Muslimsk friskola saknar bygglov – hotas av stängning
En muslimsk friskola i Göteborg hotas av stängning då man inte har något bygglov. Foto: Skärmdump/SVT


En muslimsk friskola sade till myndigheterna att man har bygglov, något man inte hade. Skolan hotas nu av stängning. Samtidigt ångrar Skolinspektionen att man gav skolan tillstånd att starta. Det rapporterar SVT Nyheter Väst.

Primusskolan, som har cirka 140 elever från förskoleklass till årskurs sex, ligger i ett industriområde i Gårdsten i Göteborg. Skolan öppnade i januari i år.

Sökt bygglov på nytt

Efter att stadsbyggnadskontoret fick in en anmälan i början av mars gjorde man ett besök på skolan och man konstaterade då att skolverksamheten inte har fått godkänt av kommunen.

När skolan lämnade in sin etableringsansökan till Skolinspektionen uppgav man att skolverksamheten har fått bygglov från kommunen. Men det stämde inte.

Rektorn på skolan, Vernessa Slatina, säger till tv-kanalen att man har sökt bygglov på nytt och hoppas på positivt besked. Samtidigt säger hon att man aldrig har haft för avsikt att lura någon.

Stadsbyggnadskontoret ser allvarlig på att skolan bedriver utbildning i ett industriområde. Emma Bergström, bygglovshandläggare på stadsbyggnadskontoret vid Göteborgs stad, säger till SVT att det är olämpligt utifrån lagen att bedriva skolverksamhet på ett område som är avsett för industriändamål. Samtidigt säger hon att det är ”svårt att bedriva skolan där ur säkerhetsskäl, både för barnen och personal”.

”Vi litar på huvudmännen”

Senast den 18 juni måste Primusskolan visa upp ett giltigt bygglov. Skolinspektionen kommer annars fatta beslut om att skolan ska stängas.

Enligt tv-kanalen har kommunen bestämt att man inte kommer att godkänna skolans ansökan om bygglov.

Samtidigt ångrar Skolinspektionen att man gav skolan tillstånd att starta. Man litade helt enkelt på huvudmannens ord om att verksamheten hade fått bygglov från kommunen.

Claes Börjesson, jurist på Skolinspektionen i Göteborg, säger till SVT att ”grundinställningen är att vi litar på huvudmännen”. Enligt honom kommer man nu att se över sina rutiner och man ”behöver bli skarpare när det gäller etableringskontrollen”.

Redan nu har kommunen börjat planera hur man ska ta hand om eleverna på Primusskolan så att de kan bli erbjudna att få plats på andra skolor runt om i Göteborg.