Många företag i Sverige har varit prövade under pandemin, och med valåret kommer löften om vad partierna vill göra för näringslivet. Framträdande är underlättande av kompetensförstärkning och ett förenklat regelverk.
Det har under det senaste året arbetats på förändringar som ska underlätta för företagandet i landet. Redan sommaren 2021 träffades överenskommelser inom ramen för Januarisamarbetet angående förändringar av LAS, något som kallats ”den största frihets- och trygghetsreformen på svensk arbetsmarknad i modern tid”. I dagarna har även förslag om ett förbättrat trygghetssystem för företagare gått ut på remiss. Hur förutsättningarna för företagare ska se ut är något samtliga partier har synpunkter på. Socialdemokraterna vill, vilket tidigare nämnda reform visar, se en ökad flexibilitet för inte minst småföretagen, vilket bland annat ska öka incitamenten att anställa, kanske för allra första gången. Man vill också se att småföretag och entreprenörer ges bättre förutsättningar att växa och utvecklas.
Ytterligare en fråga man vill prioritera är att öka samverkan mellan offentliga aktörer, näringsliv och akademi för att på så sätt skapa innovativa lösningar som stärker konkurrenskraften och i förlängningen kan bidra till en hållbar utveckling samt fler jobb.