntar med tryckta tidningar. Branden utlöste sprinklers som dränkte maskinerna, pappersrullar och tidningshögar. Man ser nu över förlusterna.

Polis och brandmän kom till platsen och har skrivit en rapport. De har begärt att få del av övervakningskamerornas videos som bevis.

Epoch Times rapportering av protesterna i Hongkong har stuckit ut. Ett exempel är när polisen i Hongkong belägrade campus vid Chinese University of Hong Kong. På framsidan av sex tidningar i Hongkong fanns den 12 november annonser som upprepade Pekings retorik för att attackera demonstranterna. Epoch Times och Apple Daily var de enda tidningarna som rapporterade om ökningen av polisens taktik på sina framsidor.

Framsidan den 12 november på åtta tidningar i Hongkong, sex av dem med pro-Peking-annonser, medan Epoch Times och Apple Daily rapporterade om polisens ökade aktivitet vid Chinese University of Hong Kong. Foto: Epoch Times

Kinesiska kommunistpartiet (KKP) har arbetat i åratal för att tysta Epoch Times. Lu, en av cheferna vid utgåvan i Hongkong ger ett exempel: i april rev en populär butik i Hongkong upp kontraktet för att sälja Epoch Times på grund av påtryckningar från KKP. Detta trots att försäljningen överskred kontraktskravet flera gånger. Lu berättar också att journalister har blivit angripna ett flertal gånger.

Branden den 19:e är den fjärde attacken mot Epoch Times tryckeri i Hongkong. I februari 2006 bröt sig hantlangare in och försökte slå sönder tryckpressarna. I oktober 2012 försökte några hantlangare bryta sig in, men fick inte sönder dörren. I december 2012 kom sju män med flera verktygslådor och började försöka ta sig in genom dörren. De tog till flykten när polisen tillkallades.

Protesterna i Hongkong har varit ett försök att försvara de grundläggande friheterna hos folket i Hongkong. De känner att om de inte protesterar nu så kommer KKP att påtvinga den tidigare fria staden sin tyranni.

Den senaste attacken mot Epoch Times var ett försök att neka Hongkongborna en fri press. Epoch Times kommer dock inte att låta sig kuvas. Guo Jun, ansvarig utgivare för Epoch Times i Hongkong säger:

– Vi skyndar oss att reparera tryckeriet. Vi kommer säkert att kunna trycka igen imorgon. Tack för ert stöd!

Se även nyhetsinslaget i originalartikeln med intervjuer lokalt i Hongkong.

The Epoch Times grundades i USA år 2000 som ett svar på det kommunistiska förtrycket och censorn i Kina. Epoch Times medianätverk omfattar 21 språk och 33 länder.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.