Ett uppmärksammat klimatmål kan inte tas upp i domstol, meddelar Högsta domstolen. Det är ett bakslag för miljörörelsen.
Det rör sig om fallet där den ungdomsledda organisationen Aurora i en grupptalan på omkring 300 personer hävdar att klimatarbetet är otillräckligt och stämt Sverige för brott mot Europakonventionen.
Justitiekanslern (JK), som företräder staten, yrkade på att Auroramålet skulle avvisas, och tingsrätten skickade frågan vidare till HD.
HD konstaterar att en domstol inte kan bestämma att riksdagen eller regeringen ska vidta en viss åtgärd, utan det är upp till de styrande organen att besluta om självständigt.
Ett av många
De senaste åren har hundratals klimatmål lämnats in till domstolar världen över, riktade mot företag och regeringar som enligt stämningsansökningarna bör hållas ansvariga för sitt klimatagerande.
En dom från Europadomstolen förra våren ger exempelvis under vissa förutsättningar möjligheten att föra klimattalan mot staten.
Men att det i det här fallet rör sig om en grupptalan väckt av en enskild person, och inte av föreningen i sig, har betydelse, enligt HD, eftersom personerna inte åberopat att klimatförändringarna är särskilt allvarliga just för dem.
Kanske kan omformuleras
Högsta domstolen utesluter dock inte att man skulle kunna utforma en klimattalan på ett annat sätt, och att den då skulle kunna tas upp i svensk domstol.
"Domstolen har inte tagit ställning till hur frågan skulle bedömas om talan fördes av en förening och om talan var begränsad till att begära att få fastslaget att staten kränkt deras rättigheter enligt Europakonventionen genom att inte vidta tillräckliga åtgärder för att motverka effekterna av klimatförändringar", säger justitierådet Jonas Malmberg, en av domarna i målet, i ett pressmeddelande.