loading













Narayan Liu och hans familj hotas av utvisning till Hongkong trots att han  riskerar fängelse på grund av den nationella säkerhetslagen. Foto: privat
Narayan Liu och hans familj hotas av utvisning till Hongkong trots att han riskerar fängelse på grund av den nationella säkerhetslagen. Foto: privat
Utrikes

Kina ökar trycket på politiska flyktingar

Hans Bengtsson

Europa klarar inte att garantera säkerheten för kineser som flytt undan kommunistregimen. Detta hävdas i en rapport. I Sverige finns en familj som hotas av utvisning till Hongkong. Fallet kan bli prejudicerande.

På senare år har trycket ökat på personer som flytt från Kina till olika västländer. Europa är inte någon trygg hamn för flyktingar från kommunistdiktaturen. Det påstås i Safeguard Defenders rapport Wanted by China: Europe is failing as a safe haven for chinese dissidents. Det finns flera aktuella fall av utvisning till Kina i Europa:

I Sverige ska det första asylfallet med en medborgare i Hongkong prövas.

I Polen begick en kinesisk medborgare självmord i väntan på utlämningsförhör.

I Tyskland står en man inför utvisning trots att han riskerar att bli gripen av politiska skäl när han återvänder.

I Marocko ska den första kinesiska utlämningsbegäran prövas i en process som en advokat menar kommer att avgöras av politiken och inte av lagen. Fler än 40 parlamentariker från 16 länder har begärt att den marockanska regeringen stoppar utlämningen.

I Cypern hotas en utövare av den i Kina förfölja andliga metoden Falun Gong av utlämning, till följd av att Cypern nyligen undertecknade ett utlämningsavtal med Kina.

”Detta kan vara det viktigaste fallet som pågår just nu … I likhet med Marocko har bläcket på utlämningsavtalet knappt hunnit torka och detta blir Kinas allra första försök att begära någon utlämnad från önationen”, skriver Safeguard Defenders i rapporten.

Peter Dahlin på Safeguard Defenders vill att EU-länderna intar en gemensam hållning mot Kinas utlämningsstrategi. Foto: Pressbild

Hårdare grepp om makten

Sedan Xi Jinping blev kommunistpartiets generalsekreterare och ordförande för Centrala militärkommissionen 2012 och året därpå lät sig utnämnas till president har han tagit ett allt hårdare grepp om makten. Successivt har utrymmet för Kinas oppositionella minskat och är nu i stort sett raderat. ”Yttrandefriheten är praktiskt taget obefintlig och Kinas problem håller på att bli världens problem”, säger rapporten.

Enligt uppgifter från The Economist har antalet kinesiska medborgare som flytt Kina och sökt asyl i andra länder ökat med 700 procent sedan Xi Jinping kom till makten, från 15 000 personer om året till nästan 110 000. Safeguard Defenders anser att dessa siffror är ett påtagligt uttryck för att Kina saknar demokratiska friheter och att det enda sätt en kines kan rösta på är att ”rösta med fötterna”.

Men detta accepterar inte kommunistregimen. När allt fler kineser söker skydd utomlands, sträcker också partistaten sina tentakler allt längre. Den använder ofta olika taktiker för att söka upp och tvinga individer att återvända till Kina innan det lämnas en formell begäran om utlämning. Enligt rapporten har Europa i sommar haft några intensiva veckor med flera sammanlänkande händelseförlopp, som sammantagna belyser problemets omfattning.

Demokratiförespråkares protester mot säkerhetslagen i Hongkong har slagits ned hårt av polisen. Foto: Isaac Lawrence AFP/Getty Images

Vill se gemensam hållning i EU

– Det handlar om asylprocesser och utlämningar till Kina där EU-länderna har varit oförberedda och haft olika förhållningssätt. Det finns ingen gemensam policy på EU-nivå för vem som får asyl och uppehållstillstånd, vilket leder till en stor osäkerhet, säger Peter Dahlin på Safeguard Defenders till Epoch Times.

