Internethackare med misstänkta kopplingar till Kina-regimen angrep Vatikanen
Petersplatsen vid Vatikanen den 11 mars 2020. Foto: Andreas Solaro/AFP via Getty Images


En grupp cyberhackare, som misstänks vara kopplade till det kinesiska kommunistpartiet (KKP), har nyligen angripit Vatikanen och andra katolska grupper, enligt en ny rapport.

Det amerikanska cybersäkerhetsbolaget, Insikt Group, publicerade på tisdagen en rapport (pdf) om hur RedDelta, en kinesisk statligt sponsrad aktivistgrupp, riktade in sig mot Vatikanen, Chatolic Diocese of Hong Kong och andra organisationer relaterade till katolska kyrkan. Cyberattackerna skedde från början av maj i år.

”Att man riktar in sig på organisationer relaterade till den katolska kyrkan tyder förmodligen på att KKP vill ha kontroll över den ’underjordiska’ katolska kyrkan, ’sinifierade religioner’ i Kina och att man vill minska Vatikanens inflytande över Kinas katolska grupper”, står det att läsa i rapporten.

Enligt Insikt Group har de kinesiska hackarna använt malware-program som PlugX, Poison Ivy och Cobalt Strike för att infiltrera sina mål.

Cyberattackerna kommer samtidigt som den provisoriska överenskommelsen mellan den Heliga stolen (påvens säte som biskop i Rom) och Kina löper ut i september.

Peking förnekar att man ligger bakom cyberattackerna, och säger att man är ett offer för sådana hot, enligt Reuters. Wang Wenbin, talesperson för Kinas utrikesministerium, sade under en presskonferens på onsdagen att Kina är en ”trofast försvarare” av cybersäkerhet.

Förra veckan meddelade USA:s utrikesdepartement att två kinesiska hackare åtalats för stöld av affärshemligheter och annan känslig information.

Nyligen uttryckte Storbritanniens utrikesminister, Dominic Raab, stor oro för de bevis som framkommit om kinesiska cyberattacker mot medicinska och akademiska institutioner i elva länder.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.