Konsulat i San Fransisco skyddar efterlyst kinesisk forskare
Militärer i Folkets befrielsearmé marscherar i Peking i Kina den 21 maj 2020. Foto: Nicolas Asfouri/AFP via Getty Images


Det kinesiska konsulatet i San Fransisco i USA skyddar en besökande kinesisk forskare som anklagas för visumbedrägeri och kopplingar till den kinesiska armén, rapporterar Reuters.

Tang Juan, en forskare vid Kaliforniens universitet, Davis, har intervjuats av FBI och står anklagad för att ha dolt sina kopplingar till Kina-regimens armé för att få visum.

Efterlyst av FBI

FBI har hittat bilder på henne där hon har på sig kinesisk arméuniform och man har upptäckt att hon arbetade som forskare vid China’s Air Force Military Medical University.

Tang har tagit sin tillflykt till det kinesiska konsulatet där hon uppehållit sig i en månad. Samtidigt är hon efterlyst av FBI, uppger justitiedepartementet.

Nyheten kommer efter att USA på onsdagen beordrade det kinesiska konsulatet i Houston att stänga inom tre dagar. Detta ”för att skydda amerikansk immaterialrätt och amerikaners privata information”, enligt utrikesdepartementet.

Den efterlysta forskaren är en bland fyra forskare som nyligen anklagas för att ljuga om sina kopplingar till den kinesiska armén i sina visumansökningar, enligt justitiedepartementet. De andra tre har gripits.

Flera misstänkta

Förutom de fyra fallen har FBI dessutom förhört flera misstänkta personer runt om i landet.

– I intervjuer med medlemmar från Kinesiska folkets befrielsearmé i över 25 städer i USA har FBI avslöjat ett samlat försök att dölja deras sanna kopplingar för att dra fördel av USA och det amerikanska folket, sade John Brown, biträdande chef för FBI:s nationella säkerhetsavdelning, i ett uttalande.

Sedan tidigare står två kinesiska medborgare åtalade misstänkta för att under ett årtionde bedrivit spionage i USA. De anklagas bland annat för att ha stulit information om vapenritningar och läkemedel, källkoder till programvara och privat information om dissidenter.

Åtalen är en del av en landsomfattande kampanj för att bekämpa stöld av amerikansk immaterialrätt och andra aspekter gällande infiltration från det kinesiska kommunistpartiet.

För drygt två veckor sedan varnade FBI-chefen, Christopher Wray, för att Kina-regimens underrättelsetjänst och ekonomiska spionageprogram är det ”största långsiktiga hotet” mot USA:s ekonomiska och nationella säkerhet. Han har också sagt att den federala polismyndigheten öppnar en ny Kina-relaterad utredning var tionde timme.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.