Han efterlyser en gemensam hållning i linje med Kanadas, som innebär att man upprättar särskilda kanaler för asylsökande människorättsförespråkare. I rapportens slutord skriver Safeguard Defenders: ”Det är hög tid för EU att inte bara skapa positiva prejudikat i fråga om att godta asylansökningar från kinesiska medborgare utan att också införa ett liknande system.”

Organisationen anser att det är viktigt att EU-rådet tar ställning mot utlämningsavtal med Kina, så som man tidigare har gjort i fråga om Hongkong. Man uppmanar också de länder som har tecknat utlämningsavtal med Kina att säga upp dessa.

För närvarande har 14 europeiska länder, varav tio i EU, utlämningsavtal med Kina. Österrike blir inom kort det femtonde i Europa och elfte i EU. Spanien och Frankrike har utlämningsavtal med Kina, men i övrigt saknar de flesta västländerna, inklusive Sverige, ett sådant. Situationen som har uppstått på grund av Xi Jinpings tilltagande förtryck kommer att bli allt värre för Europa. ”Europa behöver placera sig på rätt sida av historien och för en gångs skull börja göra de nödvändiga förändringarna förr snarare än senare”, sägs det i rapporten.

Familj hotas av utvisning

Problemet tar sig många olika uttryck. Ett av alla medel som kommunistregimen använder är vilseledande propaganda, som ofta sprids vidare av medier och andra kanaler i väst. Makthavares bristande kunskap om förhållandena utgör ett hot mot människor som engagerat sig för frihet och demokrati i Kina och Hongkong och sökt sin tillflykt till exempelvis Sverige.

I Borås bor 27-årige Narayan Liu tillsammans med sin flickvän. Han är frilansskribent och har levt i Sverige i åtta år, sedan hans mamma träffade en man här och familjen flyttade till honom. Nu hotas Narayan Liu, hans mamma och två yngre systrar av utvisning till Hongkong och den säkerhetslag som infördes 2019, vilken föregicks av att Peking försökte införa ett utlämningsavtal mellan Hongkong och Kina.

När familjen kom till Sverige fick de uppehållsrätt tack vare att mamman var gift med en EU-medborgare. När denna inte gick att förlänga ansökte familjen om uppehållstillstånd, vilket de nekades av Migrationsverket. Därför ansökte de om asyl. Under sommaren har Migrationsverket gjort inledande intervjuer och det ska ske fler.

Fruktar fängelse

Narayan Liu var inte politiskt engagerad så länge han bodde i Hongkong. Situationen blev emellertid känslig sedan han 2019 var med och bildade organisationen Befria Hongkong, som har arrangerat flera aktiviteter i Sverige. På grund av den nationella säkerhetslagen hotas han nu av fängelse från fem år till livstid vid en utvisning.

– Det finns också extrema fall där det har förekommit tortyr, säger han till Epoch Times.

Hans mamma och systrar riskerar vid en utvisning förföljelse och begränsningar av yttrandefriheten. Dels på grund av hans engagemang, dels på grund av att även de förespråkar demokrati och på olika sätt har har hjälpt hans organisation, som informerar om situationen i Hongkong.

– Kinas kommunistparti och Hongkongs regering har konsekvent kvävt alla prodemokratiska uttryck. De gäller alla delar av samhället. Tidigare i år grep polisen studenter för att de höll upp tomma pappersark. Det finns inget frihet där. Det räcker med att de misstänker dig för att hysa demokratiska värderingar för att du ska bli förföljd.

2007 ingick Frankrike utlämningsavtal med Kina. Här tecknar Kinas vice utrikesminister Dai Bingguo och Frankrikes justitieminister Pascal Clement avtalet. Foto: Martin Bureau AFP/Getty Images

Första Hongkong-fallet

Narayan Lius och hans familjs fall är det första i Sverige som rör utvisning till Hongkong. Det kan bli prejudicerande och är viktigt för Hongkongbor som befinner sig i Sverige på tidsbegränsade visum.

Han anser att svenska myndigheter generellt har dålig kunskap om Hongkong och att det tar lång tid för dem att inse hur situationen i Kina utvecklas. Han tar exemplet med Baolige Wurina som hade flytt från förtrycket i Inre Mongoliet – en region i norra Kina – men efter tio år i Sverige ändå dömdes till utvisning. Han hade deltagit i demonstrationer i Sverige och riskerade livstids fängelse och fruktade för sitt liv om han tvingades återvända. Efter upprepade överklaganden ska han nu få en ny prövning.

