Pompeo om Kina-regimen: ”Den fria världen måste segra över detta nya tyranni”
USA:s utrikesminister Mike Pompeo talar vid Richard Nixon Presidential Library i Yorba Linda i Kalifornien den 23 juli 2020. Foto: Ashley Landis/POOL/AFP via Getty Images


USA:s utrikesminister, Mike Pompeo, säger att demokratiska länder runt om i världen bör samarbeta för att ta sig an det ökade hotet från det kinesiska kommunistpartiet (KKP). Han menar att det handlar om ett val mellan ”frihet och tyranni”.

– Vi, de fria länderna i världen, måste frammana förändringar i KKP:s beteende på flera kreativa och påstridiga sätt, därför att Pekings agerande hotar vårt folk och vårt välstånd, sade han i ett tal vid Richard Nixon Presidential Library and Museum i Kalifornien på torsdagen.

Pompeo: Kina inte vilket land som helst

Han menar att det är ”vår tids uppdrag” och den fria världen måste därför ”segra över detta nya tyranni”.

Pompeos tal kommer efter att flera toppolitiker inom Trumpadministrationen den senaste tiden har kastat ljus över det kinesiska kommunistpartiets fientliga agerande i USA.

Nyligen sade justitieminister William Barr att ”USA:s frihet och välstånd hotas av regimen i Peking”.

För drygt två veckor sedan varnade FBI-chefen Christopher Wray för att Kina-regimens underrättelsetjänst och ekonomiska spionoperation är det ”största långsiktiga hotet” mot USA:s ekonomiska och nationella säkerhet.

Pompeo sade i sitt tal på torsdagen att människor och länder ”måste berätta sanningen” om det kinesiska kommunistpartiet.

– Vi kan inte behandla den här inkarnationen av Kina som ett normalt land som om det vore vilket som helst.

Att göra affärer med företag kopplade till KKP, menar han, sker inte på samma premisser som i vanliga affärsuppgörelser. Han säger att dessa företag ”står inte till svars för oberoende styrelser, och många av dem är statligt subventionerade och har därför inget behov av att sträva efter vinst”.

Som exempel lyfter han fram telekomjätten Huawei, som Trumpadministrationen kallar för ”vad den är – ett verkligt nationellt säkerhetshot”.

”Engagera och stärka det kinesiska folket”

USA har tidigare sagt att man anser att det kinesiska bolaget utgör en säkerhetsrisk då det finns kopplingar mellan Huawei och den kinesiska militären och underrättelsetjänster.

– Om våra företag investerar i Kina är det möjligt att de – avsiktligt eller oavsiktligt – stödjer kommunistpartiets grova människorättskränkningar.

USA har den senaste tiden svartlistat flera kinesiska företag i Xinjiangprovinsen i Kina som är involverade i människorättskränkningar, inklusive tvångsarbetsläger.

I juni skrev president Donald Trump under en lag där man uppmanar till sanktioner mot de som är ansvariga för förtrycket av uigurer i Kina.

Utrikesministern menar att USA måste ”engagera och stärka det kinesiska folket” då det är ett ”dynamiskt, frihetsälskande folk som är fullständigt åtskilt från det kinesiska kommunistpartiet”.

Pompeo sade att KKP:s ”största lögn” är ”att de talar för 1,4 miljarder människor som är övervakade, förtryckta och rädda för att uttala sig”.

– Tvärtom är KKP rädda för det kinesiska folkets ärliga åsikter mer än någon annan fiende.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.