Personal slår larm om friskolas bristfälligheter – ägaren hotar med domstol


Personal larmar om stora brister på en friskola. Enligt de är undervisningen och skolmiljön bristfällig. Det förekommer kränkning av eleverna och barnen segregeras från det svenska samhället. Nu har tre anställda gått ut i Gefle Dagblad och gett sin bild av skolan.

Det rör sig om Nya Kastets skola i Bomhus i Gävle som ägs av Rabie Karam. Tillsammans med Abdel Nasser El-Nadi ägde han tidigare också Vetenskapsskolan i Göteborg – en skola som har fått hård kritik från Skolinspektionen. Bland annat förekommer det könssegregering och religiösa inslag i undervisningen. Personer knutna till skolan har också uttryckt sympati med terrorgruppen IS. 

"Barnen blir helt isolerade"

Nya Kastets skola öppnade i augusti 2018 och vänder sig främst till barn med invandrarbakgrund. Man bedriver undervisning från förskoleklass till årskurs sex.

Tidigare har skolan fått nej två gånger av kommunen och Skolinspektionen. Men tredje gången fick man klartecken från Skolinspektionen. Kommunen har tidigare sagt att skolan riskerar att få en ”segregerad inriktning”.

Enligt en anställd har skolan bara en behörig lärare trots att man har sagt att alla skulle vara det.

– De sa att det här skulle bli en av Sveriges bästa kunskapsskolor. Vi fick höra att alla lärare var behöriga, men det var rena lögner, säger denne till tidningen.

Enligt uppgiftslämnarna är NO-undervisningen väldigt bristfällig; den existerar knappt. Barnen vittnar också om att det är så.

– Vi har varit delaktiga i något som är helt fel. Barnen blir helt isolerade från det svenska samhället, säger personen till Gefle Dagblad.

Enligt tidningen pratar man främst arabiska utanför lektionerna. Vissa i personalen kan inte prata svenska och inget av barnen har svenska som modersmål.

Otrygg miljö

Personalen känner sig samtidigt oroliga över den bristande tryggheten för eleverna. De säger att barnen använder fula ord, slåss och det pågår mobbning varje dag.

En annan anställd säger till tidningen att man har påpekat detta för rektorn. Men inget händer efter att informationen har vidarebefordrats till huvudmannen Rabie Karam.

Många elever har slutat eftersom miljön på skolan känns otrygg och att det är mycket konflikter mellan barnen.

Enligt en anställd var det från början 130 elever. Men nu är det bara 60 stycken. Uppgiftslämnaren säger att de slutar på grund av ”det inte finns utbildning” och skolan ”är som ett fängelse”.

Men enligt skolans ägare är allt detta en lögn. Han menar att Gefle Dagblad ”svartmålar oss” och ”försöker isolera oss”, säger han till Arbetarbladet. Han säger också att ”alla föräldrar är mycket nöjda” och eleverna ”här har utvecklats enormt”.

Kopplingar till islamistisk extremism

Enligt tidningen planerar han nu att dra en av de anställda, som har pratat med Gefle Dagblad, inför rätta. Han menar att personen i fråga har brutit mot skolans sekretessavtal som de anställda har skrivit under.

Men i Sverige skyddas alla som jobbar inom offentlig sektor av meddelarskydd. Det betyder att man som anställd på en skola, myndighet eller liknande har rätt att vända sig anonymt till medier och berätta om missförhållanden på en arbetsplats.

Enligt lagen är det förbjudet för arbetsgivaren att ta reda på vem som står bakom källan. Och man har heller ingen rätt att utöva repressalier mot en anställd.

Gefle Dagblad har tidigare avslöjat att Nya Kastets skola har kopplingar till islamistisk extremism. Bland annat har man värvat barn genom moskén i Gävle.  

En uppgiftslämnare säger till tidningen att Rabie Karam marknadsför skolan som muslimsk. Men enligt honom förnekar han att majoriteten av barnen skulle komma via moskén.

– Det kanske är två eller tre procent från moskén. Om vi hade makten där hade det räckt med att hälften av de som går i moskén hade kommit till oss.