Förskolepersonal uppmanas mörka olaglig islamundervisning
På en förskola i Söderhamns kommun ska det bedrivas undervisning i islam. Foto: Esi Grünhagen


På den fristående förskolan Bilaal i Söderhamn ska det bedrivas undervisning i islam, enligt uppgifter till kommunen. Enligt förskolan rör det sig om en missuppfattning, skriver Hela Hälsingland.

Bilaal är en förskola med muslimsk inriktning. Enligt tidningen har kommunen fått uppgifter om att styrelsen för förskolan har beslutat att undervisning i islam ska ske en gång i veckan. Detta är något som strider mot skollagen.

Friskola hade avtal om islamsk lag

Uppgifterna till kommunen gör gällande att personalen också ska ha fått tillsägelse att inte nämna detta när kommunen gör en tillsyn. Barn- och utbildningsförvaltningen har reagerat och därför skrivit ett föreläggande där man kräver åtgärder.

– Uppgifter kommer från en säker källa. Jag har pratat med Skolverket och man behöver inte veta vad som är exakt sant när man skriver ett föreläggande, ett föreläggande är till för att de ska få förklara det här, säger Agneta Olofsson, kommunens förskolechef, till Hela Hälsingland.

Personal slår larm om friskolas bristfälligheter – ägaren hotar med domstol

Ahmed Abusagr, styrelseledamot och kontaktperson för Bilaal, säger till tidningen att uppgifterna om islamundervisning är felaktiga och att man inte bedriver någon religiös förskola.

– Vi håller på och gör en intern utredning. Det har blivit någon form av missuppfattning, säger han till tidningen.