Den 13 maj 2017 är det 25 år sedan den andliga metoden falungong introducerades i Kina. Epoch Times rapporterar mycket om hur metoden förföljs i Kina, men den här artikeln handlar om några personer som utövar metoden, och varför den blev så populär.
Under större delen av veckan ägnar sig 44-årige Joshua Li, docent i ortopedisk kirurgi vid University of Virginia, sig åt patienter med ryggmärgsskador, och forskar på hur man kan använda nanopartiklar för att behandla förslitning av ryggradens diskar.
Men varje söndag stänger han av sin smartphone och koncentrerar sig på kosmiska principer; han leder en övningsgrupp med pensionärer i staden Charlottesville, som övar falungong.
Falungong, eller Falun Dafa, är en traditionell kinesisk andlig metod. Den utövas världen över, men förföljs fortfarande i ursprungslandet Kina, där den vid höjden av sin popularitet i slutet av 90-talet beräknades ha mellan 70 och 100 miljoner utövare.
I år är det 25 år sedan falungong introducerades i Kina.
Metoden lär ut en filosofi som sätter traditionella moralvärderingar högre än materiell vinning, men trots det finns det många människor med framgångsrika karriärer, som Li, som valt att utöva den.
Li säger att det beror på den påverkan som metoden omedelbart har på ens liv, inklusive dramatiska hälsofördelar, liksom dess filosofi om inre omvandling, som är lätt att förstå, men har stort djup när man försöker omsätta den i handling.
Sökandet
Qigong, de metoder för energiövningar som falungong är en del av, blev enormt populärt i Kina på 80- och 90-talet. Framför allt var det de positiva hälsoeffekterna som drog folk till qigong.
Löftet om hälsa fick också Li att söka upp qigong. Han hade länge sökt alternativa behandlingar för sin mor, som lätt blev förkyld, efter att ha exponerats för kemikalier när hon arbetade med missilforskning.
– Vi höll alla fönster stängda hemma, och min mor bar tjocka kläder till och med på sommaren, säger han.
När Li var 12 började han träna tai chi, en kinesisk kampsport som också sägs vara bra för hälsan, och försökte lära ut det till sin mor. Hon försökte med kinesisk medicin och akupunktur också.
När Li gick i skolan och på högskolan prövade han slumpmässigt olika saker från de hundratals olika qigongmetoder som lärdes ut vid den tiden, men 1995 gav han upp, desillusionerad.
– Många ”qigongmästare” skapade falska metoder bara för att tjäna pengar och göra sig ett namn. De krängde sådant som ”vatten med budskap” och ”te med budskap”, berättar han.
”Håll er borta från qigong-kvacksalveri”, var hans råd till föräldrarna innan han reste tillbaka till Xi’ans medicinska universitet för att avsluta sin masterexamen i ortopedi. Li själv fortsatte att öva tai chi.
Efter att ha tagit examen i juli 1997 åkte han hem, och där stod hans mor i en kortärmad tröja med fönstren öppna – något han aldrig hade sett förr.
Han började springa runt och stänga fönstren, men hans mor ropade åt honom: ”Det behövs inte, jag är botad!”
I maj det året hade hon börjat utöva falungong.
Hälsoeffekter
Falungong, precis som alla antika kinesiska tankesystem, innefattar ett sätt att få kunskap om världen som inte kan testas med modern, västerländsk vetenskap, men dess till synes mirakulösa effekter tvingade Joshua Li och många andra skeptiker att ta den på allvar.
Li Hongzhi, som grundade falungong, höll sin första offentliga föreläsning den 13 maj 1992, inför en ganska liten publik i sin hemstad Changchun i nordöstra Kina.
Redan 1993 var det hundratals personer som deltog vid Lis tiodagarsföreläsningar. 1994 tvingades volontärerna som organiserade dem att boka idrottsstadions i stället för hörsalar, eftersom efterfrågan på att delta var så stor.
Avgifterna för att delta vid föreläsningarna var minimala, och Li insisterade på att falungong för alltid skulle vara gratis och fritt att lära sig och utöva. I januari 1995 slutade han ge föreläsningar efter att ha gett ut boken ”Zhuan Falun”, där han lägger fram falungongs lära. Under de följande åren började tiotals miljoner kineser att utöva falungong.