Narayan Liu befarar att hans hemstad går mot en mörk framtid.

– Det alla var rädda för blev verklighet när den nationella säkerhetslagen gick igenom. Hongkong kommer att bli en kinesisk stad som alla andra, med allt vad det innebär. Jag misstänker att Kinesiska kommunistpartiet så småningom skaffar sig total kontroll. Det har det för övrigt redan, det ger bara sken av att följa vissa juridiska riktlinjer.

Sverige behöver stödja Hongkongbor

Han tror att Hongkong kommer att förlora sin internationellt viktiga ekonomiska ställning.

– Vi kan redan nu se att det går utför. Jag är ingen ekonomisk expert men det har kommit rapporter om att företag, däribland Microsoft och Facebook, börjat överväga att lämna staden.

Det öppna klimat som varit utmärkande för affärslivet i Hongkong har snabbt gått förlorat.

– Kinesiska kommunistpartiet verkar tro att Hongkong kommer att förbli en blomstrande plats men jag tror inte det. Företagen kommer att lämna och det blir bara en kinesisk stad där företagen inte har någon frihet.

Det har skrivits en del i svenska medier om Narayans fall och han är tacksam för varje artikel som publiceras, men det hade kunnat vara bättre. Inte bara för hans egen del:

– Vi behöver verkligen visa att Hongkongbor är trygga här; att prodemokratiska aktivister är säkra i Sverige.

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!

 

15

europeiska länder kommer att ha utlämningsavtal med Kina när Österrikes träder i kraft. Safeguard Defenders uppmanar dessa länder att säga upp sina avtal, så att Europa kan ”placera sig på rätt sida av historien”.
Peter Dahlin på Safeguard Defenders anser att EU behöver inta en gemensam hållning i fråga om vad som krävs för att kineser ska få asyl och uppehållstillstånd. 

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading













Narayan Liu och hans familj hotas av utvisning till Hongkong trots att han  riskerar fängelse på grund av den nationella säkerhetslagen. Foto: privat
Narayan Liu och hans familj hotas av utvisning till Hongkong trots att han riskerar fängelse på grund av den nationella säkerhetslagen. Foto: privat
Utrikes

Kina ökar trycket på politiska flyktingar

Hans Bengtsson

Europa klarar inte att garantera säkerheten för kineser som flytt undan kommunistregimen. Detta hävdas i en rapport. I Sverige finns en familj som hotas av utvisning till Hongkong. Fallet kan bli prejudicerande.

På senare år har trycket ökat på personer som flytt från Kina till olika västländer. Europa är inte någon trygg hamn för flyktingar från kommunistdiktaturen. Det påstås i Safeguard Defenders rapport Wanted by China: Europe is failing as a safe haven for chinese dissidents. Det finns flera aktuella fall av utvisning till Kina i Europa:

I Sverige ska det första asylfallet med en medborgare i Hongkong prövas.

I Polen begick en kinesisk medborgare självmord i väntan på utlämningsförhör.

I Tyskland står en man inför utvisning trots att han riskerar att bli gripen av politiska skäl när han återvänder.

I Marocko ska den första kinesiska utlämningsbegäran prövas i en process som en advokat menar kommer att avgöras av politiken och inte av lagen. Fler än 40 parlamentariker från 16 länder har begärt att den marockanska regeringen stoppar utlämningen.

I Cypern hotas en utövare av den i Kina förfölja andliga metoden Falun Gong av utlämning, till följd av att Cypern nyligen undertecknade ett utlämningsavtal med Kina.

”Detta kan vara det viktigaste fallet som pågår just nu … I likhet med Marocko har bläcket på utlämningsavtalet knappt hunnit torka och detta blir Kinas allra första försök att begära någon utlämnad från önationen”, skriver Safeguard Defenders i rapporten.

