Kinas regim firade 70 år av styre i Tibet
Det berömda Potalapalatset i Lhasa i Tibet, under ett av den kinesiska regimen organiserat besök för journalister, den 1 juni 2021. Foto: Kevin Frayer/Getty Images


Den 19 augusti firade Kinesiska kommunistpartiet 70-årsdagen av sitt maktövertagande i Tibet med en uppmaning att regionen ska underkasta sig regimens centralstyre. Många tibetaner i exil passade dock på att påminna världen om att man inte anser att det här är något att fira.

I sitt tal i det kända Potalapalatset i huvudstaden Lhasa sade den kinesiske vice premiärministern Wang Yang till en noga utvald publik på 20 000 personer att Kinesiska kommunistpartiet (KKP) "fredligt befriade" de tibetanska "bondeslavarna".

– Tibet kunde bara utvecklas och blomstra genom att följa partiets ledarskap och den socialistiska vägen, sade Wang, som även är medlem av KKP:s högsta beslutande organ, politbyråns ständiga utskott.

"Kulturellt folkmord"

1951 gick de kinesiska kommunisttrupperna in i Tibet och tvingade landets ledare till ett avtal som skulle garantera regional autonomi och trosfrihet. 1959 flydde dock landets högste religiöse ledare, den nu 86-årige Dalai Lama, till fots till Indien, där han befunnit sig sedan dess tillsammans med Tibets exilregering. Omkring 80 000 tibetaner följde med honom.

Enligt KKP:s historieskrivning "befriades" tibetanerna från en förtryckande teokrati, men kritiker och aktivister menar att Peking i själva verket bedrivit ett "kulturellt folkmord" i Tibet, som har en lång, unik historia som ett buddhistiskt land i skuggan av Kina.

KKP har tvingat munkar och nunnor att leva ett sekulärt liv, och somliga har dömts till långa fängelsestraff. Enligt tankesmedjan Jamestown Foundation finns i Tibet liknande militariserade interneringsläger, "yrkesskolor", som i Xinjiang.

I talet vid 70-årsdagen av KKP:s invasion betonade Wang behovet av att tibetanerna börjar tala och läsa mandarin, och att man utvecklar delade "symboler och bilder av den kinesiska nationen".

"Ett enda stort fängelse"

På bilderna från evenemanget, som direktsändes på statlig kinesisk tv, kunde man se ett stort porträtt av Kinas ledare Xi Jinping. Senare deltog Wang tillsammans med en publik på 600 personer vid en föreställning med olika inslag som skulle visa tibetanernas tacksamhet mot partiet.

Den tibetanska diasporan delade dock inte feststämningen. 

"Att döma av utvecklingen de senaste 70 åren har det tibetanska folket ingen anledning att fira. Kinesisk politik har förvandlat Tibet till ett enda stort fängelse", skriver Washingtonbaserade aktivistgruppen International Campaign for Tibet i ett uttalande.

Gruppen citerar nya regler som förbjuder tibetanska befattningshavare att utöva religion, och även uppmanar dem att avskräcka sina familjemedlemmar från att göra det.

"Efter 70 års förtryck är det enda det tibetanska folket behöver 'befrias fredligt' ifrån i dag Kinas brutalitet", skriver man.

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!