Zhu Liming, en överste i Kinas flygvapen, som blev en frivillig falungong-koordinator efter att ha deltagit vid en föreläsningsserie i augusti 1992, ser två skäl som kan förklara falungong-fenomenet.
Det första skälet är att ”falungongs helande effekt är superb”, enligt Zhu. Många märkte att deras hälsoproblem bara försvann en kort tid efter att de börjat utöva, säger han.
Joshua Li blev förbluffad när han hörde att det var Qigong, som han trodde var en bluff, som hade botat hans mor. ”Falungong har en bok”, minns han att hon sade. Så räckte hon honom ”Zhuan Falun”.
Det här är det andra skälet till metodens popularitet: dess lära, och den moraliska omvandling som den inspirerar till.
– Jag läste det första kapitlet och fick reda på vad qigong egentligen handlar om, berättar Li.
Han läste de följande åtta kapitlen i en enda sittning, och dagen därpå började han lära sig övningarna.
Höjd moral
Falungong består av fyra stående övningar och en timslång, sittande meditation, men det handlar inte bara om hälsa och att hålla sig i form, påpekar flygöversten Zhu.
– Mästare Li Hongzhis läror gör att folk kan höja sin moral. Det är många som till sist inser att falungong är en genuin väg för självkultivering, säger han.
Självkultivering, eller förbättring av den egna karaktären genom att följa moraliska principer, har en historia i Kina som går tillbaka till åtminstone 2000-talet f. kr. Falun Gong upplevs av dess utövare som en fortsättning på den här traditionen, och de försöker leva efter principerna sanning, godhet och tålamod, som enligt metodens lära är själva grunden i universum.
Den här aspekten av att försöka höja sin moral innebar att falungong blev populärt bland många olika grupper i samhället, från pensionärer till högpresterande yrkesmänniskor och intellektuella.
Frank Qin, som idag är chef på en hälsofond i New York, hade letat efter en traditionell kinesisk andlig metod för självkultivering ganska länge innan han hittade falungong-gruppen vid Tsinghua-universitetet 1995. Vid det laget var det över 500 ur fakulteten och studenterna vid det här kinesiska elituniversitetet som utövade dagligen på universitetsområdet, berättar han.
– Falun Dafa lär ut att vi ska vara förlåtande och överseende i våra dagliga liv, att alltid titta inåt först, hitta våra egna tillkortakommanden när det blir problem. När vi försöker vara medkännande och öppenhjärtiga kan vi till och med förbättra samhället, säger Qin.
Levi Browde, partner vid ett mjukvaruföretag med säte i New York, leder Falun Dafa Information Center. Han har sett många exempel på små, men arketypiska förbättringar bland falungong-utövare i New York.
– Jag har sett stridslystna människor i tjugoårsåldern som sällan pratade med sina föräldrar, eller som inte hade någon kontakt med dem alls, reparera dessa relationer och göra dem starka och hälsosamma för båda parter. I mitt eget dagliga liv ser jag hur Falun Dafa hjälpt mig att uppfostra mina egna två pojkar med medkänsla och integritet.
Browde anser att de journalister som förklarar falungongs enorma popularitet på 90-talet med det ”andliga tomrum” som rådde under det ateistiska kommunistpartiet inte ser självkultiveringsaspekten, som han menar har en universell dragningskraft.
– Falun Dafa spreds inte så fort på grund av den miljö som den introducerades i, utan på grund av vad den har att erbjuda, oavsett miljö, säger han.
Ortopeden Joshua Li säger att patienter säger till honom att han verkar mer fridfull och annorlunda än en typisk, stressad läkare. Ändå delar han sin tid mellan sin komplexa, flerfaldigt prisbelönta forskning på återbildning av ryggmärgsvävnad med att ta hand om patienter.
– Att utöva falungong har fått mig att se saker ur andras synvinkel. Det är kanske därför patienterna på sjukhuset uppfattar mig som mer omhändertagande, säger han.