Flera muslimska organisationer har uppgett fler medlemmar än vad man egentligen har. På så vis har man tagit emot bidrag som man inte är berättigad till. Det skriver forskaren Sameh Egyptson i en debattartikel i tidningen Dagen.
Inför det politiska valet 1994 uppgav de båda äldsta riksorganisationerna, Sveriges muslimska förbund, SMF, och Förenade islamiska föreningar i Sverige, FIFS, att man hade 75 000 medlemmar.
Uppmanat att rösta på S
Man uppgav samma antal i ett brev till Ingvar Carlsson, den socialdemokratiske partiledaren, efter valsegern. Man sade då att man var en del av partiets seger eftersom imamer runt om i landet hade uppmanat muslimer att rösta på S.
Samma år skickade ordförande för SMF, Mahmoud Aldebe, ett meddelande till Broderskapsrörelsen (som senare bytte namn till Socialdemokrater för tro och solidaritet). Där skrev han att ”90 % av muslimerna röstade på SAP”. Det uppger Egyptson i sin nyligen utgivna bok, ”Holy White Lies – Muslim Brotherhood in the West ’Case – Sweden’”.
De muslimska organisationerna skickade också ett brev till socialdemokratiska partiledaren Göran Persson efter valet 2002 i hopp om att muslimska krav skulle uppfyllas.
Myndigheten för stöd till trossamfund, SST, har i uppdrag att dela ut bidrag. Man är dock osäker på hur många medlemmar som egentligen finns i de muslimska riksorganisationerna.
2008 rapporterade Islamska förbundet i Stockholm till SST att man hade 23 120 medlemmar, varav 11 120 skulle vara registrerade medlemmar.
Några år sedan har man via auktoriserade revisorer redovisat att man endast har fått in 4 450 kronor i medlemsavgifter under året. Egyptsons forskning visar dock att det inte finns något i SST:s arkiv som talar om att bidragsfusk har anmälts.
Endast 6 400 medlemmar 2017
I ett dokument ser han att Islamiska församlingen i Göteborg uppgav att man hade 5 594 medlemmar. 1998 lade man dock ner verksamheten på grund av dålig ekonomi.
I ny församling uppstår samma år i Malmö, ”Islamiska förbundet i Skåne”. FIFS kräver att bidraget till Göteborg ska omdirigeras till förbundet i Skåne som uppger att man har 3 622 medlemmar. SST gjorde ett besök hos organisationen varpå man konstaterar att det finns högst 250 medlemmar, varav 150 är barn.
Sedan 2016 är det Skatteverket som sköter insamling av medlemsavgifter. 2017 räknade myndigheten ut att FIFS och SMF tillsammans endast hade 6 400 medlemmar.
Det är dock långt från de 75 000 som de själva redogjorde för på 1990-talet, något som SST under åren har haft som grund för beräkningar för statliga bidrag, skriver Sameh Egyptson.
Han har tagit del av handlingar där det framkommer indikationer på att medlemssifforna inte kan stämma. I ett dokument från 1986 ifrågasätter chefen för SST om två ledande muslimska företrädare från FIFS verkligen kan ses som representanter för sin religion. Dessa två personer har fortfarande ledande roller i sina organisationer.
I ett annat dokument från 1989 konstaterar den tidigare nämnde chefen att antalet påstådda medlemmar i SMF:s riksorganisationer inte stämde överens med verkligheten, vars rubrik lyder, ”Bidragsfusk IKC Alby”.
Egyptson skriver i debattartikeln att de muslimska organisationerna borde betala tillbaka dessa felaktigt utbetalda bidrag. Genom att staten och skattebetalarna år efter år har skickat pengar till ”den här gruppen samfundsföreträdare har samhället bidragit till att muslimer som har kommit till landet inte har haft möjlighet att utveckla ett jämlikt teologiskt församlingsliv i ett sekulärt Sverige”.
Sameh Egyptson är forskare i interreligiösa relationer på Lunds universitet. Han är aktuell med boken ”Holy white lies” om Muslimska brödraskapets teologi, strategi och infiltration i Sverige.