Forskare i USA stal affärshemligheter – sålde dem till Kina
Ett laboratorium i Belo Horizonte i Brasilien. Bilden är tagen den 24 mars 2020. Foto: Pedro Vilela/Getty Images


En kvinnlig kinesisk forskare har stulit affärshemligheter från ett barnsjukhus i USA och sedan sålt dem till regimen i Kina.

46-åriga Li Chen erkände på torsdagen under en rättegång att hon konspirerat och stulit vetenskapliga affärshemligheter från Nationwide Children’s Hospital’s Research Institute i Columbus, Ohio.

– Åter igen ser vi hur Folkrepubliken Kina främjar stöld av vårt lands kreativitet och hårda arbete som en del av dess uppdrag att stjäla, kopiera och ersätta produkter som de inte har möjlighet att själva utveckla, säger John C. Demers, biträdande justitieminister med inriktning på nationell säkerhet, i ett pressmeddelande.

Inte ett isolerat fall

Han säger att detta inte är ett isolerat fall då man har konstaterat att den kinesiska regimen är ”inblandade i omkring 60 procent av alla fall gällande stölder av affärshemligheter”.

I juli förra året greps Chen tillsammans med sin man, Zhou Yu, 49, i Kalifornien. Båda var tidigare anställda på barnsjukhuset i Ohio där de bedrev forskning. 2015 startade de ett biotekniskt företag i Kina där de sålde samma teknologi som de hade forskat på i USA.

Båda anklagas för att ha konspirerat och stulit minst fem affärshemligheter kopplat till forskning om exosomer.

Chen medger att hon har fått bidrag från den kinesiska regimen, och hon har också ansökt till flera rekryteringsprogram kopplade till det kinesiska kommunistpartiet (KKP).

– Chen bedrog sin arbetsgivare i tio år genom att stjäla affärshemligheter från den här amerikanska institutionen och förde över dem till Kina efter att fått betalning från den kinesiska regeringen, säger åklagare David M. DeVillers i pressmeddelandet.

Som en del av åtalet har hon gått med på att betala cirka 1,4 miljoner dollar, motsvarande 12 miljoner svenska kronor, i böter.

Landsomfattande kampanj

Åtalet mot den kinesiska kvinnan är en del av en landsomfattande kampanj i USA för att bekämpa stöld av amerikanskt immaterialrätt och andra aspekter gällande infiltration från det kinesiska kommunistpartiet.

Den senaste tiden har flera toppolitiker inom Trumpadministrationen kastat ljus över den kinesiska regimens fientliga agerande i USA.

I ett tal förra veckan sade utrikesminister Mike Pompeo att demokratiska länder runt om i världen bör samarbeta för att ta sig an det ökande hotet från det kinesiska kommunistpartiet.

Nyligen sade justitieminister William Barr att ”USA:s frihet och välstånd hotas av regimen i Peking”.

Den 7 juli varnade FBI-chefen Christopher Wray för att Kina-regimens underrättelsetjänst och ekonomiska spionoperation är det ”största långsiktiga hotet” mot USA:s ekonomiska och nationella säkerhet. Han sade också att den federala polismyndigheten öppnar en ny Kina-relaterad utredning var tionde timme.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.