WHO uppmanar Kina till transparens

Världshälsoorganisationens, WHO:s, generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus 11 mars 2020. Foto: Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images


Världshälsoorganisationen, WHO, uppmanar Kina att dela rådata från de tidigaste covid-19 fallen och menar att det är ”absolut nödvändigt att veta hur covid-19-pandemin startade” för att kunna förhindra pandemier i framtiden. 

I ett uttalande den 12 augusti betonade WHO upprepade gånger vikten av att ta reda på virusets ursprung. Viruset upptäcktes i den kinesiska staden Wuhan i december 2019 och WHO efterlyser åtkomst till ”all data och det som krävs för att nästa steg i studien kan påbörjas så snart som möjligt.”

I januari i år arbetade ett team under ledning av WHO fyra veckor i och runt centrala Wuhan tillsammans med kinesiska forskare, i syfte att försöka hitta ursprunget till pandemin.

I mars sade forskare att viruset förmodligen överförts från fladdermöss till människor via ett annat djur och att ”en virusintroduktion på grund av en labbläcka anses vara extremt osannolikt.”

Detta ifrågasattes av ett antal länder och forskare, inklusive USA. Kritikerna menade att kommunistregimen i Kina haft en viktig roll i utredningen och att Peking återigen försökt mörka virusets ursprung.

I juli sade WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus till reportrar att utredningen kring covid-19 hindrats av bristen på rådata från de första dagarna av virusets spridning, och uppmanade till mer transparens.

”Avpolitisera situationen”

Samtidigt sade den danske forskaren Peter Ben Embarek, som ledde det internationella uppdraget i Wuhan, att en labbanställd som infekterats vid provtagning ute på fältet utgör en av de troliga hypoteserna för hur viruset överförts från fladdermöss till människor.

WHO uppmanar till en kompletterande utredning för att hitta virusets ursprung, vilket inkluderar ytterligare utredningar i Kina och granskningar av labb, något som kinesiska myndigheter hittills vägrat.

”Efter publiceringen av WHO:s och Kinas gemensamma rapport om fas 1-granskningen av sars-cov-2-virusets ursprung i mars har WHO angett ramarna för de studier som behöver genomföras, och fortsätter diskussioner med medlemsstater och experter om vad som behöver uträttas framöver”, skriver WHO i sitt uttalande.

”För att komma framåt uppmanar WHO alla regeringar att avpolitisera situationen och samarbeta för att snabba på studierna kring virusets ursprung, samt betonar vikten av att arbeta tillsammans för att ta fram ett gemensamt regelverk för framtida patogener med potential att orsaka en pandemi”, skriver WHO.

”Sökandet efter virusets ursprung borde inte vara en skuldbeläggningsprocess, att peka ut någon eller för att plocka politiska poäng”.

”Tillgång till data är av yttersta vikt för att öka vår vetenskapliga förståelse och borde inte på något sätt politiseras.”

Samarbetar med andra länder

WHO säger att man samarbetar med ett antal länder som har upptäckt sars-cov-2 i prover från 2019, inklusive Italien, där WHO stöttat en oberoende utredning utförd av internationella laboratorier för att granska just en sådan studie.

Studien bestod bland annat av blindtester av redan testade blodprov som tagits före pandemin.

Organisationen noterade också att Kina och andra medlemsländer menar att ”utredningen om virusets ursprung har blivit politiserad, eller att WHO har agerat [som man gjort] på grund av politiska påtryckningar.”

Som svar på detta säger WHO att man har sett över fas-1- utredningens rapport och kommit fram till att det ”inte finns tillräckliga vetenskapliga bevis för att utesluta någon av hypoteserna”, speciellt inte i förhållande till teorin om att viruset läckt från ett labb.

”WHO är bara fokuserat på vetenskaplighet, att hitta lösningar och bygga solidaritet.”

”Att analysera och förbättra labbsäkerhet och rutiner i samtliga laboratorier runt om i världen, inklusive Kina, är viktigt för vår kollektiva biosäkerhet och trygghet”, skriver man vidare.

Dementi

Kinesiska myndigheter har dementerat teorin om att viruset släppts ut från ett laboratorium i Wuhan och insisterar på att det överförts från djur till människor.

Den 13 augusti avvisade Kina också WHO:s nya uppmaningar att tillhandahålla rådata om virusets ursprung och sade att man stödde ”vetenskapliga” försök framför ”politiska” för att fastställa virusets ursprung.

– Vi motsätter oss politisk spårning … och att överge den gemensamma rapport som redan presenterats, sade Kinas vice utrikesminister Ma Zhaoxu om WHO:s uppmaningar och den rapport som presenterades efter WHO:s besök i Wuhan i januari.

– Vi stödjer vetenskaplig spårning.

Ma motsatte sig också nya utredningsspår.

– De slutsatser och rekommendationer som framfördes i WHO:s och Kinas gemensamma rapport har erkänts av det internationella samfundet och av vetenskapsmän, sade Ma.

 – Framtida globalt spårbarhetsarbete borde och kan bara genomföras baserat på denna rapport, inte genom att starta en ny.

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!

Fakta

Jäv i utredningen om virusets ursprung

WHO:s ändrade ståndpunkt kommer efter avslöjanden om att laboratoriet bedrivit Gain of function – forskning på coronavirus.

Anthony Fauci, chef för USA:s nationella institut för allergier och infektionssjukdomar, och som lett USA:s arbete mot covid-19, har också godkänt finansiering av forskning på coronavirus hos fladdermöss vid virusinstitutet i Wuhan och sedan försökt mörka sina kopplingar till forskningen.

Fauci har konsekvent avfärdat teorin om att viruset uppstått på virusinstitutet i Wuhan. Institutet har genmodifierat virus för att göra dem mer smittsamma för människor sedan 2007, då med ett HIV-baserat pesuovirus och senare sars-cov-virus (coronavirus) hittade i fladdermöss.