Peter Dahlin på Safeguard Defenders vill att EU-länderna intar en gemensam hållning mot Kinas utlämningsstrategi. Foto: Pressbild

Hårdare grepp om makten

Sedan Xi Jinping blev kommunistpartiets generalsekreterare och ordförande för Centrala militärkommissionen 2012 och året därpå lät sig utnämnas till president har han tagit ett allt hårdare grepp om makten. Successivt har utrymmet för Kinas oppositionella minskat och är nu i stort sett raderat. ”Yttrandefriheten är praktiskt taget obefintlig och Kinas problem håller på att bli världens problem”, säger rapporten.

Enligt uppgifter från The Economist har antalet kinesiska medborgare som flytt Kina och sökt asyl i andra länder ökat med 700 procent sedan Xi Jinping kom till makten, från 15 000 personer om året till nästan 110 000. Safeguard Defenders anser att dessa siffror är ett påtagligt uttryck för att Kina saknar demokratiska friheter och att det enda sätt en kines kan rösta på är att ”rösta med fötterna”.

Men detta accepterar inte kommunistregimen. När allt fler kineser söker skydd utomlands, sträcker också partistaten sina tentakler allt längre. Den använder ofta olika taktiker för att söka upp och tvinga individer att återvända till Kina innan det lämnas en formell begäran om utlämning. Enligt rapporten har Europa i sommar haft några intensiva veckor med flera sammanlänkande händelseförlopp, som sammantagna belyser problemets omfattning.

Demokratiförespråkares protester mot säkerhetslagen i Hongkong har slagits ned hårt av polisen. Foto: Isaac Lawrence AFP/Getty Images

Vill se gemensam hållning i EU

– Det handlar om asylprocesser och utlämningar till Kina där EU-länderna har varit oförberedda och haft olika förhållningssätt. Det finns ingen gemensam policy på EU-nivå för vem som får asyl och uppehållstillstånd, vilket leder till en stor osäkerhet, säger Peter Dahlin på Safeguard Defenders till Epoch Times.

Han efterlyser en gemensam hållning i linje med Kanadas, som innebär att man upprättar särskilda kanaler för asylsökande människorättsförespråkare. I rapportens slutord skriver Safeguard Defenders: ”Det är hög tid för EU att inte bara skapa positiva prejudikat i fråga om att godta asylansökningar från kinesiska medborgare utan att också införa ett liknande system.”

Organisationen anser att det är viktigt att EU-rådet tar ställning mot utlämningsavtal med Kina, så som man tidigare har gjort i fråga om Hongkong. Man uppmanar också de länder som har tecknat utlämningsavtal med Kina att säga upp dessa.

För närvarande har 14 europeiska länder, varav tio i EU, utlämningsavtal med Kina. Österrike blir inom kort det femtonde i Europa och elfte i EU. Spanien och Frankrike har utlämningsavtal med Kina, men i övrigt saknar de flesta västländerna, inklusive Sverige, ett sådant. Situationen som har uppstått på grund av Xi Jinpings tilltagande förtryck kommer att bli allt värre för Europa. ”Europa behöver placera sig på rätt sida av historien och för en gångs skull börja göra de nödvändiga förändringarna förr snarare än senare”, sägs det i rapporten.

Familj hotas av utvisning

Problemet tar sig många olika uttryck. Ett av alla medel som kommunistregimen använder är vilseledande propaganda, som ofta sprids vidare av medier och andra kanaler i väst. Makthavares bristande kunskap om förhållandena utgör ett hot mot människor som engagerat sig för frihet och demokrati i Kina och Hongkong och sökt sin tillflykt till exempelvis Sverige.

I Borås bor 27-årige Narayan Liu tillsammans med sin flickvän. Han är frilansskribent och har levt i Sverige i åtta år, sedan hans mamma träffade en man här och familjen flyttade till honom. Nu hotas Narayan Liu, hans mamma och två yngre systrar av utvisning till Hongkong och den säkerhetslag som infördes 2019, vilken föregicks av att Peking försökte införa ett utlämningsavtal mellan Hongkong och Kina.

