Att förenkla livet är inget engångsprojekt som man avslutar och blir klar med, det är en kontinuerlig cykel. I processen kan man hitta sina verkliga behov och släppa det som inte tillfredsställer dem – en befriande process.
Under mina många år i ett enklare liv har jag kommit fram till att jag behöver gå igenom processen om och om igen. Jag har skalat ner ett antal gånger i livets alla områden och kommer hela tiden tillbaka till processen att göra livet enklare.
Förenklingscykeln ser ut ungefär såhär:
Inspirationsfas: Du hittar något som får dig intresserad och börjar utforska det (läser om ett nytt ämne, lär dig något nytt eller sätter igång ett nytt projekt).
Tilläggsfasen: Medan du utforskar det nya börjar saker och ting bli mer komplext. Det leder till nya inköp, att du läser mer och mer eller hittar ny inspiration och får nya idéer.
Reflektionsfasen: Sedan kommer du till en punkt när du stannar upp och funderar över det här nya projektet. Är det verkligen viktigt? Om det är det, vad är kärnan? Går det att minska i omfattning?
Nedskalningsfasen: Om du har bestämt dig för att skala ner projektet så är det här du börjar släppa saker. Du kommer på vad som är viktigast att lära dig och om du inte skippar alltihop så kanske du väljer att behålla ett fåtal saker. Till exempel, om du börjar lära dig schack så kanske du köper ett schackbräde och några böcker och appar. Men i nedskalningsfasen kanske du bara behåller en bok och ett par appar, eller bestämmer dig för att schack inte är viktigt nog för att alls ha i livet.
Om du medvetet vill förenkla ditt liv och fundera på vad som är viktigt, då går du igenom de två sista faserna. Men om du är som de flesta människor så fortsätter du bara i fas ett och två, vilket leder till en allt större röra och komplexitet.
Livsläxor och enkelhet
Som du nog gissar tycker jag att de två sista faserna är viktigast. Men de två första är också viktiga eftersom de handlar om kontinuerligt lärande, nyfikenhet, växande, kreativitet med mera.
I de första två faserna blir du upprymd över något och motiveras att lära dig så mycket som möjligt. Det här är en grundläggande mänsklig kraft och jag har ingen önskan att trycka ner den. Men jag har lärt mig några saker om att hantera den:
Självkontroll: Jag behöver hålla mig tillbaka från att skaffa mig saker i tilläggsfasen. Det gör jag genom att påminna mig om hur mycket jag slösade bort när jag köpte för mycket saker tidigare. Det är svårt att stå emot när man brinner för något. Men det är viktigt att komma ihåg att inte följa varenda ingivelse.
Tro inte på fantasin: Inspirationsfasen kan vara underbar, men ibland är det bara en fantasi som tar tag i oss. Verkligheten är helt annorlunda när vi går in i vår fantasi. Vi kan utforska den, men den kommer förmodligen inte att vara lika spännande som fantasin. När den griper tag i oss och drar oss mot tilläggsfasen kan det få oss att spendera för mycket tid eller tillgångar på oviktiga saker.
Se det verkliga behovet: Inspirationsfasen börjar när vi tänker att vi verkligen vill ha något eller till och med behöver det. Men det är inte alltid ett verkligt behov. Under tilläggsfasen utforskar vi sällan hur vi kan få våra verkliga behov tillfredsställda. Vad är verkliga behov? Mer om det i nästa del.
Ta ett steg tillbaka: Reflektionsfasen kan komma när som helst, kanske redan innan du startat tilläggsfasen. Då kan du ta ett steg tillbaka och se den större bilden. Varför gör jag det här? Är det meningsfullt för mig och tillgodoser det mina verkliga behov? Kommer verkligheten att vara i närheten av fantasin? Vad kan jag göra mig av med? Vad är verkligen viktigt?
Att lära genom att skala ner: Nedskalningsfasen kan vara mycket befriande. När du förstått att du vill förenkla ditt liv kan det kännas som en stor sak att släppa saker. Samtidigt kan det vara svårt att släppa om du fortfarande håller fast vid hopp eller fantasi. En sak är också ångerkänslan när man handlat för mycket och har varit slösaktig. Men om du har lärt dig något av det eller förbättrat dig själv så är det inget slöseri. Så var tacksam, lär av erfarenheten och släpp taget.
I hela den här processen förstår jag att den verkliga lärdomen handlar om verkliga behov. Det är svårt att förstå verkliga behov innan man har gått igenom den här processen några gånger. Här är några tankar om hur vi kan se skillnad mellan verkliga behov och vad vi vill ha för stunden.
Att hitta verkliga behov
Att gå igenom förenklingscykeln hjälper dig att släppa på saker du egentligen inte behöver. De kan ofta vara en oönskad börda och att släppa saker kan kännas väldigt befriande.
Du kan börja förstå vad du längtar efter och som ger tillfälliga rus, men som inte är dina verkliga behov. De tillfredsställer ingenting djupare inom dig.
Här är några exempel på saker som inte tillfredsställde något verkligt behov hos mig:
Schack: Det var roligt att lära mig schack, men att tävla eller att lägga ner tusentals timmar för att bli bra var inte värt det för mig. Mitt verkliga behov var att få lära mig och det kan jag göra gratis i många områden av livet.
Gourmetmat: När jag flyttade till min nya hemstad upptäckte jag en mängd fantastiska restauranger. Under ett år gick jag till så många jag hade råd till. Men, jag gick upp i vikt, blev av med en massa pengar och tröttnade på den maten. Det verkliga behovet var att få upptäcka och det kan jag göra utan att bli utfattig eller överviktig.
Trendiga saker: Då och då kastar jag mig in i ett område och vill ha de bästa grejerna; överlevnadssaker, vandringsgrejer eller reseutrustning. Mycket av det använder jag inte och allt har handlat om kortsiktig tillfredsställelse. Det verkliga behovet är att komma ut i naturen och att få upptäcka.
De här aktiviteterna verkade viktiga just då, men tillfredsställde inte mina verkliga behov. Genom processen förstod jag vad jag verkligen behövde.
Det här är några saker som jag nu ser som verkliga behov:
- Mat, vatten, kläder, värme, tak över huvudet och grundläggande trygghet
- Kärlek och vänskap
- Att lära mig och att få upptäcka
- Lek, inspiration och att få kreativa utlopp
- Komma ut i naturen, vara aktiv och uppleva naturen
- Stillhet och frid
De här behoven kan tillgodoses på många olika sätt, inte bara på det sätt jag fantiserar om. De här sakerna kostar inget, enkla saker som ger mig näring, men inte kräver några tillägg till det jag har. De här enkla sakerna låter mig släppa allt annat och de finns runt omkring oss, i rikliga mängder.
Leo Babauta skriver bloggen ”Zen habits”, med över 2 miljoner följare, se zenhabits.net