Epoch Times-källor fängslade i Kina
Kina censurerar rapportering
Människor samlas utomhus för att ta ett covidprov under en masstestning i Peking, den 23 juni 2020. Foto: NOEL CELIS/AFP via Getty Images


Det amerikanska utrikesdepartementet och en pressfrihetsgrupp uppmanar Kina att släppa 11 personer som gripits för att de försett Epoch Times kinesiska upplaga med information om pandemin. De riskerar långa fängelsestraff.

"USA uppmanar Folkrepubliken Kina att släppa journalister och deras kontakter som har gripits för att de rapporterat om covid-19-restriktionerna, och att sluta försöka tysta personer som vill rapportera om sanningen", skriver en talesperson för utrikesdepartementet i ett mejl till Epoch Times.

"Vi understryker konstant vikten av oberoende, transparent och faktabaserad rapportering om covid-19. Fri och oberoende media, inklusive medborgarjournalister, är livsnödvändigt för att regeringar ska kunna hållas till ansvar, och det gör oss alla säkrare vid framtida utbrott och möjliga pandemier", stod det vidare i meddelandet.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!