Theresa May passar på när oppositionen är svag och splittrad. Men de som hoppas på ett nytt brexit-val kommer att bli besvikna, tror bedömare.
Storbritanniens premiärminister Theresa May utlyser valet för att stärka sin egen position. Värsta motståndaren Labour är splittrat och Liberaldemokraterna är för EU.
– Därmed har hon ett öppet fält att stärka sin position, säger Mats Karlsson, direktör på Utrikespolitiska institutet.
EU-partier
I efterdyningarna av brexit lär även detta val handla om britternas förhållande till EU. Göran von Sydow, forskare på Svenska institutet för Europapolitiska studier (Sieps), ser ett mycket intressant val framför sig.
EU-vänliga Liberaldemokraterna lär vilja göra allt de kan för att ändra den rådande inriktningen där britterna ska lämna EU. Även skottarna är för EU. Samtidigt är Tory-ledaren Theresa Mays position något oklar, hon har inte vunnit något val utan hamnade på premiärministerposten sedan företrädaren David Cameron hoppat av efter att ha förlorat EU-valet.
– Brexit kommer vara en väldigt stor fråga, säger han.
Mats Karlsson håller med.
– Några kommer att vilja göra detta till ett brexit-val igen, men de kommer inte att lyckas, säger Mats Karlsson.
Spelar högt spel
Men Skotska nationalistpartiet och Liberaldemokraterna lär kunna göra ett starkt val, tror Karlsson. Så även om Theresa May står stark nu, finns risker i hennes beslut att utlysa nyval.
– Det är en del politiskt kalkylerande i hennes beslut, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom på Stockholms handelskammare.
Inrikespolitiskt går det rätt bra för det konservativa Torypartiet, men May har en ganska svag majoritet i parlamentet, vilket gör att hon har svårt att genomföra de reformer som behövs för att mildra de negativa effekterna av brexit, fortsätter han.
May har tidigare sagt att om Storbritannien inte får ett brett och generöst avtal med EU kommer man att genomföra reformer som gör landet mer marknadsliberalt, för att locka investeringar från EU. Det kan handla om lägre bolagsskatt och diverse avregleringar.
– Jag skulle säga att hennes beslut att utlysa nyval är sammankopplat med hög risk. Hon spelar ett högt spel här, säger Hatzigeorgiou.
Enligt honom finns det ett brett missnöje med hur vissa delar av brexitprocessen har skötts, och politiskt tumult i Storbritannien försvagar landets förhandlingsposition gentemot EU.
– Det försvårar inför skilsmässan.
(TT)