Europeiska Unionen utfärdade den 9 oktober en stark varning för att ”statligt uppbackade” företag från ”fientliga” länder skulle kunna infiltrera 5G-nätverk och förlama Europa. Detta i en tunt förtäckt referens till kinesiska telekomjätten Huawei.
Säkerhetsexperter från EU:s 28 länder har tillsammans sammanställt en hotbedömning där de skriver att illvilligt missbruk av den nya teknologin skulle få en ”särskilt allvarlig negativ effekt med stor spridning”.
De lyfte fram risken för att leverantörer skulle ”vara utsatta för störningar från ett icke-EU-land” där det fanns ”en stark koppling mellan leverantören och en regering” som kunde ”utöva all sorts press” på den.
Rapporten nämner varken Kina eller Huawei och EU-tjänstemän vägrade att nämna dem, i syfte att ”hålla vårt förhållningssätt neutralt”.
Säkerhetsriskerna beskrevs dock i ordalag så att det är tydligt att EU-länderna haft den Peking-backade telekomjätten i åtanke.
Enligt rapporten utgör leverantörer baserade i länder ”där lagar eller demokrati inte fungerar” och med ”frånvaro av överenskommelser gällande säkerhet eller dataskydd” med EU, den största risken.
Den varnar för att fientliga aktörer skulle kunna använda ”större säkerhetsluckor, som de som finns på grund av bristfälliga processer för mjukvaru-utveckling hos leverantörer av utrustning” för att ”illvilligt installera bakdörrar i produkter”.
Detta skulle sedan kunna användas för att hacka en mängd enheter som kopplas till 5G-nätverket, från fraktcontainrar och klimatsensorer till smarta telefoner eller till och med hushållsapparater, för att ”attackera nätverket” och överbelasta det.
Sir Julian King, säkerhetskommissionär i EU, sade att rapporten var ”redan en signal till marknaden” att sådana hot kommer att tas på allvar och att skaffa 5G ”inte är som att köpa en bil, det är som att gå med i en klubb”.
”5G kommer att bli vårt samhälles digitala rörmokeri. Det kommer att bära mycket känslig information och stötta många aspekter, inte bara hur vi sköter våra ekonomier, utan hur vi lever våra liv”, sade han.
King försvarade EU:s beslut att inte nämna Kina eller Huawei i rapporten, och sade att EU inte ville ”göra det här i fel ordning” utan sade att de inte kunde anklagas för att ”ducka för problemen”. Det här är ett annat tillvägagångssätt än USA:s som istället valde att bemöta den kinesiska telekomjätten genom att helt neka företaget tillträde till 5G-nätverket och som även har väckt flera åtal mot dem.
King lovade att Bryssel inte kommer att ”skräda sina ord” när de följer upp hotbedömningen senare i år med en ”verktygslåda” med förslag på åtgärder som medlemsländerna bör vidta för att skydda säkerheten i de europeiska länderna.
Huawei har redan blivit svartlistad av USA som har uppmanat EU att följa deras exempel efter att ha stämplat företaget som ett hot mot säkerheten. EU-tjänstemännen föreslog dock att man skulle ta en annan väg mot teknikjätten.
Huawei har upprepade gånger förnekat att de använder bakdörrar i sin teknologi för att spionera på kunder. Den holländska tidningen Volkskrant skrev i maj att myndigheter i Haag undersökte företaget med avseende på detta.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.