USA sanktionerar kineser för fentanylsmuggling
Påsar med heroin och fentanyl visas upp vid en presskonferens i New York den 23 september 2016 efter ett stort tillslag. Foto: Drew Angerer/Getty Images


USA har infört sanktioner mot fyra Kina-baserade personer och ett företag som drivs av den påstådda kinesiska drogbaronen, Fujing Zheng, för kopplingar till smuggling av fentanyl. Det skriver USA:s finansdepartement i ett pressmeddelande.

Fentanyl är 50 gånger starkare än heroin och är samtidigt starkt beroendeframkallande. Den syntetiska drogen har spelat en central roll i opioidkrisen i USA som årligen skördar tiotusentals liv.

”Väldigt förödande för samhället”

USA:s finansdepartement pekar ut de fyra personerna, Songyan Ji, Longbao Zhang, Guifeng Cheng och Guangfu Zheng samt bolaget Global United Biotechnology Inc., som ägs av Zheng Drug Trafficking Organization (DTO) och leds av Fujing Zheng.

I augusti 2018 inledde åklagarmyndigheten i Ohio ett åtal mot Fujing Zheng och Guanghua Zheng då de anklagas för att ha tillverkat och fört in fentanyl, cathinones och cannabis till minst 37 amerikanska delstater och 25 länder.  

– Fentanyl och andra droger har varit väldigt förödande för samhället runt om i USA, säger finansminister Justin Muzinich, i pressmeddelandet.

– USA är beslutsamt att hålla narkotikasmugglare och de som underlättar deras verksamheter ansvariga för det lidande som de utsätter de amerikanska familjerna för.

Tjänstemän: Kina den största källan

Under de senaste två årtiondena har opioidkrisen i USA krävt nästan 400 000 liv. 2017 utfärdades president Donald Trump en nationell folkhälsokris till följd av opioidepidemin.

Amerikanska tjänstemän säger att Kina är den största källan till att olaglig fentanyl kommer in i USA, enligt Reuters.

Tidigare har Trump anklagat kommunistpartiets ledare i Kina, Xi Jinping, för att ha misslyckats med att leva upp till löftet om att hjälpa till att stoppa flödet av droger till USA.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.