Donation till Notre Dames återuppbyggnad har använts fel
Medlemmar i Charpentiers sans Frontièrs (Snickare utan gränser) framför Notre Dame i Paris använder traditionella metoder när de rekonstruerar en träram som förstördes i branden, 19 september 2020 under European Heritage Days. Foto: Kiran Ridley/Getty Images


När Notre Dame i Paris brann i fjol donerades stora summor till återuppbyggnaden av den kulturellt värdefulla katedralen. En del av pengarna har dock missbrukats, slår franska revisionsrätten fast i en rapport.

Enligt rapporten har runt 5 miljoner euro av den totala donationssumman 825 miljoner euro använts till den offentliga organisationens omkostnader istället för till själva återuppbyggnaden, skriver Artnet.

Rök och lågor stiger från Notre Dame i Paris den 15 april 2019. Foto: Francois Guillot/ AFP

När den 850 år gamla kyrkan brann den 15 april 2019 kollapsade taket och spiran, och de två tornen var hotade. Inom några timmar hade filantroper, såsom företagsledaren François Pinault och affärsmannen Bernard Arnault, skänkt stora summor pengar som skulle användas exklusivt till återuppbyggnaden, enligt revisionen. Den offentliga organisationen skulle emellertid finansieras med allmänna medel för att hedra donatorernas intentioner.

Renoveringsorganisationen som leds av den tidigare generalen Jean-Louis Georgelin har felaktigt använt 5 miljoner euro om året för att avlöna personalgruppen på 40 personer, hyra till fastigheten de använder samt andra omkostnader, såsom kommunikation, slår rapporten fast. Det har emellertid inte förekommit något slöseri med pengarna, enligt Christophe Rousselot från Notre Dame Foundation. Revisionsrätten rekommenderar mer insyn i hur medlen används och att kulturministeriet går in med bidrag till projektet.

Tidigare generalen Jean-Louis Georgelin som leder rekonstruktionen av Notre Dame, vid ett offentligt evenemang om medeltida byggnadstekniker den 19 september 2020. Foto: Alain Jocard/AFP/ Getty Images

Frankrikes president har lovat att Notre Dames återuppbyggnad ska vara färdig innan OS 2024 som ska hållas i Paris. Även den internationella olympiska kommittén har gått in med pengar i projektet, skriver Artnet.

Macron planerade till en början att utlysa en kontroversiell tävling till vilken arkitekter kunde lämna förslag på en ny design av spiran som byggdes 1859, men efter den nationella kommissionen för kulturarv och arkitekturs rekommendation beslutades att katedralen skulle byggas upp så som den var innan branden. Nu byggs konstruktionen alltså upp med traditionella tekniker och trä.

"Vi gjorde rätt i beslutet att återuppbygga träarbetena identiskt med ek från Frankrike," sade Jean-Louis Georgelin till Associated Press. Innan detta arbete inleds måste dock de förstörda stenarbetena repareras vilket kan ta något år. För närvarande rensas Notre Dame från de byggnadsställningar som hade rests innan branden och som har smält in i katedralens fasad, ett jobb som påbörjades i juni och som kommer att ta ytterligare några veckor.

Interiörbild inifrån Notre Dame dagen efter branden. Foto: Ludovic Marin/AFP/ Getty Images

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.