Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab uttryckte stor oro på onsdagen för de bevis som framkommit om kinesiska cyberattacker mot medicinska och akademiska institutioner i 11 länder, inklusive Storbritannien.
USA:s utrikesdepartement meddelade på tisdagen att två kinesiska hackare åtalats för stöld av affärshemligheter och annan känslig information till ett värde av miljontals dollar, och för att ha försökt stjäla forskning om covid-19.
Hackarna riktade in sig på företag och myndigheter i flera länder, inklusive Storbritannien, Belgien, Tyskland, USA, Australien och Japan, säger det amerikanska justitiedepartementet i åtalet.
”Jag är djupt bekymrad över de bevis som presenterades igår för att Kina ägnar sig åt fientliga cyberattacker mot kommersiella, medicinska och akademiska institutioner, inklusive de som arbetar för att motverka coronaviruspandemin”, säger Raab i ett uttalande.
Raab gav ett tydligt buskap till de regeringar som tillåter dessa aktiviteter och säger att Storbritannien kommer att samarbeta med andra länder för att stoppa det.
"Storbritannien kommer att fortsätta att motarbeta dem som utför sådana cyberattacker och samarbeta med våra allierade för att ställa förövarna till svars och förhindra fortsatt illasinnad verksamhet runt om i världen", säger han.
Kinesiska staten bakom
Enligt det amerikanska åtalet har de kinesiska medborgarna Li Xiaoyu, 34 år och Dong Jiazhi, 33 år, hackat hundratals datorsystem hos företag, myndigheter, icke-statliga organisationer, enskilda dissidenter och människorättsaktivister i USA och runtom i världen under en tioårsperiod.
Åklagarna hävdar att Li och Dong, båda utbildade i datateknik, inte enbart hackade för egen del. De samarbetade också med och assisterades av det kinesiska kommunistpartiets ministerium för statssäkerhet (MSS), som är regimens högsta underrättelsetjänst.
Företagen som Li och Dong riktade in sig på är involverade i högteknologisk tillverkning och andra områden som försvar, läkemedel, medicintekniska produkter samt civil- och industriteknik.
Enligt åklagaren inriktade sig hackarna nyligen på att hitta sårbarheter i nätverk hos bioteknikföretag som är kända för sin covid-19-relaterade forskning.
Innan åtalet hade USA:s myndigheter gått ut med upprepade varningar om kinesiska försök att få tag i amerikanska forskningsresultat genom hackning.
USA:s biträdande riksåklagare för nationell säkerhet John C Demers sade i april att sjukhus och forskningslaboratorier i USA var måltavlor för kinesisk cyberaktivitet.
FBI varnade i maj att grupper kopplade till Kina olagligt försökte få tag i information från organisationer som bedriver forskning kopplad till covid-19.
Storbritanniens nationella center för cybersäkerhet (NCSC) och den amerikanska byrån för cybersäkerhet och infrastruktursäkerhet (CISA) gick ut med en gemensam rådgivning den 5 maj, som avslöjar illasinnade cyberkampanjer riktade mot internationella organisationer för hälsovård och medicinsk forskning som är involverade i responsen på coronaviruset.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.