När familjen kom till Sverige fick de uppehållsrätt tack vare att mamman var gift med en EU-medborgare. När denna inte gick att förlänga ansökte familjen om uppehållstillstånd, vilket de nekades av Migrationsverket. Därför ansökte de om asyl. Under sommaren har Migrationsverket gjort inledande intervjuer och det ska ske fler.

Fruktar fängelse

Narayan Liu var inte politiskt engagerad så länge han bodde i Hongkong. Situationen blev emellertid känslig sedan han 2019 var med och bildade organisationen Befria Hongkong, som har arrangerat flera aktiviteter i Sverige. På grund av den nationella säkerhetslagen hotas han nu av fängelse från fem år till livstid vid en utvisning.

– Det finns också extrema fall där det har förekommit tortyr, säger han till Epoch Times.

Hans mamma och systrar riskerar vid en utvisning förföljelse och begränsningar av yttrandefriheten. Dels på grund av hans engagemang, dels på grund av att även de förespråkar demokrati och på olika sätt har har hjälpt hans organisation, som informerar om situationen i Hongkong.

– Kinas kommunistparti och Hongkongs regering har konsekvent kvävt alla prodemokratiska uttryck. De gäller alla delar av samhället. Tidigare i år grep polisen studenter för att de höll upp tomma pappersark. Det finns inget frihet där. Det räcker med att de misstänker dig för att hysa demokratiska värderingar för att du ska bli förföljd.

2007 ingick Frankrike utlämningsavtal med Kina. Här tecknar Kinas vice utrikesminister Dai Bingguo och Frankrikes justitieminister Pascal Clement avtalet. Foto: Martin Bureau AFP/Getty Images

Första Hongkong-fallet

Narayan Lius och hans familjs fall är det första i Sverige som rör utvisning till Hongkong. Det kan bli prejudicerande och är viktigt för Hongkongbor som befinner sig i Sverige på tidsbegränsade visum.

Han anser att svenska myndigheter generellt har dålig kunskap om Hongkong och att det tar lång tid för dem att inse hur situationen i Kina utvecklas. Han tar exemplet med Baolige Wurina som hade flytt från förtrycket i Inre Mongoliet – en region i norra Kina – men efter tio år i Sverige ändå dömdes till utvisning. Han hade deltagit i demonstrationer i Sverige och riskerade livstids fängelse och fruktade för sitt liv om han tvingades återvända. Efter upprepade överklaganden ska han nu få en ny prövning.

Narayan Liu befarar att hans hemstad går mot en mörk framtid.

– Det alla var rädda för blev verklighet när den nationella säkerhetslagen gick igenom. Hongkong kommer att bli en kinesisk stad som alla andra, med allt vad det innebär. Jag misstänker att Kinesiska kommunistpartiet så småningom skaffar sig total kontroll. Det har det för övrigt redan, det ger bara sken av att följa vissa juridiska riktlinjer.

Sverige behöver stödja Hongkongbor

Han tror att Hongkong kommer att förlora sin internationellt viktiga ekonomiska ställning.

– Vi kan redan nu se att det går utför. Jag är ingen ekonomisk expert men det har kommit rapporter om att företag, däribland Microsoft och Facebook, börjat överväga att lämna staden.

Det öppna klimat som varit utmärkande för affärslivet i Hongkong har snabbt gått förlorat.

– Kinesiska kommunistpartiet verkar tro att Hongkong kommer att förbli en blomstrande plats men jag tror inte det. Företagen kommer att lämna och det blir bara en kinesisk stad där företagen inte har någon frihet.

Det har skrivits en del i svenska medier om Narayans fall och han är tacksam för varje artikel som publiceras, men det hade kunnat vara bättre. Inte bara för hans egen del:

– Vi behöver verkligen visa att Hongkongbor är trygga här; att prodemokratiska aktivister är säkra i Sverige.

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!

 

15

europeiska länder kommer att ha utlämningsavtal med Kina när Österrikes träder i kraft. Safeguard Defenders uppmanar dessa länder att säga upp sina avtal, så att Europa kan ”placera sig på rätt sida av historien”.
Peter Dahlin på Safeguard Defenders anser att EU behöver inta en gemensam hållning i fråga om vad som krävs för att kineser ska få asyl och uppehållstillstånd. 

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025