Förskola stängs i Göteborg – misstänkta kopplingar till extremism
En förskola i Angered i Göteborg kommer att stängas tillfälligt efter misstankar om kopplingar till våldsbejakande extremism. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times-arkivbild. Bilden har inget med artikeln att göra.


Den fristående förskolan Lär & Lek i Angered i Göteborg har fått tillfälligt verksamhetsförbud efter misstankar om kopplingar till våldsbejakande extremism. Det beslutade Förskolenämnden i kommunen på onsdagen.

Enligt nämnden har man upptäckt allvarliga brister i verksamheten. Samtidigt menar man ”att förskolan står under påverkan av personer med nära kopplingar till våldsbejakande extremism”.

Granskade av Säpo

Amanda Larsson, chef för juridik- och ärendehanteringsenheten på förskoleförvaltningen, säger till TT att det var en orosanmälan från en förälder som ledde fram till beslutat att man stänger förskolan.

Enligt nyhetsbyrån har både Säkerhetspolisen och Ekobrottsmyndigheten granskat verksamheten.

Sajten Doku, som granskar islamistisk jihadism, rapporterar att förskolan under två års tid har skickat minst en halv miljon kronor av skattepengar till organisationen Sveriges Förenade Muslimer, SFM.

Doku skriver samtidigt att Säkerhetspolisen har yttrat sig till kommunen om att SFM samlar personer som har kopplingar till våldbejakande extremism.

Enligt ett underlag från Förskoleförvaltningen, som sajten har tagit del av, har Lär & Lek överfört en del av bidragen från kommunen ”vidare för att medfinansiera en organisation som erbjuder personer plattformar där de kan verka utifrån antidemokratiska, diskriminerande och våldsbejakande idéer”.

Kopplingar till Safirskolan

Omkring 70 barn går på förskolan. De kommer nu att erbjudas platser på en närliggande kommunal förskola.

Om Lär & Lek ska kunna få fortsätta med verksamheten måste huvudmannen rätta till alla brister och se till att samtliga personer inom ägar- och ledningskretsen är lämpliga att bedriva förskolan, skriver Göteborgs stad i ett pressmeddelande. Förskolan har nu tre månader på sig att rätta till de brister som återfinns i verksamheten.

– De har lokaler där det är lämpligt att ha 56 barn, men de har 70 barn som går där. Dessutom är personalomsättningen hög, och det har kommit in klagomål på konfessionella inslag i verksamheten, vilket inte går i linje med läroplanen, säger Amanda Larsson till TT.

Enligt Expressen finns det också i förskolans styrelse kopplingar till den omstridda muslimska friskolan Safirskolan, tidigare Vetenskapsskolan, som tvingades stänga i december.

Tidigare huvudmannen och ägaren till skolan, Abdel-Nasser el-Nadi är en av de sex radikala islamister som Säpo bedömer som ett säkerhetshot mot Sverige och som regeringen beslutat att utvisa.

Friskola med kopplingar till jihadism mister tillståndet

Skolinspektionen stänger muslimsk friskola

Muslimsk friskola saknar bygglov – hotas av stängning

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.