David Ross bok ”Det rätta och det goda” är en grundlig bok om förutsättningarna för etik. Vad menar vi med att något är rätt och gott? Vilka delar av verkligheten tar vi hänsyn till när vi fäller ett värdeomdöme? Svaren som ges i boken är dock något enkelspåriga, eftersom en djupare dimension av etiken sällan beaktas.
Ett mysterium med att leva är att det mest påtagliga i våra liv är undflyende när vi försöker reflektera över det. Det är nästan som om livet och tanken är fiender. Sällan är väl detta lika märkbart som när etik diskuteras. De flesta av oss hävdar nog att vi har ett begrepp om vad som är rätt och gott, men ändå kan vi ha helt olika uppfattningar om saken. Ett sätt att besinna sig är att gå till grunden med vad etik över huvud taget innebär, och skotten David Ross är en av många 1900-talsfilosofer som ägnat sig åt denna fråga. Nu finns hans bok ”Det rätta och det goda” utgiven på Ad hoc förlag, i översättning av Anders Hansson.
Vad innebär det att något är gott? Vi hänvisar ständigt till det goda, men vad är det goda i sig? Ross pekar på godhetens likhet med färgen, att det är ett enkelt begrepp som bara kan förklaras genom hänvisning. Varje försök att reducera godheten till något befintligt kommer därför att misslyckas. Med detta inte sagt att vi inte vet vad godheten är. Ross är en moralisk realist, det innebär att han menar att vi kan komma fram till en sanning om vad som är rätt och fel. Det är förvisso svårt att tänka sig moralen utan någon upplevelse, men i den mån vi finns är också moralen något verkligt.